RSS Nedir? Popüler RSS Okuyucu Uygulamaları

RSS, blog ve haber sitelerinde sık kullanılan bir doküman takip sistemidir. Kullanıcılar, internet ortamında gezerken RSS okuyucuları karşılarına çıkmaktadır.

Gerçek Basit Dağıtım anlamına gelen bu sistem, belli aralıklarda güncellenen web sitelerinden sürekli olarak bilgi almayı amaçlamaktadır. Bu bilgileri paylaşarak kullanıcıların siteler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. RSS okuyucusu ile çeşitli web sitelerini tek bir sunucu üzerinden takibi yapılmaktadır. Okuyucudan istediğiniz bilgileri sizlere ulaştırması için, dosyaların standart bir formatta olması gerekmektedir. Aksi takdirde dosyalar çalışmayacaktır.

RSS Ne İşe Yarar ?

RSS, web sitelerdeki içerikler takibini sağlayan bir döküman sistemidir. İnternet kullanıcıları istedikleri yerde ve zamanda site içi bilgilerini bu doküman takip sistemi sayesinde ulaşabilirler. RSS okuyucusunu kullanarak; dergi, gazete ya da blog sayfalarındaki bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde alırlar. Bilgiler, XML/RSS ya da Atom formatına dönüştürerek kullanıcıların bilgi sahibi olmasını sağlarlar. RSS feed ile web sitelerdeki konular hakkında bilgi akışını takip etme olanağı sunmaktadır.

RSS Nasıl Çalışır ?

RSS Feeds, kısaca metin dosyaları anlamına gelmektedir. Sunucularda text. formatında görünür. RSS okuyucu kullanılarak web sitelerindeki önemli bilgiler tek bir kaynak üzerine aktarılır ve kullanıcıların kolay bir şekilde erişmesini sağlar.

RSS okuyucusunun dosyaları internet kullanıcılarına sunması için, web sitelerin Atom ya da RSS/XML formatında olması gerekmektedir. Aksi takdirde dosyalar kullanıcılar tarafından erişilemez durumda olacaktır.

RSS Nasıl Kullanılır ?

RSS, web sitelerdeki tüm bilgileri kullanıcılara aktarabilir. Kullanıcılar bilgi akışlarını, kategori haline getirerek belli bir hizada olmasını sağlar. Takip edilen web siteleri güncellendiği zaman RSS feed bir uyarı mesajı gönderir.

RSS’i kullanmak için, bir RSS Okuyucu indirilmelidir. Ardından herhangi bir web sitesinde RSS linki bulunmalıdır. Sitenin URL’i kopyalanarak RSS okuyucusuna yapıştırılması gerekir.

RSS simgesine tıklandıktan sonra bilgiler görüntülenecektir. Bu sayede kullanıcılar, Web siteleri RSS okuyucusuna eklenerek bölümlere ayırarak bilgileri kolayca takip edebilir.

Web Sitelerinde Kullanılan RSS Feedler

Web sitelerinde çeşitli konularda kullanıcılarının kolay bir şekilde erişebileceği RSS Feedler bulunmaktadır. RSS’in sağladığı kolaylıklar sayesinde her konuda bilgi sahibi olunabilir.

– Haber

– Hava Durumu

– Blog

– Podcast

– Spor

– Siyaset

– Ekonomi

– Galeri

– Moda

Popüler RSS Okuyucu Uygulamaları

– Reeder

Reeder, Apple cihazları için özel olarak tasarlanmış bir RSS okuyucusudur. iPhone, iPad ve MacBook kullanan kişiler bu uygulama ile web sitelerindeki içerik bilgilerini kolayca elde edebilir.

– FeedBooster

FeedBooster, web sitesindeki tüm içerikleri taşıma özelliği ile kullanıcıların bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır. Google Reeder’daki bilgileri dışarıya aktarabilme özelliğine sahiptir. FeedBooster, görünümü ve kullanım kolaylığı ile tüm kullanıcıların tercihidir.

– Feedly

Feedly, 2008 yılında piyasaya sürülmüştür. Masaüstü ve mobil cihazlarda kolay kullanımı ile ön plana çıkmaktadır. 100 adet web sitesine kadar RSS aboneliği eklemektedir. Android, iOS ve MacOS işletim sistemlerine hızlı bir şekilde yüklenebilir.

– FeedReader

FeedReader, ilk geliştirilen RSS okuyucularından biridir. Birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Profesyonel kullanımı ile haber kaynaklarını tek bir platform altında toplamaktadır. Apple ve Android cihazlarda sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

– NewsBlur

NewsBlur, RSS haber kaynaklarını kategorilere ayırarak düzenleyebilme imkanı sunan bir okuyucudur. Android ve iOS cihazlarında kolayca çalışabilir. Birçok kişi bu uygulamayı kullanmayı tercih etmektedir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

WEB 3.0 Nedir?

WEB kavramı, hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Artık yapmamız gereken tüm işlemleri WEB yani internet üzerinden yapıyoruz.…
Daha Fazla

Github Nedir ?

Teknoloji ve yazılım dünyasında önceden gerçekleştirilen yeniliklere bakıldığında bireysel çalışmalar daha çok öne çıkmaktaydı. Ancak bu üretim alışkanlığı…