En Yaygın Kullanılan Hosting Terimleri

Hosting terimlerini bilmek bu sektörde bir şeyler yapabilmek için oldukça önemlidir. Günümüzde hosting kavramı ile yakından uzaktan ilgilenen herkesin bilmesi gereken hosting terimlerini sizler için derledik. Web sitenizin gereksinimlerine göre uygun hosting paketini seçebilmek ya da yaptığınız işlemlerde daha sağlıklı ve daha performanslı aksiyonlar alabilmek açısından bu hosting terimlerini bilmeniz gerekir. Web sitenizin güvenliği için hosting terminolojisindeki kavramlara hakim olabilmek önemlidir. Sizin de aşina olduğunuz ya da daha önce görmediğiniz hosting terimleri bu listede olabilir. Bu sözlük hosting paketinizin içeriğini ve özelliklerini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Hosting Terminolojisi

CPU

CPU, bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. Kısaca insan beynine benzetebiliriz. Sunucunuz ne kadar çok ve hızlı CPU’ya sahipse, sitenizdeki işlemler için o kadar fazla bilgi işlenebilir.

Bant Genişliği

Belirli bir zaman diliminde ne kadar veri aktarılabileceğini gösteren bir metriktir. Web hosting için bant genişliği, genellikle bayt/saniye cinsinden ölçülür. Genişlik ne kadar fazla olursa veriler de o kadar hızlı bir şekilde iletilir.

Linux Hosting

Sunucuda çalışan işletim sistemi anlamına gelir. Paylaşımlı, VDS, Bulut, VPS ve Dedicated (Özel) sunuculara yüklenmiş barındırma seçeneklerini Web hosting kategorisi altında yer alan Linux hosting paketinde görebiliriz.

Paylaşımlı Hosting 

Bir fiziksel sunucunun birden fazla kullanıcı arasında paylaşıldığı, en ucuz web hosting seçeneğidir. Küçük ve orta seviyedeki siteler için uygundur.

cPanel

cPanel, bir kontrol panelidir. Web hosting ile alakalı site yönetimi, veri yedekleme, veri girişi gibi işlemleri kolaylıkla yapabilme imkanı sunmaktadır.

VPS

Sanallaştırma yazılımı kullanılarak fiziksel bir sunucunun kaynaklarının bölünmesi ile farklı kullanıcılara atanması işlemidir. Test amacıyla ve trafikte dalgalanmalar yaşamayan orta ölçekli web siteleri için önerilir.

Windows Hosting

Windows hosting, adından da belli olduğu gibi Windows işletim sisteminin çalıştığı hosting hizmetine verilen genel addır.

SEO

SEO’nun açılımı olan search engine optimization yani arama motoru optimizasyonudur. Arama motorları tarafından, aranılan kelimelere göre anahtar kelimelerle ilgili organik sıralamalarda yükselme işlemidir. Sonuç sayfalarında ilk sıralama çıkmak için yapılan işlemler bütününe denir.

SSL

Site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir sertifika programıdır.

HTML

Web sitelerinde kullanılan kodlama birimidir. İstendiğinde tarayıcıda açılabilmektedir.

Blog

Blog, bir kişi veya bir grup tarafından sürekli olarak güncellenen bir web sitesidir. Bir veya daha fazla yazar, bir blogda makaleler, resimler, videolar ve diğer içerikleri yayınlayabilir.

Bulut Hosting

Dataları sanal olarak bulut ortamda depolayan bir sunucu türüdür. Bulut hosting, web sitelerin gereksinimlerine göre kaynakları yukarı ya da aşağı ölçekleme yeteneğine sahiptir. Sunucu sahibi verilere her an her yerden erişilebilir.

PHP

Dinamik içerik oluşturmak için açık kaynaklı bir dildir. Kodu doğrudan web sitesi sayfasının HTML‘ine gömerek çalışmaktadır.

Reseller Hosting

Bayi hosting kullanıcının (bayi) müşterilerine yeniden hosting alanı satabileceği hosting türüdür. Bayi, her müşteriye kendi kontrol panelini sağlayabilir. Bayi, web hosting şirketinin hizmetlerini satın alır ve kar elde etmek için müşterilere satar.

Sunucu

Server olarak da bilinen sunucu, bir kullanıcıya veya istemci makineye birçok türde bilgi sunan bir bilgisayara denilmektedir. Bir sunucunun yaptığı şeylere hizmet denir.

Spam

İstenmeyen ve yasal olmayan yerlerden gönderilen toplu mesaj ya da e-postalardır. Bir web hosting hesabı satın alır ve spam göndermeye başlarsanız, kendinizi yasaklatabilir veya web hosting paketinizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle bu tarz olaylardan uzak durmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Webmail

Webmail, e-postalarınıza doğrudan erişimdir. Herhangi bir üçüncü parti yazılıma ihtiyaç duymadan kontrol panelinizden Webmail‘inize giriş yapabilir ve e-postaları kontrol edebilirsiniz.

0 Shares:
Önerilenler