DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?

DNS, alan adı sistemi olarak da bilinir. Birçok kişi tarafından karışık ve zor göründüğü için ‘DNS nedir?’ tarzında sorularla sık karşılaşılır. DNS, internet sitelerinin sorunsuz ve zahmet gerektirmeden bulunmasını sağlayan bir sistemdir. Böylelikle milyonlarca siteye kolayca bağlantı kurulabilmektedir.

Bu yazımızda sizlere DNS hakkında merak edilenleri derledik.

DNS Ne İşe Yarar?

DNS, dijital dünyanın telefon rehberi olarak düşünülebilir. DNS, içerisindeki özel sistem tarafından alan adlarının ve IP adreslerinin kaydını tutar. Böylelikle internet siteleriyle kolay bir şekilde ziyaret edilebilir. Bu durum, birçok kişiye çoğu zaman anlamsız gelir. Ancak DNS olmasaydı internet sitelerinin IP adresleri ezberlenmek zorunda kalınırdı. Dolayısıyla DNS sisteminin önemi tartışılamaz.

DNS Sunucusu Nedir?

DNS nedir nasıl çalışır, merak edilen bir konudur. İnternet ortamında, akıllara gelebilecek her şey IP adreslerine tanımlıdır. Ancak bu IP adresleri, o kadar karışıktır ki akılda tutması neredeyse imkansızdır. Bu zorluğun farkına varılarak alan adları oluşturulmuş ve DNS sunucuları ile kolaylıklar sağlanmıştır.

DNS sunucuları, özel olarak tasarlanmış ve günün her saniyesi çalışabilen bilgisayarlardır. DNS sunucuları, sorunsuz hizmet verebilmek için DNS Zone ile dağıtılır. Böylelikle IP adresleri ve alan adları, bölgeye göre kayıt altında tutulur.

Dolayısıyla DNS sunucuları, bağlı olan alan adlarının IP adreslerini kayıt altına alır. Hosting firmalarının kendilerine ait bir DNS sunucusu vardır. Dolayısıyla sistemindeki alan adlarını IP adresleri ile eşleştirerek kaydeder.

Dört çeşit DNS sunucusu bulunur. Bunlar:

1.Kök (Root) Server: Dünya çapında 13 adet kök server bulunmaktadır. Her server, ağları bölgelere ayırır ve ona göre kontroller yapar. En üst seviyedeki sunucudur. Diğer özel DNS sunucuları, bu sunucuyla bağlantı kurar. Sistemin hızlı olmasında, yedeklemelerde ve yaygın kullanılmasında oldukça etkilidir.

2.İsim Sunucusu (Yetkili Name Server): Alan adlarının hangi IP adresiyle eşleştiğini gösteren sunucudur. Alan adları, aslında yedekleriyle beraber toplam iki adettir. DNS sisteminde bunlar, kayıt altındadır.

3.İnternet Servis Sağlayıcısı (DNS Çözümleyici): Tarayıcıya bir alan adı yazıldığında ilk sorulan birimdir. Dolayısıyla internet dünyasına açılan ilk kapı olarak düşünülebilir.

4.Top Level Domain Sunucusu (TLD Name Server): Alan adının uzantıları, alan adının gruplanmasında etkilidir. TLD Name Server, bu uzantıların kayıt edildiği sunucudur.

DNS Nasıl Çalışır?

DNS Server nedir, tarzında sorulara verilebilecek en güzel cevaplardan biri, DNS sisteminin nasıl çalıştığıdır. Tarayıcı ve bilgisayarlarda Cache adı verilen bir kayıt sistemi bulunur. Cihazdan ziyaret edilen internet sitesinin IP adresi gibi bilgileri, burada kayıt altında tutulur. Dolayısıyla birkaç defa sorgu yapma gereği duyulmaz. DNS çalışma sistemi 4 adımda gerçekleşir.

1.Adım: Tarayıcıya alan adı yazıldığında IP sorgulaması yapılır. Bunun için DNS çözümleyici, ait olduğu Kök Server sunucusuna girer ve sorgulama yapar.

2.Adım: Kök Server, IP adresini bulabilmek için site uzantısının bağlı olduğu TLD Server sunucusuna yönlendirir.

3.Adım: TLD Server ise isim sunucusuna yönlendirir.

4.Adım: Son olarak isim sunucusu, gerekli kontrolleri yaparak IP adresi bilgilerini verir.

Bu işlemler, her ne kadar aşamalı olsa da sadece birkaç saniye sürer.

DNS Kayıt Türleri Nelerdir?

Özel DNS nedir, diye merak edenlerin ilgilendiği konulardan biri de DNS kayıt türleridir. 6 çeşit DNS kayıt türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • Address (A)
  • Canonical Name (CNAME)
  • Mail Exchange (MX)
  • Host Information (Host Bilgileri)
  • Pointer (PTR)
  • Text (TXT)

DNS yapılandırılmalarında bu kayıt türlerinden biri kullanılabilir. Dolayısıyla en uygun olan DNS kayıt türü tercih edilmelidir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Magento Nedir?

Ticaretin dijital dünyaya taşınmasıyla birlikte e – ticaret çalışmaları her geçen gün hız kazanıyor. Bu kapsamda firmaların çalışmalarını…