VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

İnternette dünyasındaki bazı sitelere farklı sebeplerden dolayı erişimler engellenebilir. Bu gibi durumlarda VPN adı verilen bir eklenti ya da program tercih edilir. VPN, daha güvenli bir iletişim biçimini de sağlar. İnternette gezinmek bazı durumlarda sakıncalı olabilir. Takip ağına yakalanmamak ve bunun için gizlenmek gerekir. Bu gibi durumlarda VPN kullanımı tercih edilebilir.

VPN kullanıldığında size ait özel bilgilere üçüncü şahıslar tarafından erişmek oldukça zor hale gelir. Bu da, takip edilebilirliği minimum düzeye indirir.

VPN Nedir?

VPN, İngilizce açılımı olarak, ‘’Virtual Private Network’’ adını taşımaktadır. Türkçe karşılığı ise, ‘’Sanal Özel Ağ’’ anlamını ifade etmektedir. VPN, bir nevi karşılıklı iki bilgisayar arasındaki bağlantı verilerini kriptolar ve bu verilere üçüncü şahıslar ulaşamaz. Bu işlemi güvenlik tüneli olarak da adlandırabilirsiniz. Tam bu noktada aynı zamanda ‘’VPN Nasıl Çalışır?’’ sorusunun da cevabını vermiş olacağız. Örneğin, bir araç ile A noktasından D noktasına gitmek istiyorsunuz ancak sizi kimsenin görmesini, takip etmesini istemiyorsunuz. Size özel güvenlik tüneli sayesinde bir noktadan diğerine kimseye görünmeden gidebiliyor ve her yolu kullanabiliyorsunuz. İşte VPN, bahsedilen araç ve güvenli tünele benziyor. VPN sayesinde bağlantı kurduğunuz ülke tarafından yasaklanan web sitelerine de giriş sağlayabiliyorsunuz.

VPN Ne İşe Yarar?

VPN’in en önemli faydaları gizlilik ve güvenliktir. VPN sayesinde gizlilik ortamı sağlanır ve güvenlik çemberi oluşturulur. Çok değerli bir şirketiniz olduğunu düşünün. Genel merkez içerisindeki bilgisayarlarda hassas şirket bilgilerini barındıran çeşitli dosyaların transfer edilmesi gerekir. Merkezden şubeye ya da merkezden X noktaya veri transferi sağlamanız gerekecektir. Bu transferler sırasında dosyaların, belgelerin ya da verilerin kriptolu olmasını yani daha güvenli halde iletilmesini isteyebilirsiniz. İşte tam olarak bu noktada VPN devreye giriyor. Bu transferi VPN sayesinde gerçekleştirdiğinizde tüm verileriniz kriptolanmış oluyor. Veriler gizlenirken öte yandan da güvenli bir tünel oluşturuluyor.

VPN sadece dosya transferi işine yaramıyor. VPN’in sağladığı bir diğer fayda ise, izinizin sağlıklı şekilde sürülemiyor olması. VPN, mahkemeler tarafından erişim engeli bulunan web sayfalarına da erişim sağlamanıza olanak sağlıyor.

VPN Nasıl Kullanılır?

VPN kullanmak isteyenler için oldukça basit rehber niteliği taşıyan bu içeriğimizde aynı zamanda en iyi vpn sitelerini ve free vpn eklentilerini listeliyoruz.

VPN siteleri ve VPN uygulamaları genel olarak ücretli kullanım hakkı sağlarlar. Reklam göstermek koşuluyla ücretsiz olarak kullanım hakkı sunan uygulamalar da vardır.

VPN kullanımları oldukça basittir. Bilgisayarınızdan tarayıcı yardımıyla ya da mobil cihazınıza indirerek kurulum yaparak direkt bağlantı sağlayabilirsiniz. Çocuk oyuncağı sayılabilecek bir iştir.

En İyi VPN Uygulamaları

ExpressVPN: En güvenilir VPN hizmeti sunan şirketlerden biri olan ExpressVPN, çeşitli paketler çerçevesinde ücretli olarak VPN hizmeti sağlayan bir sitedir. Aylık, 6 aylık ya da 12 aylık paketleri mevcut.

Tunnelbear: Piyasada uzun yıllardır var olan ve güvenle satınalım yapabileceğiniz Tunnelbear da tıpkı rakipleri gibi maalesef ücretli hizmet veriyor. Tunnelbear, ücretsiz bir pakedi de kullanıma sunmuş ancak bu ürünü aldığınızda sadece 500 MB’lik bir gezinti yapabiliyorsunuz. Tunnelbear’ın diğer paketleri 3.33 dolar ile 5.75 dolar arasında değişkenlik gösteriyor.

Betternet: Betternet, ömür boyu ücretsiz VPN hizmeti vermeyi amaçlayan bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Betternet’i indirip, üye olarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca bu şirketin premium paketleri de mevcut. Betternet Windows, Mac OS, iOS, Chrome, Android gibi çeşitli işletim sistemlerine sahip cihazlarla uyumludur.

Secure VPN: Bu uygulama, Android cihazlarınıza Google Play Store üzerinden indirebileceğiniz en iyi ücretsiz android vpn uygulamalarında zirveye oynar. Secure VPN aynı zamanda Thunder VPN’in yazılımcısı olan Signal Lab tarafından geliştirilmiş bir uygulama. Elbette bu uygulamanın da diğer rakiplerinde olduğu gibi premium hizmetleri de var.

Sonuç itibariyle çoğu VPN hizmet sunucusu satınalma işlemini teşvik etmek için ücretsiz kullanımları oldukça sınırlı tutuyorlar.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler
Daha Fazla

Github Nedir ?

Teknoloji ve yazılım dünyasında önceden gerçekleştirilen yeniliklere bakıldığında bireysel çalışmalar daha çok öne çıkmaktaydı. Ancak bu üretim alışkanlığı…
Daha Fazla

WEB 3.0 Nedir?

WEB kavramı, hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Artık yapmamız gereken tüm işlemleri WEB yani internet üzerinden yapıyoruz.…