WEB kavramı, hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Artık yapmamız gereken tüm işlemleri WEB yani internet üzerinden yapıyoruz. Çünkü oldukça kolay. İnternetin keşfedilmediği zamanlarda, işlerin tamamlanması için, saatler hatta günlerce bekliyorduk. Ancak, WEB 3.0’ın ortaya çıkması ile bu zaman dilimi dakikalara ve saniyelere kadar inmiş durumda. WEB 3.0, yapay zeka özelliği ile birlikte şimdiden teknoloji dünyasında önemli bir yer edinmiş gibi duruyor.
Üçüncü nesil internet anlamına gelen bu kavram, blok zincir teknolojisini de yanında getirmektedir. WEB 3.0, insanlara hızlı ve kişiselleştirilebilen bir internet ortamı sunmaktadır. Bu teknolojide, düşünme, anlama ve yorumlama özellikleri bulunmaktadır. Makine mantığıyla değil, bir insan gibi davranış sergilemektedir.
WEB Nedir?
WEB, internet ortamındaki birbirine bağlantılı olan metin sayfalarının oluşturduğu bir sistemdir. Bu sistemin içerisinde her konuda bilgi mevcuttur. WWW olarak kodlanan bu metin sayfaları insanların ulaşabileceği şekilde hazırlanmaktadır.
Web sitelerinin kendine ait özel web adresleri bulunur. Bu adresler HTML dili ile oluşturulmaktadır. WEB kavramı internetin temeli haline gelmiştir. WEB 1.0, WEB 2.0 ve WEB 3.0 şu anda internet ile ilgili kullanmış olduğumuz kavramlardır. Zaman ilerledikçe bu varyasyonların daha da artacağı gözükmektedir.
WEB 1.0
WEB 1.0, internetin temelini oluşturan bir teknolojidir. 1990 ile 2000 yılları arasında ortaya çıkmıştır. Kullanıcılar bu dönemde kendi içeriklerini oluşturma aşamasında değildir. İnternetteki bilgilerin sadece incelendiği bir dönem olarak tanımlanabilir.
Tek yönlü bir iletişim hakimdir. Bu ortamdaki tüm bilgiler durağandır. Kullanıcılar bu bilgileri istedikleri zaman değiştiremiyorlardı. WEB 1.0, insanların sadece bilgi almasına olanak sağladığı bir internet kavramıdır.
WEB 2.0
WEB 2.0, internet dünyasının 2.dönemi olarak tanımlanır. 2001-2010 yıllarını kapsayan bir dönemdir. Kullanıcıların kendi içeriklerini üretip internet ortamında çeşitli web sitelerine yüklediği bir dönemdir. WEB 2.0’de kullanıcılar internette dolaşan bilgileri öğrendiği gibi istediği şekilde düzenleyebilir ve diğer insanlarla paylaşılabilir bir kavramdır. Sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla beraber, blog siteler, Facebook, Instagram, Twitter gibi sitelerde çeşitli yazılı, görsel ve video içeriklerin paylaşılması kolay hale gelmiştir.
WEB 3.0
WEB 3.0, yapay zekanın hakim olduğu bir internet ortamıdır. Kullanıcıların interneti kolay bir şekilde kullanarak zamandan kazanması için tasarlanmıştır. Bu dönemde yapay zekanın yanında blok zincir teknolojisi de kullanılmaktadır.
WEB 3.0 insanlara kişiselleşmiş bir kullanım vaad etmektedir. Kullandığı algoritmalar sayesinde internette önceden ziyaret ettiği web siteleri ve satın aldığı ürünlerin benzerleri gibi kriterleri kullanıcılara yeniden dolaylı olarak paylaşarak hatırlatacaktır. Bunun yanı sıra, parmak izi ve yüz tanıma teknolojisi gibi özellikler WEB 3.0 örnekleri arasına girmektedir.
WEB 3.0’ın Özellikleri ve Geleceğe Etkisi
WEB 3.0 ile içerik oluşturmak ve bu içerikleri çeşitli kanallar aracılığıyla paylaşmak çok kolay olacaktır. Özel algoritmalar ile arama motoru sayfaları yüksek performanslarda çalışacaktır. Müşteri desteği eksiksiz bir şekilde kullanıcılara sunulacak. Yapay zeka teknolojisi sayesinde internet ortamındaki karşılıklı iletişim kolay hale gelecektir. Merkeziyetsiz bir teknoloji olacağı için web sitelerindeki içeriklere sadece makineler erişebilecektir. Bu sayede yanlış olan bilgiler yeniden düzenlenebilir duruma gelecektir. Sanal gerçeklik (VR), nesnelerin interneti (IoT) ve blockchain teknolojisi daha sık kullanılacaktır.
WEB 3.0’ın Kullanıldığı Bazı Projeler
WEB 3.0 projeleri denildiği zaman kripto paralar akla gelmektedir. Bunun sebebi blockchain teknolojisi kullandığı içindir. NFT ve Metaverse gibi kavramlarda da WEB 3.0 teknolojisini görmekteyiz. WEB 3.0 uygulamaları şu şekildedir:
– Steem
– BitTorrent
– Chainlink
– Polkadot
– Theta Network
– Audios
– Helium
– The Graph
– Arweave
– Livepeer