Apache Nedir? Ne için kullanılır?

Genellikle web geliştirme işi ile ilgilenen bireylerin duyduğu bir kavram olan Apache, ülkemizde en çok tercih edilen web sunucu yazılımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Geliştiriciler için daha esnek bir çalışma ortamı sunan ve pek çok web hosting firması tarafından da tercih edilen Apache ile ilgili bu içeriğimizde merak edilen tüm detaylar hakkında kapsamlı bilgi vereceğiz.

Apache Nedir?

Apache hakkında daha anlaşılır bilgi verebilmek adına ilk olarak web sunucunun ne demek olduğunu bilmek gerekir. Web sunucular; ‘hosting’ veya Türkçe ifade etmek gerekirse ‘barındırma’ hizmeti veren ve bunu internet protokolü üzerinden gerçekleştiren yüksek donanımlı bilgisayarlardır. Pek çok bilişimci web sunucuyu direkt kullanmak yerine bir firmadan kendisi için yetecek kadar alan kiralayarak web sitesini oluşturur ve kullanıcıya sunar.

Apache ise web sunucusunun üzerinde çalıştığı bir yazılım olup web sunucu ile aynı anlama geldiği zannedilen bir terimdir. Web sitelerini barındırmak ve gereken işlemleri gerçekleştirmek adına donanım yeterli olmayacaktır. Donanımın yanı sıra bir de yazılım çalıştırmaya ihtiyaç vardır. Bu noktada devreye giren ve işlemlerin ilerletilmesini sağlayan yazılım türlerinden biri Apache olarak karşımıza çıkmaktadır. Apache dışında NGINX de yaygın kullanılan bir başka web sunucu yazılımı olarak bilinmektedir.

Bunlara ek olarak web sunucu donanım ve yazılımdan bağımsız düşünülemeyeceği için pek çok bilişim insanı Apache ve web sunucu kavramlarını birbiri yerine de kullanmaktadır. Ancak aradaki farkın ne olduğunu biz sizlere burada açıkladık.

Apache Kullanmanın Avantajları – Neden Kullanmalısınız?

Apache kullanmayı tercih etmenin web geliştiriciler için birkaç avantajı bulunmaktadır.

Kurulum Kolaylığı

Bir web site kurmak, web tasarımı üzerine çalışmak gibi işlemler için Apache kullanımı oldukça kolaylaştırıcıdır. Ayrıca en sık tercih edilen web site alt yapılarından biri olan WordPress kullanıcıları da Apache’yi tercih edebilirler.

Yeni başlayanlar için kullanımı ve kurulumu kolay özellikler sunan Apache daha az kod kullanılan platformlara yönelmiştir. Kurulumu kolay ve kullanıcı dostu bir yazılımdır.

Esnek Ortam

Web geliştiriciler için esnek bir ortam sunan Apache’yi kullanan iki farklı web sunucu birbirinden farklı olabilmektedir. Benzersiz işlemler yapmak için özgür ortam sağladığını buradan görebiliriz.

Destek

En yaygın şekilde kullanılmakta olan web sunucusu Apache yazılımı ile ilgili bir teknik aksaklık durumunda başka geliştiricilerden yardım almak daha kolay olacaktır. 

0 Shares:
Önerilenler