SSL Nedir?

Alışveriş yapmak için çoğu kez e-ticaret sitelerini tercih ederiz. Bu tip sitelerin genelinde ödeme aşamasına geçtiğimizde ya da sitenin en alt kısmına geçtiğimizde “Güvenli Ödeme” tarzında bazı yazılara ve görsellere denk geliriz. Bu görsellerin yanında “SSL Sertifikası” gibi bazı görseller ve açıklamalar da yer almaktadır.

SSL sertifikaları, internette sörf yapanların ya da sitelerin bir nevi koruma kalkanıdır, diyebiliriz. SSL’in tam açılımı ise “Secure Socket Layer” kelimelerinden oluşur. Türkçe karşılığı ise “Güvenli Giriş Katmanı” bilinmektedir. SSL, güvenliği hat safhaya çıkaran bir protokoldür. Ağ üzerindeki kişisel bilgilerin transferi sırasında bu iletişimin şifrelenmesini (kripto) sağlayarak bir koruma kalkanı görevi görür. Netscape tarafından geliştirilmiştir.

SSL protokolü genel itibariyle kullanılan tüm web tarayıcıları tarafından tanınır. Tarayıcılarınızın adres çubuğunun yanında bir kilit işareti yer alır bazen bu kilit işareti yeşil renginde de görülebilir. Görünen bu kilide bastığınız zaman bağlantının güvenli olduğuna işaret eder. ‘’Bağlantı Güvenli’’ seçeneğine bastığınız zaman şirket bilgileri, SSL sertifikasını veren kurum gibi çeşitli bilgileri görmek mümkündür.

SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?

SSL’in kodlanması iki tür anahtar ile ilişkilidir. Bir anahtarın kilitlemiş olduğu verileri yalnızca diğer bir anahtar açabilir. Bunlar, dijital ortamda kodlanmışlardır. SSL anahtarları oluşturulduktan sonra bu anahtarların biri sunucuda kalır yani özel anahtar (private key) olarak adlandırılır. Bu anahtara sizin haricinizde kimse erişemez. Bir diğer anahtar ise açık anahtar (public key) anlamına gelir. Public Key, bağlantıyı yolladığınız kişiye açıktır.

Sizinle dışarıdan ve direkt olarak iletişime geçmek isteyenler public key aracılığıyla kontak kurmak zorundadır. Bu iletişim esnasında üçüncü bir kişi veriye ulaşsa dahi bu veri kriptolanmış yani şifrelenmiş olacağı için görüntülenemez. Veri içeriğine ulaşabilmek için private key gereksinimi vardır.

Tüm bu işlemler, karşılıklı olarak gerçekleşirken SSL sayesinde şifreli biçimde gerçekleşeceğinden dolayı son derece güvenli olacaktır.

SSL Protokolünün Başlıca Özellikleri

SSL’in getirdiği bazı faydalar vardır. Bu faydaların çoğunluğu güvenlikle ilgilidir. Dijital ortamdaki güvenlik, marka güvenliğini ve kaliteyi de beraberinde getiren unsurlardır.

SSL protokolünün bazı özellikleri ise şunlardır:

  • Bağlantılar tamamen gizlidir.
  • Verilerin transferi aşamasında kodlanma ve şifre çözme açısından hem güvenlik hem gizlilik sağlar.
  • Haberleşen ya da iletişime geçen iki ucun kimliklerini doğrulayabilir.
  • Döküman arşivi oluşturma konusunda kolaylık sağlar.
  • Bağlantılar güvenlidir ve iletişim bütünlüğü kontrollü şekilde sağlanır.
  • Karşılıklı iletişim yapılan kanalların, göndericilerin ve alıcıların doğru yerler olduğunu garantiler.
  • İletişim içinde olunan verilerin ya da dokümanların tarih bilgilerini doğrular.

SSL Sertifikası ve SEO İlişkisi

Teknolojinin ve dolayısıyla internetin çok hızlı şekilde gelişmesinin ardından interneti kullanarak çeşitli alışverişler yapmak oldukça basit hale geldi. Yapılan alışverişler, satın almalar ve ödemeler konusunda kredi kartları, banka kartları gibi ödeme araçları kullanılıyor.

SSL’in SEO ile ne tür bir ilişkisi olduğuna değinmek gerekirse, Google’nin SEO kriterleri arasında elbette güvenlik de önemli bir yere sahip. Websitenizin daha üst sıralarda listelenmesi için güvenlik unsuruna dikkat çeken Google, SSL Sertifikasını da SEO kriterleri arasına eklemiştir.

SSL Sertifikasına sahip olan web siteleri, SEO açısından diğer sitelere nazaran daha avantajlı bir konum elde etmektedirler. Bunun sebebi ise, SSL Sertifikası’na sahip olan web sitelerinin güvenli veri trafiği akışı sağlamalarıdır. Güvenli akış sağlayan siteler daha korunaklı oldukları için Google tarafından daha üst sıralara alınırlar.

SSL Sertifikası’na sahip siteler bu sertifika sayesinde ziyaretçilerinin kişisel bilgileri, şifreleri ve ödeme yapılan kredi kartı bilgileri gibi birçok bilgiyi gizli tutarak güvenliklerini sağlamış olurlar. Google, son zamanlarda veri hırsızlığı olaylarının artmasıyla birlikte güvenlik kurallarında sıkı iyileştirmeler yaparak SSL Sertifikası’na önem vermiştir.

SEO açısından sizlere faydası dokunacak olan bu sertifikanın özellikle 256 Bit olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. En fazla tercih edilen ve güvenilir SSL Sertifikaları ise Rapid SSL, Comodo SSL ve GeoTrust sertifikalarıdır.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Github Nedir ?

Teknoloji ve yazılım dünyasında önceden gerçekleştirilen yeniliklere bakıldığında bireysel çalışmalar daha çok öne çıkmaktaydı. Ancak bu üretim alışkanlığı…
Daha Fazla

Cache Nedir?

Cache genel olarak uygulamaların, tarayıcıların ve web sitelerinin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için geçici veriler toplar. Bu…