Meta Description Nedir?

Meta description kelimesinin Türkçe karşılığı meta açıklamadır. Herhangi bir web sitesinde oluşturulan içeriğin arama sonucu sayfasında içerik ile ilgili özet bilginin sunulduğu alana denilmektedir. Aşağıdaki görselde bu alan kırmızı bir çerçeve ile belirtilmiştir. Description kullanımının SEO çalışmalarında önemli bir yere bulunmaktadır. Fakat çoğu durumda göz ardı edilmektedir. Belki de bunun nedeni site sahibinin meta açıklamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır. Neden önemli olduğu veya nasıl yazıldığının tam olarak bilinmemesinden kaynaklıdır.

Meta Açıklaması Neden Önemlidir?

Meta açıklama, kullanıcının tarayıcıda bir arama yapması sonrası sorgu ekranında sizinle ilk etkileşimi kuracağı yer olma özelliğini taşımaktadır. Yaptığı arama sonrası karşısına arama sonuç sayfası çıkmaktadır. Bu sayfada kullanıcıların dikkatini çeken ilk şey meta description alanlarıdır. Bu yüzden arama sonuçlarını bir vitrin gibi görebilirsiniz. İşte bu noktada SEO açısından meta açıklaması önemli bir hal alır. SEO açısından önemini göz önünde tutarak SEO uyumlu doğru bir şekilde meta açıklamalarınızı oluşturmanız gerekir. Bu sayede kullanıcıyı kendi web sitenize çekerek önce ziyaretçi hatta müşteriye dönüştürebilmeniz mümkündür. Meta açıklamalar, Google botları açısından da kritik bir öneme sahiptir.

Meta Açıklaması Nasıl Yazılmalıdır?

Meta açıklamaları yazmak oldukça basittir. Yalnızca uyulması gereken birkaç püf nokta var. Bu önemli noktalara dikkat edildiği sürece meta açıklama alanlarını çok kolay bir şekilde SEO uyumlu hale getirebilirsiniz. Peki meta açıklama nasıl yazılmaldır? İşte o maddeler:

1-Karakter sınırlarına dikkat edin.

Meta description yazarken dikkat edilmesi gereken ilk nokta karakter sayısıdır. Meta açıklaması için maximum karakter sınırı 160 karakterdir. Bu yüzden 160 karakter ile sayfa içeriğinizi etkili bir şekilde özetlemeniz gerekir. Bu sayıdan daha fazla karakter kullanılmamalıdır. Hem bir noktadan sonra Google bu açıklamayı “…” şeklinde gösteriyor hem de arama motorları uzun meta açıklamalarından hoşlanmamaktadır.

SEO açısından göz önene alındığından meta açıklama bölümleri 70 ila 155 karakter aralığında oluşmaktadır. Günümüzde mobil kullanıcı sayısındaki artışı da göz önüne aldığımızda bu sayıyı 50 ila 135 karakter sınırı ile güncelleyebiliriz. Gelişen teknoloji çağına baktığımızda içeriklerimizi bu sınırlara göre optimize etmekte fayda olacaktır.

2-Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi kullanmayı unutmayın.

Meta açıklaması oluşumundaki önemli noktalardan belki de en önemlisi hedeflenen anahtar kelimenin kullanılmasıdır. Oluşturulmak istenen meta açıklamada anahtar kelime kullanımının yoğunluğuna dikkat edilmelidir. Çok sayıda anahtar kelime kullanmak Google arama motorların da spam olarak algılanabilir. Kullanacağınız anahtar kelimenin cümlenizin başlarında olmasına özen gösterin. Anahtar kelimenin yer almadığı durumlarda meta açıkla kullanıcıların arama sonuç sayfasına çıkması daha da zorlaşacaktır. Gözükse dahi meta açıklama kullanıcıların dikkatini çekmeyecektir. İçerik hakkında kesin bir fikre sahip olamayacakları için web sayfanızı ziyaret etmekten çekineceklerdir. Ayrıca anahtar kelimenizin domain ile uyumlu olması, artı bir avantaj söz konusudur.

3-İçeriğinizi kısa, öz ve dikkat çekici bir şekilde tanımlayın.

Meta açıklamalar sonuç sayfasında sitenizdeki ilgili içeriğin özetidir. Bir nevi bu açıklamalar sayesinde kullanıcıyı tavlamanız gerekmektedir. Hazırlayacağınız description ile kısa ve öz bir şekilde kullanıcıya ziyaret edeceği sayfada ne göreceğini anlatın. Bunu yaparken 160 karakterde tüm püf noktaları vermeyin. Kullanıcıyı ziyaretçiye ya da müşteriye dönüştürmek istediğinizi unutmadan hareket etmelisiniz. Bunun içinde dikkat çekici bir açıklama oluşturmanız gerekir.

4-İlgi çekici ve merak uyandırıcı cümleler kullanın.

İlgi çekici cümleler ile kullanıcıyı harekete geçirerek sitenizin ziyaretçi potansiyelinizi arttırın. Kullanıcının merak duygusuna yoğunlaşarak sade ve okunabilir bir dil kullanmalısınız. Pazarlamacı mantığıyla itici kelime veya kelime öbeklerine yer vermemelisiniz. Kullanıcılar ziyaretçiye dönüştüğünde açılan sayfanız onları tatmin edebilmeli. Aksi bir durumda tıklanma almak için kullanıcıyı kandırmış olursunuz. Bu da kullanıcı deneyimini ve arama motoru botlarının sevmediği durumlardan biridir.

0 Shares:
Önerilenler