WordPress İçin En İyi Optimizasyon Yöntemleri

WordPress, içerik oluşturma alanında en iyi ve en çok sevilen paneller arasında yer almaktadır. Her geçen gün büyüyen ilgi ve rağbet ile birlikte, site yönetim araçlarında liderlik yolunda ilerlemektedir. Kurmuş olduğumuz web sitelerin hızlı ve stabil çalışabilmesi için, öncelikle bizlerin bazı çalışmalar yapması gerekmektedir. Sitenin hızlı bir performans sağlaması, SEO tarafında da büyük olumlu sonuçlar yaratmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre yaklaşık %25’lik bir kullanıcı dilimi, web sayfalarının açılmasını 3 ya da 4 saniye beklemektedir. Eğer yüklenmiyorsa direkt olarak o sayfadan çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı WordPress hız optimizasyonu yapılması gereken en önemli çalışmalardan birisidir.

Bu blog yazısında sizlere bazı adımlar eşliğinde WordPress sitenizin optimizasyon adımlarını paylaşacağız. Bu sayede sitenizdeki yavaşlığı en iyi şekilde optimize edebilecek ve ziyaretçilerinize harika bir hız deneyimi yaşatacaksınızdır. Aynı zamanda SEO puanınıza da artı bir puan eklemiş olacaksınızdır. Çünkü SEO çalışmalarında en önemli kısımlardan birisi, sitenin hızlı ve stabil bir şekilde çalışmasıdır. Dilerseniz merak edilen başlıklarımıza geçiş yapabiliriz.

Gereksiz Temaları ve Eklentilerinizi Kaldırın

WordPress sitemizde çoğu zaman deneme yapmak için ya da kısa süreliğine tema ile eklentiler kurmaktayız. Bu tür kurulum sonrasında çoğu zaman kurduklarımızı kaldırmamaktayız. Sitemize indirip kurduğumuz gereksiz temalar ve eklentiler, sunucumuzu yavaşlatan ve bir nebze de olsa yoran işlemlerdir. Bu tür durumlarda mutlaka kullanmadığınız temalar ile eklentilerinizi kaldırmanızı tavsiye etmekteyiz.

HTML, JS ve CSS Dosyalarını Küçültün

Sitenizde yer alan HTML, JS ve CSS kodları, sitenizi oluşturan küçük ana birimler olarak da tanımlanmaktadır. Bu tür dosyalar sitenizde zamanda büyük kod parçacıkları oluşturmaktadır. Genel olarak hız testi performanslarında ilk uyarılardan birisi CSS ya da JS dosyalarının küçültme uyarısıdır. Bu sebepten dolayı gerekli eklentiler ya da yazılımcılar eşliğinde bu dosyalarınızı küçültmenizi tavsiye etmekteyiz.

Resimleri Optimize Edin

WordPress site optimize etme adımında en faydalı adımlardan birisi görselleri optimize etmektir. Aynı zamanda sitenize ekleyeceğiniz görselleri optimize ederek yüklemektir. Sitenizde belki 100 belki de 1000’den fazla resim olabilir, hiç endişe etmeyin çünkü bunun için çözüm yolları bulunmaktadır.

Smush Image Compressiyon and Optimization, görsel optimizasyonu alanında en başarılı ve sevilen eklentilerden birisidir. Bu eklentiyi sitenize ücretsiz olarak kurabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Sitenizde yer alan tüm resimleri otomatik olarak tek bir buton ile optimizasyonuna başlayabilirsiniz. Tabi öncesinde eklentinin ayarlar kısmındaki optimize seçeneklerini değiştirmenizi tavsiye etmekteyiz. Son olarak da sitenize yükleyeceğiniz resimleri .WEBP formatına dönüştürerek yüklemenizi kesinlikle önermekteyiz. Yeni nesil resim formatı olması ile birlikte, en küçük görsel boyutlarına ulaşım sağlayabilirsiniz.

Önbellek Eklentinizi Kesinlikle Kurun

WordPress sitesi üzerinde önbelleğe alma, web sunucusundaki yüklerin bir kısmını boşaltmak için kullanılan harika bir yöntemdir. Temel bir mantık ile önbelleğe alma işleminde istemcinin sisteminde sıklıkla kullanılan bilgiler saklanmaktadır. Önbelleğe ama bu konuda site performansını en iyi şekilde arttırabilir ve WordPress hızlandırma için gereken adımları sizlere sağlamaktadır. Wp Fastest Cache eklentisi bu alanda işini en iyi yapan isimler arasında yer almaktadır.

Tema Seçiminde Dikkatli Olun

WordPress ile uyumlu yüzlerce belki de binlerce farklı tema yer almaktadır. Her bir tema farklı işlevlerde ve özelliklerde geliştirilmektedir. Sitenize kuracağınız ya da kurduğunuz temanın SEO uyumlu ve hızlı olması, dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Birçok WordPress teması maalesef hız konusunda başarısız sonuçlar vermektedir. Yaptığımız taramalarda hız performansları 20/100 gibi gülünç sonuçlar olabiliyor. Bu durum hem sitenizin otoritesini hem de SEO puanlarınızı alta çekmek için yeterli durumlardan birisidir.

Peki nasıl bir tema seçmeliyim? Gelin kısaca bu soruya cevap verelim ve ne tür bir tema seçeceğiniz hakkındaki bilgilere bir göz atalım.

Tema seçimleri, web sitelerinin kaderini belirleyen önemli etkenlerden birisidir. Site hızı konusunda yaklaşık %90’lık bir öneme sahip olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Aynı zamanda SEO uyumlu bir tema seçimi, hız konusunda da sizleri başarılı performanslara götürecektir. Tema seçiminden önce hız performansı testini sizlere tavsiye etmekteyiz. Aynı zamanda eğer global ya da magazin tarzı karma bir siteniz yoksa, sade ve blog tarzındaki temalar çok daha iyi bir hız performansı verecektir.

Temaların demo sayfalarının URL’si ile hız testi yapabilirsiniz. Aynı zamanda sayfa boyutu, request gibi metrik sonuçlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Aynı zamanda demo sayfa üzerinden HTML ile CSS Validator gibi testleri de denemenizi tavsiye ederiz. Son olarak da tema kurulumlarını demo ile yapmaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde sunucunuzu yavaşlatacak olan onlarca görsel, eklenti ve veritabanı tabloları oluşmaktadır.

Veritabanı Optimizasyonu Uygulayın

Site hızlandırma adımlarında bir diğer önemli adım ise veritabanı optimizasyonudur. Web sitelerimizin zamanla büyümesi ile birlikte, veritabanınız da şişmeler meydana gelecektir. Bu durum hem sunucunuzu hem de sitenizi yavaşlatan durumlara neden olacaktır. Veritabanı optimize etmek için Advanced Database Cleaner eklentisini tavsiye etmekteyiz. Tabi bunun gibi faydalı farklı eklentileri de kullanabilirsiniz. Veritabanı içerisinde oluşan gereksiz dosya ve şişmeleri temizleyerek, sunucunuzu daha rahat bir biçime getirecektir.

Doğru Hosting Seçmeyi Gözden Kaçırmayın

Doğru host firmayla çalışmak, hem sitenizin sağlığı hem de sitenizin hızı için en doğru adımlardan birisidir. Birçok adımı uyguladıktan sonra halen sitenizdeki yavaşlık devam ediyorsa, sizlere tavsiyem kullandığınız hosting firmasından ayrılmanızdır. Bu alanda Aysima olarak sizlere WordPress Hosting ya da farklı paketlerimiz ile, en iyi şekilde hizmet vermekteyiz. Önceliğimiz tabi ki sunucuların daha hızlı ve rahat çalışmasıdır. Bu sayede sitelerinizde herhangi bir yavaşlık ya da boğulma gibi durumlar meydana gelmeyecektir.

Bu blog içeriğimizde sizlerle birlikte WordPress için en iyi optimizasyon yöntemleri başlığı altında bilgilendirme yapmaktayız. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir blog yazısı olmuştur. Diğer içeriklerimize göz atmayı unutmayın.

0 Shares:
Önerilenler