TLS ve SSL Arasındaki Farklar Nedir? Hangisini Kullanmalısınız?

Her ikisi de bir iletişim protokolü olan TLS ve SSL web dünyasında en sık tercih edilen güvenlik unsurları arasında yer alır. Şifreleme paketleri olarak da nitelendirilen bu güvenlik unsurları arasındaki en önemli fark SSL’nin güvenlik açıklarına karşı eski algoritmaları destekleyerek güvenlik sağlaması; TLS’nin ise daha gelişmiş şifreleme algoritması sunmasıdır.

SSL Nedir?

SSL açılımı Secure Sockets Layer veya Türkçe Güvenli Soket Katmanı olan dijital bir üründür. Bu ürün iki nokta arası verinin güvenli bir kanal üzerinden iletimini sağlamak için oluşturulmuştur ve uzun yıllardır bilgi güvenliği için tercih edilmektedir. Banka, kredi kartı, adres, telefon numarası, üyelik oluştururken verilen güvenlik bilgileri vb. unsurların güvenli bir kanal aracılığıyla alt yapıda saklanmasını sağlar. 

TLS Nedir?

TLS orijinal açılımı Transport Layer Security olan ya da Türkçe olarak Taşıma Katmanı Güvenliği şeklinde belirtilen haberleşmenin güvenli bir katmanda gerçekleşmesini sağlayan bir kriptolama protokolüdür. İnternet üzerinden yapılan sesli arama, sesli mesaj aktarımı, yazılı mesaj aktarımı, fotoğraf aktarımı gibi veri akışının daha güvenli bir ortamda gerçekleşmesini sağlayan, kimlik gizliliği sunan bir güvenlik unsurudur. Uzun süreli gizli simetrik anahtardan türetilmemesi gerektiği için kısa süreli oturum anahtarı kullanılır.

SSL ile TLS Arasındaki Farklar

TSL ve SSL her ikisi de bir şifreleme ve yetkilendirme güvenlik protokolü olan ürünlerdir. Sunucu ve istemci arasındaki veri aktarımını güvenli bir katman oluşturup kendine özgü bir kanal aracılığıyla işlem yapar. Bilişim dünyasında SSL, TLS’nin ilkel bir versiyonu olarak da nitelendirilmektedir.

SSL’nin ilk sürümü 1.0 kullanıma hiçbir zaman sunulmamış olup 1995 senesinde direkt olarak SSL 2.0’ın piyasaya sürülmesi ile kullanımına başlanmıştı. Bir süre sonra bu güvenlik ürününde birtakım açıklar olduğu fark edildi ve 1996 senesinde SSL 3.0 çıkarılarak problemler giderilip ürün tazelendi.

1999 yılında ise teknolojinin ilerlemesinden kaynaklı daha güçlü şifreleme katmanına ihtiyaç duyulmaya başlandı. Bununla birlikte belirtilen yıl TLS 1.0 ortaya çıktı. Birbirlerinden çok farklı ürünler olmasa da TLS daha güvenli bir ortam sunmuş oldu.

Hangi Güvenlik Katmanını Tercih Etmelisiniz?

Eski yıllardan beri kullanımına halen devam edilen SSL’nin iyi bir güvenlik katmanı olduğunu öncelikle belirtelim. Açıklar bu zamandan beri kapılarak daha güvenli hale getirilmiş durumda. Ancak daha güvenli bir ortam sunmak isteyen bilişimciler TLS’ye yönelebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta SSL 2.0 ve SSL 3.0’ı devre dışı bırakmadan TLS’nin kullanılamaz olması. Seçim yapma konusunda kararsızlık yaşayan bireyler bu ürünler konusunda destek sağlayan uzmanlardan yardım alarak kendisine hangisinin daha gerekli olacağını danışabilir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

SEO Nedir?

SEO nedir sorunu incelediğimizde SEO kavramının “Search Engine Optimization” baş harflerinden geldiğini anlayabiliriz. Türkçe’de ise “Arama Motoru Optimizasyonu”…
Daha Fazla

Webp Nedir ?

Sitelerin hızlı açılması sunucu özellikleri kadar sitenin sahip olduğu görsel boyutlarıyla da ilgilidir. Optimize edilmiş görseller her zaman…