İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte her şeyin dijitalleşme sürecine girmesi, birçok kişide, bir web sitesine sahip olabilme arzusu uyandırmıştır. Bununla paralel olarak da wordpress nedir sorusu son dönemlerde oldukça popüler olmuştur.
WordPress Nedir?
WordPress site yapımı için kullanılan bir altyapı olarak tanımlanabilir. WordPress kullanımı ile hazırlanacak bir web sitesi, yazılım bilgisine sahip olunmasını gerektirmiyor. WordPress halihazırdaki altyapı sisteminin içerisinde, birçok farklı temayı ve eklentiyi barındırıyor.
Açık kaynaklı kod yapısına sahip olan bu sistem, bu özelliği nedeniyle, hiçbir sitenin birbirine benzer bir görünüm sergilemesine ve aynı özellik türlerine sahip olmasına izin vermiyor.
WordPress ile neler yapılabilir sorusuna basit bir şekilde cevap verilmesi gerekirse, kullanıcılar, açık kaynaklı olarak sunulan eklentileri ya da temaları kullanabileceği gibi kendi kodlamalarını da yaparak site özelinde bir kişiselleştirme sağlayabiliyor.
WordPress’in Özellikleri Nelerdir?
WordPress özellikleri birçok avantajı da beraberinde getiriyor. WordPress’in en büyük avantajı, kod bilgisine sahip olmadan da profesyonel bir görünüme sahip olan bir site yapımını sağlıyor olmasıdır. Her ne kadar kod yazma bilgisi minimum düzeyde tutulmuş olsa da SEO uyumlu ve kullanıcı dostu bir sitenin yapılabilmesi için biraz emek harcanması da gerekiyor.
WordPress içerisinde birçok temaya sahip bir altyapı sistemidir. Aynı zamanda, birçok eklentiyi de bu altyapısında geliştirmiş durumdadır. Bu özellikleri ile platform üzerinde site yapmak isteyen kişileri, birçok angarya işlemden ve bunlara harcanacak zahmetten kurtarıyor.
WordPress’in hem kod yazılım bilgisine ihtiyaç duyulmaması hem de birçok temaya ve eklentiye sahip olması gibi özellikleri, kullanıcılar nezdinde sitenin yönetilebilirliğini oldukça kolaylaştırıyor.
WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?
WordPress kullanarak site kurulması, iki farklı yolla mümkün olabiliyor. Bunlardan bir tanesi, manuel bir şekilde kurulumun gerçekleştirilmesidir. İkincisi ise bir kontrol paneli yardımıyla yüklemenin yapılmasıdır.
WordPress’in Avantajları Nelerdir?
WordPress kullanımıyla site yapımı oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Hem sitenin yapılmasında hem de sitenin kullanılmasında muhtelif avantajları da sağlanıyor. WordPress avantajları arasında;
- Çok hızlı bir şekilde gerçekleşen, muhtelif temalarla çeşitlendirilen ve eklentilerle düzenlenen kolay bir kuruluma sahip olması,
- Her türlü site anlayışına uygun olarak, istenilen sitenin oluşturulabilmesi,
- Hem temalarının hem de eklentilerinin çok çeşitli sayıda olması,
- Hizmete sunulan temaların ve eklentilerin birçoğunun ücretsiz bir şekilde sunulması,
- Temaların ve eklentilerin açık kaynak kodlu olması,
- Altyapının sürekli olarak güncellenmesi ve zamanın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi,
- Oluşan yeni trendlere uygun yeniliklerin, hızlı bir şekilde altyapıya dahil edilmesi,
- SEO çalışmaları için uygunluk teşkil etmesi, gibi avantajlar vardır.
Görüldüğü üzere WordPress altyapı sistemi, kod yazılımıyla site kuracak olan kişileri birçok zahmetten kurtarıyor. Kişilere hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de güçlü bir altyapı imkanı sunuyor.