Sitenizi Güvende Tutmanın 7 Yolu

Dijital çağın problemlerinden biri olan internet güvenliği her geçen gün önemli derecede artmaktadır. Popülerlik kazanan web siteleri kötü niyetli hackerlar için birincil hedef pozisyonuna gelmektedir. Sitenizin güvenliğini sağlamak ve kullanıcılarınızdan gelen kişisel verileri korunması oldukça önemli bir konudur. Siber saldırılara maruz kalmadan önce zamanında tedbirinizi almalısınız. Tehditlere maruz kalmadan önce alınan tedbirler paradan ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Aynı zamanda web sitenin marka algısını da zedelenmemiş olur.

Her geçen gün gelişmekte olan siber güvenlik saldırılarıları yüzünden sitelerin güvenliği daha da önemli bir hale gelmektedir. Neyse ki bu makalemizde değindiğimiz adımları uygulayıp ve düzenli sistem kontrolü yapıldığında, web siteler daha güvenli bir hale gelecektir.

Peki bir web siteyi güvende tutmak için ne yapılmalı, hack olaylarından korunmanın en iyi yolları nedir? Hadi web sitenizi güvende tutmanın 7 yolu neymiş birlikte inceleyelim.

Siber Güvenlik İçin 7 Yol:

1- Düzenli periyotlarla web sitenizi güncelleyin

Güncel olmayan işletim sistemleri ve kullandığınız diğer yazılımlar güvenliğiniz açısından önemli açıklar oluşturabilmektedir. Kullandığınız eski sürüm yazılımlar, virüsler, siber tehditler ya da diğer güvenlik saldırılarına karşı riske atabilir. Bu sebeple işletim sisteminizin ve web sitenizde kullandığınız WordPress, Joomla gibi içerik yönetim sistemlerinin, Cpanel, Plesk, Maestropanel gibi kontrol panellerinin her daim güncel olduğundan emin olunuz. Bu araçlar sık sık güvenlik güncellemeleri alırlar. Bu yüzden güncellemeleri mümkün olduğunca en son sürümde kullanmak önemlidir. Aynı şekilde içerik yönetim sistemlerine (CMS) yüklediğiniz eklentilere de çok dikkat etmelisiniz. Onaylı eklentileri tercih etmeniz site güvenliğiniz açısından faydalı olacaktır.

2- Sitenizi düzenli olarak yedekleyin

Siber tehditlere karşı ya da kullanıcı kaynaklı sorunlar için mutlaka bir yedekleme işlemi yapmalısınız. Düzenli aralıklarla alacağınız yedekleri restore ederek kontrol etmenizde fayda olacaktır. Eğer yedekleme işlemi yapılmazsa herhangi bir olası problemde büyük veri kayıpları yaşanabilir. Hatta tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz.

Yedekleme işlemlerinde önemli diğer bir husus ise alınan yedeklerin bir önceki ile aynı yere kaydedilmemesidir. Mümkün olduğunca farklı yerlerde alınan yedeklemeler web sitenin geleceği için daha iyi olur.

3- Sitenizi düzenli olarak tarayın

Sitenizi virüslere karşı taramak olası sorunların veya problemlerin oluşmasına engel olacaktır. Bu sayede marka itibarına ve kullanıcıların deneyimine herhangi bir zarar gelmeden önce tespit edebilirsiniz. Diğer web site sahiplerinin kullandığı eklentiler, bağımsız güvenlik yazılımlarının yanı sıra virüs taraması vb. hizmetleri sağlayan bir hosting şirketi de seçebilirsiniz.

4- Güçlü parolalar kullanın

Site güvenliğini sağlamanın en temel adımlarından biri de şifre güvenliğini sağlamaktır. Güçlü bir şifre tercihi web sitenize gelebilecek birçok tehlikeye kalkan olacaktır. Bu yüzden kullanacağınız şifrelerde mümkün olduğunca karmaşık bir kombinasyon seçmek site sahiplerinin yararına olur. Büyük harf, küçük harf, özel karakter, rakam ve minimum 10 karakterden oluşan bir şifre ile aksiyon almanız güvenliğinizi arttıran iyi bir adım olacaktır. Aksi bir durumda ortak kelimeler, sayı dizileri ya da web site adı gibi basit parola kullanımı hack işlemleri için davetiye çıkaracaktır.  Bu tür parolalar basit bir şekilde kırılabilmektedir. Karmaşık şifre kuruması basit ve ücretsiz yollardan biridir.

Güçlü parola kullanmanın yanında kullandığınız hizmetlerde iki faktörlü kimlik doğrulamayı aktif hale getirebilirsiniz. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), sitenizin güvenliğini güçlendiren bir çeşit güvenlik katmanıdır.

5- SSL sertifikası kullanın

SSL sertifikası, web sunucu ile tarayıcı arasında çift taraflı şifreli bir bağlantı oluşturmaya yarayan bir çeşit protokoldür. Bu sertifika, kullanıcılar ile ilgili sayfa arasında geçen tüm datanın güvenini sağlamaktadır. SSL olmadan kötü niyetli kişilerin web sitenizin aldığı ya da gönderdiği datalara müdahale etme şansı bulunmaktadır. Hack işlemleri sonunda başarılı olurlarsa veri koruma kanunu gereği web site sahibinin de yasal açıdan zarara uğrayabileceğini öngörebiliriz.

Bir SSL sertifikası, Hypertext Transfer Protocol (HTTP) yerine Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) kullanarak özel verilerinizin gizli kalmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

SSL ile sitenizin güvenliğini sağlamak için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyacınız yoktur. Bir hosting sağlayıcısından (örneğin: Aysima), Standart Sertifika, Wildcard SLL ve Ev SSL gibi kategorileri karşılaştırarak kendinize uygun olan sertifikayı alabilirsiniz.

6- Güvenli Hosting Sağlayıcısı Seçin

Sitenizin barındığı sunucu, güvenlik kalkanınızın sağlamlığı açısından oldukça önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, bir sunucuda birden çok web site barındırmamamızdır. Bunun nedeni ise siber saldırılara maruz kaldığınızda bir sitenin etkilenmesi diğer sitelere de etki edebilme ihtimalini taşımaktadır. Bu olasılık epey yüksektir. Birçok siteyi aynı sunucuda toplamak maliyet olarak uygun gözüküyor olsa da olabilecek tehditlerde sonu kötü bitebilir.

7- Çalışanlara siber saldırı ve güvenlik eğitimi verin

Personelleriniz olası saldırılarda veya virüs sorunlarında istemsizce siteye zarar verebilecek hatalarda bulunabilirler. Bu tür hataların olmaması için çalışan ekibi karşılaşacağı durumlar hakkında bilgilendirmektir. Bu yüzden çalışanlara siber güvenlik ve saldırılar hakkında seminerler verebilir, eğitimler aldırabilirsiniz.

Bu makalemizde çağımızın sorunlarından biri olan siber saldırılara karşı güvenlik konusunu ele aldık. Siber güvenliği sağlarken dikkat edilmesi gereken 7 adımı inceledik. Makaledeki adımlara dikkat ederek siz de sitenizi güvende tutabilirsiniz. Umarız makaleyi keyifle okumuşsunuzdur.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

SSL Nedir?

Alışveriş yapmak için çoğu kez e-ticaret sitelerini tercih ederiz. Bu tip sitelerin genelinde ödeme aşamasına geçtiğimizde ya da…