DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

DNS Ayarları, internet ortamında kısıtlanan web sayfalarına erişmek için çoğu internet kullanıcısı tarafından kullanılan yaygın bir yöntemdir. DNS ayarlarınızı değiştirerek daha iyi bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu yazımızda DNS’nin ne olduğundan bahsederken öte yandan da DNS ayarlarının değiştirilmesine kadar varan çeşitli DNS bilgilerinden bahsedeceğiz.

DNS Nedir?

Tam açılımı Domain Name Server olan DNS, IP adreslerini çözen ve bilgisayarların internet üzerindeki host isimleriyle haberleşmelerini sağlayan sistemdir.

Hangi sitenin nerede olduğunu veya bir IP adresinin hangi bilgisayara ait olduğunun tespitini yapabilen akıllı sistemdir.

DNS Ne İşe Yarar?

İnternet ortamında gezinirken bazı web sitelerine erişim kısıtlaması engeliyle karşılaşabilirsiniz. DNS ayarlarını değiştirme yöntemiyle birlikte çoğu siteye giriş sağlayabilirsiniz. Öte yandan DNS, güvenli ve hızlı bir internet deneyimi sağlayabilmek adına da kullanılabilir. Çoğunlukla kullanılan Google DNS’leri internetinizde çeşitli iyileştirmeler sağlar. DNS kayıtları kullanarak +18 ya da illegal sitelere girişleri engelleyerek daha güvenli bir internet ortamı sağlayabilirsiniz. Ayrıca erişim kısıtlamalarının çoğunluğu da DNS yöntemiyle yapılmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) adult ve illegal web sayfalarına DNS üzerinden erişimi mahkeme kararıyla engelleyebiliyor.

DNS Nasıl Çalışır?

DNS’nin farklı bir çalışma prensibi vardır. Sunucu ve çözümleyiciler ile birlikte çalışır. Sunucular, IP adreslerini koruyan konuma sahiptirler. Çözümleyiciler ise DNS isterler. Manuel olarak girilen DNS kayıtları, ülkelere göre alt tabakalara ayrılırlar. Ülkelere göre ayrılan bu kayıtlar daha sonra kendi içlerinde daha alt kategorilere ayrılırlar. Türkiye için ‘‘tr’’ kullanılırken, Almanya için ‘’de’’, Birleşik Krallık için ‘’uk’’ kullanılmaktadır. ABD haricinde tüm ülkelerin kendi kısaltma kodları vardır. ABD bu sistemin buluş sahibi olduğu için  kendi devletine ait bir kısaltması yoktur. Bu sistemin mucidi, Amerika Birleşik Devletleri’dir. Ülkeler haricinde de kullanılan domainler vardır. Bunlar ise ‘’gov’’ hükümet sayfalarını temsil ederken; ‘’edu’’ eğitim sayfalarını, ‘’org’ ise organizasyon sitelerini temsil eden kısaltmalardır.

Kısacası, DNS’nin basit çalışma prensibini şu şekilde anlatabiliriz:

  • Web tarayıcısına bir alan adı yazdığınızı düşünün. Bu işlem sonrası internet servis sağlayıcısına ip adresi sorgusu yapılır. DNS çözümleyici, root server sunucusuna giderek IP adresini sorar.
  • Root Server adı verilen sunucu ise alan adına (domain) ait IP adresini bulabilmek için sizi TLD adı verilen servere yönlendirir.
  • TLD Server ise o alan adının bulunduğu yetkili Name Server’e sizi yönlendirir.
  • İsim sunucusu olarak adlandırılan yetkili Name Server ise giriş yapabilmeniz için gerekli IP bilgisini ileterek o siteye doğrudan giriş yetkisi verir. Böylelikle tarayıcınıza yazmış olduğunu adrese belki de saliseler içerisinde giriş yapabilirsiniz.

Bu adım adım gerçekleşen görevlendirmeler, siz ‘’Enter’’ tuşuna bastığınız an gerçekleşmeye başlar ve web sayfasından içeri giriş yaparsınız.

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Daha özgür ve hızlı bir internet deneyimi yaşayabilmek için DNS ayarlarınızı değiştirmeniz size fayda sağlayabilir. Peki ya ‘’DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?’’ sorusunun cevabını basit görsel ve açıklamalar ile sizlere aktaralım.

*Aşağıda yer alan görseller, Windows 11 işletme sistemine sahip cihaz ile en güncel şekilde anlatılmıştır.

  • Denetim Masası > Ağ ve Internet > Ağ Paylaşım Merkezi’ne gidin.
  • Sağ tarafta bulunan ‘Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin’ bölümüne giriş yapın.
  • Karşınıza çıkan pencerede bağlı bulunduğunuz ağa sağ tıklayarak ‘’Özellikler’’i açın.
  • Internet Protokol Sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğine tıklayın.
  • Yeni açılan pencerede aşağıda bulunan kutucuklara DNS değerlerini girebilmek için, ‘’Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan:’’ kutucuğunu işaretleyin ve kutucuklara son derece güvenilir ve güncel dns olan Google DNS ayarlarını girebilirsiniz.
  • Google DNS Ayarları ise şunlardır: 8.8.8.8 – 8.8.8.4
  • Ardından ‘’Tamam’’ dediğinizde, DNS ayarlarınız başarılı olarak değişmiş olacaktır.

Ayrıca yeni bir domain satın almak isterseniz, linke tıklayabilir ve hızlıca domain sorgulama yapabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
Daha Fazla

Magento Nedir?

Ticaretin dijital dünyaya taşınmasıyla birlikte e – ticaret çalışmaları her geçen gün hız kazanıyor. Bu kapsamda firmaların çalışmalarını…