WordPress Sitelerde Aşırı CPU Kullanımı ve Yapılması Gerekenler

WordPress tabanlı siteler günümüzde oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bu sitelerde görülen sık durumlardan biri de CPU kullanımının yüksek olmasıdır. Yüksek CPU kullanımının sitenin genel performansı açısından mutlaka düşürülmesi gerekmektedir. Bu içeriğimizde WordPress sitenizde aşırı CPU kullanımı meydana geldiğinde neler yapmanız gerektiğinden detayları ile söz edeceğiz.

Aşırı CPU Kullanımında Yapılması Gerekenler

Web sitenizdeki hem işlemleri daha hızlı ele almak hem de kullanıcı deneyimini yükseltmek ve daha birçok konuda avantaj sağlayacak olan aşırı CPU durumunu düşürmek için yapmanız gerekenler oldukça basittir. Yalnızca biraz zaman ayırmalı ve birazda bahsedeceğimiz bütün işlemleri ele aldığınızdan emin olmalısınız.

PHP ile geliştirilmiş bir içerik yönetim sistemi olan WordPress içerikler açısından PHP scriptlerinden meydana gelir. Herhangi bir internet kullanıcısı sitenize girdiğinde WordPress tarafından alınan talepler işlenir ve bunlara bir dönüt oluşturulur. Talep sunucunun kaynaklarını harekete geçirmektedir. Bu süreç şu şekilde ilerler; bir kullanıcı bir talep oluşturur, ardından kullanıcının erişmek istediği yere karar verilir, veri tabanından ilgili kaynaklar çekilir ve ardından HTML ile dönüt oluşturulur.

Aynı anda çok fazla ziyaretçiden talep geldiğinde ve bunların çözümlenme süreci zorlandığında bu durum aşırı CPU kullanımına yol açar. Genel olarak CPU yüksekliği bu şekilde açıklansa da başka nedenlerle de CPU kullanımı yükselmektedir.

Eklenti Kontrolü (Widgetler)

WordPress’in en çok tercih edilme nedenlerinden biri ücretsiz olarak sunduğu ve birçok işlemi kolaylaştırıcı hale getiren eklentilerdir. Ancak eklentilerin düzgün çalıştığından her zaman emin olmalısınız. Kötü kodlanmış, çalışmayan, kullanılmayan ve herhangi bir nedenle gereksiz gördüğünüz eklentileri kaldırmalısınız.

Güncellenmesi gereken eklentileri de daima en güncel haliyle kullanmaya özen göstermelisiniz. Bazı güncellemeler çeşitli hataları düzeltmek için yapıldığından eklentileriniz daha da iyi performans göstermeye başlayabilir ve bu durum CPU kullanımı sırasında ortaya çıkan aşırı yüklenmeyi hafifletebilir.

Tema Seçimi

WordPress’te tema seçerken yalnızca görselliğin ön planda olmadığını web site işleriyle az da olsa ilgilenen herkes bilir. Tema seçerken kötü kodlanmamış olmasına, mobil sürümünün olup olmadığına, SEO açısından faydalı olup olmayacağına vs. birçok açıdan değerlendirme yapmalısınız.

Optimize olmayan tema seçmeniz halinde CPU da dahil olmak üzere diğer kaynakların da kötü çalışması problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Veri Tabanı Temizliği

Veri tabanını temiz tutmamak CPU kullanımını düşürmek için yapabileceğiniz işlemlerden biridir. Gereksiz veriler kalabalık yaparak basit verilerin dahi yanıtını almak için çok uzun zaman geçmesine yol açabilir.

Veri tabanı ile ilgili ele alabileceğiniz durumlardan biri de veri tabanı sorgularının sayısını düşürmektir. Siteye bir kullanıcı girdiğinde çok sayıda talep oluşturur. Bununla birlikte yaptığı çeşitli eylemler de (yorum, beğeni, sayfalara tıklama, ürünlere tıklama vs.) CPU kullanımını aşırı hale getirebilir.

Sorguların miktarını azaltarak PHP’yi optimize ettiğinizde ciddi anlamda site performansının arttığını görebilirsiniz.

WordPress’i Güncel Tutmak

WordPress oldukça yaygın kullanılan ve bununla birlikte çok fazla güncellemesi yapılan bir platform ve her geçen gün iyileştirmeler yapılarak çeşitli hatalar silinmektedir. Sitenizi daima güncel tutmak kaynak kullanımını da daha iyi bir noktaya taşıyarak aşırı CPU kullanımını azaltabilir.

Index.php Dosyası

Her sayfa yenilemesi yapıldığında Index.php dosyası devreye girer. Bu dosyanın boyutunu mümkün olduğunca düşürmek gerekir. Küçülttükten sonra CSS dosyalarının içindeki kullanıcının cache’inde depolanmalıdır.

Bu dosyanın karmaşık ve düzensiz olması da CPU’yu aşırı kullanmaya neden olabilir. Düzenli ve düzgün çalışır olduğundan da emin olmalısınız.

Cron Görevleri

Cron görevlerini kapattığınız zaman aşırı kullanılan CPU’nun daha rahat çalıştığını görebilirsiniz. Bu görev WordPress’e her girişte kaynak talep eden bir görev olduğu için kapatıldığında sitenin performansı artmaktadır.

Önbellek Uygulamaları

Sitenizdeki önbellek dosyalarını çeşitli eklentiler kullanarak düzenleyebilirsiniz. Bu sayede sitedeki bilgilerin bir bölümünü kullanıcının bilgisayarında saklamış olursunuz. Kullanıcı tekrar sitenize girdiğinde dosyalar önbellek bilgileri onun makinesinde bulunacağı için daha hızlı yükleme yapar ve sorgu miktarı da azalır. Bu durumda CPU oldukça rahatlayacaktır.

Bazı Eklentiler Aşırı CPU Kullanımına Yol Açar 

Eklentilerin WordPress kullanıcıları için ne kadar önemli olduğundan söz etmiştik. Bazı eklentilerden ise uzak durulmalıdır. Yüksek CPU kullanımı gerektiren eklentileri kullanmamalı ve aynı şekilde aşırı eklenti kullanımından da uzak durmalısınız. Bir önem sıralaması yaparak bazı eklentilerinizi kaldırmak aşırı CPU kullanımı probleminize çözüm olabilir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

En İyi WooCommerce Temaları

WordPress’te iyi bir site tasarımı oluşturmak için tercih edebileceğiniz yüzlerce tema bulabilirsiniz. Bunları sektörlere göre farklı kategorilerde de…