Ping Nedir? Nasıl Düşürülür?

Bağlantı işleminin nasıl gerçekleştiğine dair bilgi veren Ping, veri transferi yapan bilgisayarlar arasındaki iletişimi etkileyecek özelliğe sahiptir. Açılımı Packet Internet Network Graper’dir. Türkçeye ise Şebekeler Arası Yoklayıcı veya İnternet Paketi isimleriyle çevrilmiştir. Bağlantılardaki süre özellikle hızlı işlemlere gerek duyanlar için önemlidir. Örneğin bir online oyunda Ping süresi uzaması dezavantaj yaratır. Bu gibi işlemler için kullanıcılar Ping süresi kısaltma yöntemlerine başvurur. Ping nasıl düşürülür? sorusunda ise ele alınacak farklı yöntemler mevcuttur.

Ping Ne İçin Kullanılır?

Ping’i en basit haliyle açıklayacak olursak, kendi internet deneyimlerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz. Bir siteye girdiğinizde o sitenin geç açılmasıyla karşılaşmışsınızdır. İşte bu durumda Ping süresinin yüksek olduğu anlaşılır. Tam olarak bu Ping nedir? ne için kullanılır konusunu ele alırsak daha açıklayıcı olacaktır. Ping, tam olarak bu aksamayı ölçmek için kullanılan bir işlemdir. Bu tarz bağlantı gecikmelerinde süreyi ölçmek amacıyla kullanılır. Ölçümü “ms” ile gerçekleştirilir. Mesela bir sitede yaptığınız işlemler veya oyunlardaki işlemleriniz 200 ms ile gerçekleşiyorsa büyük bir gecikme söz konusudur.

Ping Neden Yüksek Olur?

Ping süresinin neden yüksek olduğu konusundan farklı konular ele alınabilir. Bunlardan ilki bağlantı türüdür.

  • Bağlantı tipi fiber, ADSL veya 3D, 4G, 5G gibi farklılıklar içerebilir. Bunların sahip olduğu ping süresi de farklı olacaktır. En düşük ping süresini veren fiber internettir. Diğerlerinde daha yüksek ping değerleri olabilir.
  • Bir diğer neden ise aynı bağlantı üzerinden, yani aynı interneti kullanan çok sayıda cihazın olmasıdır. Bu cihazların aynı anda video izleme, oyun oynama vb. işlemleri yapması da ping süresinin yüksek olmasına neden olur.
  • Bağlanılan sunucunun fiziksel konum uzaklığı da bu süreyi yükseltebilir. Konumunuz Türkiye olup bağlanmak istediğiniz işlemin sunucusu Amerika gibi uzak bir noktadaysa da ping süresinde yükselme olabilir.
  • Google DNS kullanılması da ping süresini yükseltir. Oyun vb. işlemlerde DNS ayarlarını varsayılan olarak ayarlamak bu süreyi azaltacaktır.

Ping Nasıl Düşürülür?

Yavaşlayan bağlantı süresini iyileştirmek için izlemeniz gereken birkaç yol vardır. Ping süresi düşürme şu yöntemlerle yapılabilir;

  • İlk olarak bilgisayarınızda açık olan tüm programları kapatın. İndirme işlemlerinizi sonlandırın.
  • Ortak kullanımda bir internetiniz varsa ve diğer cihazlardan online dizi, film izleme ya da oyun oynama gibi işlemler yapılıyorsa ping süresinin artacağı kesindir.
  • Bağlı cihaz sayısı ne kadar fazla olursa ping süresinde de o derece artış olacaktır.
  • Bağlı cihaz sayısını azaltmanıza rağmen sürede azalma olmuyorsa bilgisayarı router yanında kullanmaya çalışın. Router’a ethernet kablosuyla bağlanmak ping süresinde azalma gerçekleştirebilir.
  • Router’a bağlı kabloları kontrol edin. Gevşeklik olması durumunda bağlantı da etkilenir.
  • Modem ve router cihazlarınızı açıp kapatmayı da deneyebilirsiniz.Tüm bu yöntemlere rağmen süredeki yükselme azalmıyorsa bağlantı sağlayıcınızla irtibata geçerek uzaktan destek talep edebilirsiniz.

Düşük Ping ve Yüksek Ping Terimleri Ne Anlama Gelir?

Ping süreleri için belirlenen terimler ve anlama geldiklerini de bilmeniz gerekir. Düşük ping veya yüksek ping sürelerinde yapabileceğiniz işlemler de bellidir.

  • <30 ms ping: En ideal ping süresidir. İşlemlerde aksama, yavaşlık olmaz. Online oyunlar için çok idealdir.

  • 30-50 ms: İşlemler ortalama bir akışta ilerler. Oyunlarda ortalama bir işlem sunar.

  • 50-100 ms: Yavaş olarak kabul edilir. Oyunlarda kendini çok belli eder. İnternet sayfalarında dolaşırken çok etkilemez.

  • 100-500 ms: Oldukça yavaş bir işleyiş vardır. Web sayfalarında gezinirken de az da olsa kendini belli eder. Oyunlarda ise kullanıcıların işlemlerini sekteye uğratabilir.

  • 500 ms ve üstü ping: Hemen hemen tüm işlemlerde gecikmeler olur. Bu daha çok uzak sunucularla yapılmak istenen işlemlerde görülmektedir.
0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Github Nedir ?

Teknoloji ve yazılım dünyasında önceden gerçekleştirilen yeniliklere bakıldığında bireysel çalışmalar daha çok öne çıkmaktaydı. Ancak bu üretim alışkanlığı…