WordPress Websitesi İçin Önemli Bakım İpuçları

Günümüzde en çok tercih edilen içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress sizlere bakımı ve sağlık durumu hakkında dahi bilgi veren, daha iyi ve güçlü olmanızı sağlamak adına oldukça avantajlı bir platformdur. Hızlı, işlevsel ve güvenilir bir web siteniz olması için sitenize düzenli bakımlar yapmanız gerekir. Bu içeriğimizde sitenizi en verimli ve korunaklı hale getirmek için hangi bakımları ele almanız gerektiğini sizlere detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Sitenizi Güncel Tutun

Sürekli olarak geliştirilerek kendini yeni ve dinamik tutan WordPress sitenizdeki eklentileri ve temaları güncellemelisiniz. Bu sayede giderilmiş hatalar, güvenlik açıkları, yeni özellikler gibi birçok avantaj güncelleme ile birlikte sitenizde yerini bulur. Eklentiler kullanarak güncellemelerinizi daha iyi takip edebilirsiniz. Güncelleme yaptıktan sonra sitenizi test ettiğinizden emin olmanızı da öneririz.

Veri Yedekleme

Dijital ortamda saklanan her bilgide olduğu gibi WordPress siteniz için de düzenli veri yedekleme yapmalısınız. Herhangi bir problem ve saldırı meydana geldiğinde yedeklediğiniz veriler üzerinden dosyalarınızı kurtarabilirsiniz. Güncelleme sıklığınızı arttırmak ve farklı ortamlara yedekleme yapmak daha sağlam adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır. Otomatik olarak veri yedekleyebileceğiniz eklentilerden yararlanabilirsiniz. Bunlar arasında en çok tercih edilenlerinden bazıları Backupbuddy, Vaultpress veUpdraftplus şeklindedir.

Kullanılmayan Her Şeyi Temizleme

Sitenizde kullanmadığınız eklentiler, dosyalar, temalar vs. varsa bunları silerek hem güvenlik risklerinden kurtulabilir hem de sitenizi daha hızlı hale getirebilirsiniz.

Güvenlik Unsurlarını Arttırmak

WordPress sitenizin güvenliği bakım sürecindeki en önemli adımlardan biridir. Ne kadar güçlü güvenlik sağlarsanız verilerinizi o kadar iyi korursunuz. Bunun için dikkat edebileceğiniz birkaç unsurdan söz edelim;

  • Ithemes Security gibi güvenlik eklentileri kullanarak giriş adresinizi değiştirebilirsiniz.
  • Şifre oluştururken oldukça zor ve uzun olmasını sağlamalısınız.
  • Yeniden Yüklenen Giriş Denemelerini Sınırla ayarı yaparak giriş denemesi yapanlara karşı önlem alabilirsiniz.
  • İki faktörlü kimlik doğrulamasını aktif hale getirebilirsiniz.
  • SSL sertifikası alabilirsiniz.
  • Kötü amaçlı yazılımların, güvenlik açıklarının olup olmadığını kontrol etmek adına All in One WP Security Firewall gibi eklentiler kullanabilirsiniz.

Site Hızını Arttırmak

Hem SEO çalışmaları hem site sağlığı hem de kullanıcı deneyimi gibi farklı açılardan büyük öneme sahip olan site hızınızı daima arttırmaya odaklanmalısınız. Site hızınızı düzenli şekilde kontrol etmeli ve hızın düşmesine şimdi ya da gelecekte neden olabilecek tüm dosyalardan, eklentilerden kurtulmalısınız.

GTmetrix ve Google Pagespeed Insights gibi araçlar sitenizin hız optimizasyonunu yapmanıza yardımcı olabilir.

Veri Tabanı Optimizasyonu

Sitenizin veri tabanını optimize ederek; gereksiz verilerle şişme, spam yorumlar, revizyonlar, taslaklar, geçici durumlar gibi site hızını, performansını düşüren veya güvenliği tehlikeye atan durumlara karşı önlem alabilirsiniz. WP Sweep gibi eklentiler veri tabanı optimizasyonu için kullanılabilir.

Form Kontrolü

Düzenli olarak ziyaretçilerin doldurdukları formları kontrol etmelisiniz. Çeşitli bilgileri derlemenizi sağlayan formlar ancak düzgün çalıştıkları zaman fayda sağlayabilirler. Test ederek sitenizdeki formların düzgün çalışıp çalışmadığına bakmalı ve hataları gidermelisiniz.

Kırık Bağlantı Kontrolü

Bozuk ya da kırık olarak adlandırılan çalışmasında problem olan bağlantılar sitenizde erişilemeyen kaynaklara yapılan yönlendirmeler olduğunu gösterir. Bu da SEO çalışmalarına ve kullanıcıların size karşı olan güvenine zarar verecektir.

Bu nedenle bu bağlantıları mümkün olan en kısa sürede bulup temizlemek veya düzgün çalışır hale getirmek son derece önemlidir. Broken Link Checker eklentisini kullanarak düzenli şekilde bozuk bağlantı kontrolü yapabilirsiniz.

Tasarım Güncellemesi

Web sitenizin tasarımının eskidiğini düşündüğünüzde veya hedef kitleniz için yeterince iyi olmadığını fark ettiğinizde tasarım güncellemesi yapmalısınız. İçeriklerinizle de daima siteyi güncel ve dinamik tutmanızı öneririz. Bu durum SEO hedefleriniz için de hedef kitleniz için de faydalı olacaktır.

Analiz ve Gözlem

Sitenizin çeşitli unsurlarına dair durumları düzenli şekilde analiz etmeli ve gözlemlemelisiniz. Sitenizin performansını ölçmek ilgilenmeniz gereken alanları tespit etmenize ve yaptığınız bir değişikliğin sonuçlarının faydalı olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun için Google Search Console ve Google Analytics gibi araçları kullanabilirsiniz.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

WordPress Inode Sorunu

WordPress, web sitesi oluşturma ve düzenleme alanında en popüler yazılımlardan birisidir. Konumuza göz attığımızda birçok kişinin wordpress inode…
Daha Fazla

En Hızlı 10 WordPress Teması

WordPress, internet ortamında içeriklerin hızlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayan bir içerik yönetimi sistemi (CMS)’tir. Açık kaynak yazılımı ile…
Daha Fazla

En İyi WooCommerce Temaları

WordPress’te iyi bir site tasarımı oluşturmak için tercih edebileceğiniz yüzlerce tema bulabilirsiniz. Bunları sektörlere göre farklı kategorilerde de…