Speed Index (SI) Nedir? Nasıl İyileştirilir?

Sitelerde kullanıcı deneyimi, sektörel rekabet açısından en çok önem verilen konulardan biridir. Kullanıcıların siteyi ziyaret etmek istedikleri anda içeriklere ulaşma süreleri ne kadar hızlıysa o sitede kalma süreleri de o kadar yüksek olacaktır. Bu da o site sahipleri için oldukça önemli getiriler sağlar. Arama motorları tarafından tespit edilen bu süre, kullanıcıların sitede kalma zamanları o siteyi rakiplerine göre bir adıma öne geçirebilir.

Speed index de site sahiplerine sitenin görünürlürlük hızına dair bilgiler veren bir metriktir. Bu sayede site içi iyileştirmeler yapılarak speed index puanı artırılabilir.

Speed Index (SI) Nedir?

Hız indeksi, sayfa hızı ölçüsü demek değildir. Sanılanın aksine bundan çok daha fazlasını veren bir metriktir. Speed index nedir kısmında da en sade şekilde, bir bütün olarak site içerisinde öğelerin ne kadar süre içerisinde görünür hale geldiğini ifade eden metrik olduğu söylenebilir. Ancak bu özellik bu kadar kısa açıklanamaz. Görsellerin ve diğer öğelerin açılma hızı, görsel eksiksizlikleri hız indeksi puanını belirleyen unsurlardır.

Eğer bir site iyileştirilmiş hız indeksi puanına sahipse ve daimi olarak da bu konuda çalışmalar yapıyorsa ziyaretçileriyle daha hızlı bir etkileşim kurabilir, bu da o siteyi arama motoru sıralamasında öne çıkaran bir etmen olur. Arama amacı yani search intent ile birlikte hız indeksini SEO açısından en önemli konular olarak ele alabiliriz. Bir kullanıcı eğer ki arama amacına hızlı bir şekilde karşılık alabilirse o sitenin SEO puanı da artışa geçmiş olacaktır. Aksi durumda ise kullanıcıların arama amaçlarına geç ulaşması siteden hemen ayrılmalarına ve sitenin de puanının düşmesine neden olabilir.

Hız İndeksi Nasıl Ölçülür?

Sayfa içeriğinin ne kadar hızlı bir süre içerisinde görünür olduğunu belirtme metriği, hız indeksi nedir sorusu için en sade cevaptı. Bunun nasıl ölçülebildiğine konusu ise içerisinde çok farklı geliştiricileri barındırır. Bu işlemde tek bir kullanıcı üzerinden değerlendirme yapılamaz. Bu aşamada da Google tarafından geliştirilen metrik, sayfa yüklenirken içeriklerin ne kadar hızlı bir şekilde görüntülenmeye başladığını ölçebilir. Bu deneyim sayesinde önden bir ölçümleme yapılabilir. Bu ölçümleme de veritabanınızdaki diğer sitelerin hız indeksleri ile karşılaştırılarak tespit edilir.

Sayfa yükleme durumu 1 saniye içerisinde görüntülenen 10 kez elde edilen karelerden oluşur. Analizler de bunun üzerinden oluşturulur. Saniye içerisinde elde edilen görüntüye göre bir puan belirlenir. Bunu da;

  • 0-3,4 saniye aralığı iyi, kabul edilebilir.
  • 3,4-5,8 saniye aralığı orta derece ve iyileştirmeye açıktır.
  •  5,8 saniyeden fazla bir süre varsa da yavaş hız indeksinden bahsedilebilir.

Speed Index Nasıl İyileştirilir?

Web sitesi hızı indeksinin belirlenmesine yönelik kullanılan bu metrik, size iyileştirici çalışmalar yapma fırsatı sunar. Speed indeks iyileştirme noktasında yapılabilecek çok çeşitli işlemler bulunur. Bunu kendi sitenizi tarayarak tespit edebilirsiniz. Genelde ise bahsedilebilecekler;

  • Siteye yüklenecek dosya formatlarını uyumlu ve optimize edilmiş bir şekilde yükleyin.
  • Sunucu altyapısında iyileştirmeler yapılabilir.
  • İşleme tabi tutulmayan gereksiz kodlar temizlenebilir.
  • Sayfada yapılabilecek anahtar işlemlerin isteklerini öncesinde yükleme işlemi yapılabilir.
  • Javascript, CSS gibi web sayfasında gerekli kaynakları birleştirin.
  • Javascript işlem yürütme süresini minimuma indirin.
  • Yazı tiplerini yüklerken metnin görünür olmasını sağlayın.
  • Kaynakların daha hızlı iletişimi için CDN kullanılabilir.
  • HTML yapısında DOM boyutunu azaltın.
  • Shadow ve Sanal DOM kullanımını tercih edin.
  • Sunucudaki sıkıştırma işlemleri için Deflate, Gzip ve Brotli kullanılabilir.
  • Web sayfalarında ön işleme tercih edilmelidir.
0 Shares:
Önerilenler