Domain Authority Nedir? Nasıl Yükseltilir?

SEO çalışmaları doğrultusunda arama motorlarında yüksek sıralar elde edebilmek için farklı metodlar kullanılmaktadır. Bunlardan birisi de Domain Auhority dir, Çeşitli web sitelerin kalitesini artırmak için kullanılan (DA), bir skor sistemi ile derecelendirilir. Skor sayı 0-100 arasındadır. Da pa nedir? Da pa yükseltme hakkında tüm bilgiler aşağıda yazıldığı gibidir.

Domain Authority (DA) Nedir?

Domain Authority, SEO optimizasyon şirket olan MOZ tarafından geliştirildi. Arama motorlarında sıralamaları hesaplamak için tasarlandı. Bir sıralama metriği olan domain authority, web sitelerini 0 ile 100 arası puanlayarak, sitelerin sıralamasını belirler. Web siteleri, eğer yüksek puana sahipse, sıralamada yukarıda olur. Dijital pazarlamada etkili olmak için Domain authority iyi bir tercih olacaktır.

Domain Authority hesaplanırken, çok sayıda faktör vardır. Google, Microsoft veya Facebook gibi web sitelerinin yüksek DA puanı olduğu bilinmektedir. Bu puan yaklaşık olarak 95 ile 100 arasıdır. Öte bir yandan yeni açılan web sitelerinin Domain Authority puanı 5 ile 20 arası olmaktadır. Aşağıdaki puan aralıklarına göz atarak web sitelerinin durumuna göre bir fikir edinmek mümkündür.

  • 1-20 arası düşük puan
  • 20-30 arası ortalamanın altında puan
  • 30-40 arası ortalama puan
  • 40-60 arası iyi puan
  • 60-80 arası çok iyi puan
  • 80-100 arası mükemmel puan

Page Authority (PA) Nedir?

MOZ tarafından geliştirilen bir başka sırlama metriğidir. Web sitesindeki sayfaların ayrı bir şekilde ölçme gücünü hesaplamaktadır. Yani, bir arama motorunda sıralamanız ne kadar yüksekse, PA puanınız da o kadar yüksek olacaktır. PA puanı 1-100 arası verilir ve PA değeri her sayfa için farklıdır. Bu demek oluyor ki, ana sayfanızın PA değer yüksek olabilirken aynı sitedeki bir başka sayfanızın değeri düşük olabilir veya tam tersi de olabilir. PA değerinizin yüksekliği, arama sonuçları sıralamasındaki üst sıralara çıkma ihtimalinizi belirler.

Domain Authority Nasıl Yükseltilir?

Domain değerini artırmak için uygulanabilecek bir çok optimizasyon bulunmaktadır.

En bilinen yöntem, DA puanına sahip web sitelerinden link almak, web sitenizin DA puanını yükseltir. Web sitesinin domain otoritesinin artması için uzun bir süreç gerekir. Sitenizin skorunu arttırmak için dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bu konular aşağıda yazıldığı gibidir.

  • Kaliteli İçerik Oluşturmak

İçeriklerin kolay anlaşılabilir ve okunabilir olması gerekmektedir. İçeriğin uzunluğu 500-700 kelime arası olursa kaliteli bir içerik için başarı sayılmaktadır. İçerikler kopya değil özgün olmalı. Konunun bütünlüğüne dikkat edilmelidir.

  • İçerik Optimizasyonu

Sitenin içerisinde olan kullanıcılara ve arama motoruna göre optimizasyon işlemi uygulanmaktadır. İçerik optimizasyonunda dikkat edilmesi gereken birden fazla kriterler bulunmaktadır. Bunlar;

-Anahtar Kelime Seçimi ve Yoğunluğu= Anahtar kelime yoğunluğuna dikkat edilmesi yoğunluk oranı sadece %2,5 olması gerekmektedir.

-Heading Etiketleri= İçerikte bulunan başlıklar ‘’H’’ şeklinde belirlenir H1, H2, H3, H4, H5, H6 diye sıralanmaktadır.

-Permalink Kullanımı= URL bağlantılarda mutlaka anahtar kelime olması gerekmektedir. Bu şekilde arama motoru kullanıcıları ve botların sitedeki link takibini kolay hale getirecektir.

-Meta Tag Kullanımı= Sitede bulunan URL kısmına meta title ya da meta description oluşturulması gerekmektedir. Bu alanlar boş bırakılırsa arama motoru botlarının sayfa veya sitelere ulaşması zorlaşır.

-Görsel Optimizasyonu= Sitede bulunan içeriklerle alakalı uygun görsel kullanımı önemli. Sadece bir yazı kullanıcıları tatmin etmeyebilir. Yazıyla ilgili bir görsel içeriği ön plana çıkaracaktır.

  • Dahili Bağlantılar

Dahili bağlantılar, da pa yükseltme konusunda son derece önemlidir. Sitenizde ziyaretçilerin siteden hemen çıkma oranını önemli ölçüde azaltacaktır. Her sayfada var olan içeriklerin başında ya da sonunda eski veya mevcut bir yayınıza link çıkışı verebilirsiniz.

  • Ziyaretçi Kitlesini Genişletmek

Sitelerdeki ziyaretçi sayısını artırmak için Sosyal Medya hesaplarının kullanılması gerekmektedir. İçerikler eğer Facebook, Twitter gibi mecralarda yayınlanırsa kitle sayısı artmış olacaktır. Burada dikkat edilen şey paylaşılan içeriklerin özgün ve anlaşılabilir olmasıdır.

  • İçerik Yayın Sıklığı

Siteler düzenli bir şekilde içerik aktarımı yapılması gerekmektedir. Ne kadar çok içerik hazırlanırsa sitedeki trafik oranı o derecede yükselmiş olur. Sitelerin güncel kalması ve sıralamalarda yukarıda olması buna bağlıdır.

  • Zararlı Bağlantıların Kaldırılması

Sitelerdeki domain değerini arttırmak için yapılan bağlantı ve içerik optimizasyonu çalışmaları tamamlandıktan sonra, sitenin içerisindeki zararlı bağlantıların tespit edilmesi ve kaldırılması gerekmektedir. Zararlı ve arama motorları tarafından spam olarak algılanan bağlantıları kaldırmak, kaliteli bağlantılar oluşturmak kadar önemlidir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Domain nedir?

Domain nedir, türleri ve uzantıları nelerdir sorularına cevap verebilmek için domain kavramını genel anlamda ele aldığımız bu makalemiz…