En İyi FTP İstemcisi Hangisi?

Cloud connection abstract concept vector illustration. Connectivity method, remote central storage, online data transfer, database connection, internet, secure cloud service abstract metaphor.

FTP istemcisi bir FTP protokolü üstünden FTP sunucusuna bağlanıp veri aktarımı sağlayan yazılıma verilen addır. Linux, Windows, Unix, DOS gibi farklı işletim sistemlerinde basit ve metin tabanlı FTP istemcileri halihazırda vardır. Linux ve Mac OS X gibi bazı işletim sistemlerinde ise sanal sürücü aracılığıyla sisteme bağlanmak mümkündür.

Bazı masaüstü yazılımları Gnome VFS ve KIO ile entegre FTP erişimi sağlar. Bu yazılımlara KDE ve Gnome’yi örnek gösterebiliriz. Bazı gelişmiş FTP istemcileri bir değil, birden fazla sunucuya bağlanıp aralarında veri aktarımı yapabilmektedir. Birçoğu da SSL bağlantılarını destekleme özelliği taşır. Peki, hangi FTP istemcisi en iyisidir ve hangisini kullanmayı tercih etmeliyiz? Bu içeriğimizde en iyi FTP istemcilerinden detaylı olarak söz edeceğiz.

Cyberduck

Windows ve Mac uyumlu bir FTP istemcisi olan Cyberduck olarak adlandırılır. WordPress gibi açık kaynak kodlu bir proje olup ücretsiz şekilde indirilebilmektedir. Kullanıcı dostu arayüzünün olması, dosya aktarımlarını kolaylaştırması, kısayol ekleme özelliğinin olması, istenilen metin editörünü kullanabilme, FTP çekirdeğinin süper hızlı olması, gelişmiş kimlik doğrulama – SSH ile güvenliğini arttırmış olması ve daha pek çok avantajı vardır.

Cyberduck’ın başka bir özelliği de Microsoft Azure, Amazon S3 ve OpenStack Swift ile bütünleşik olarak sorunsuz şekilde çalışabiliyor olmasıdır.

FileZilla

Günümüzde en çok tercih edilen FTP istemcilerinden biri FileZilla’dır. Oldukça hızlı ve güvenilir olması, özelleştirme imkanı sunması gibi avantajlar sağlar. Web sitesine ya da sunucuya dosya yüklemek için hız ve pratiklik açısından birebirdir. Güvenli aktarma seçeneği, yüklemeyi veya indirmeyi durdurup devam ettirme gibi fonksiyonları vardır.

Birden fazla site sahibi için ve birden çok sunucu kullananlar için idealdir. Çok bölmeli arabirim özelliği de yapılacak işlemleri kolaylaştıran bir başka unsurudur.

Core FTP LE

Core FTP LE yine popüler kullanılan FTP istemcilerinden biridir. Kullanımı çok basit olması, ücretsiz olması, saniyeler içerisinde dosya aktarımı yapabilme olanağı sağlaması, tarayıcı entegrasyonu, dosya aktarımını duraklatıp devam ettirebilme, Proxy ve güvenlik duvarları ile güvenli bir ortam sağlama gibi bir dizi avantajı vardır.

FireFTP

Bir diğer popüler ve kullanışlı FTP istemcisi FireFTP olarak bilinir. Ancak Firefox olmadan kullanılamaması bir dezavantajdır. Firefox kullanıyorsanız eklenti marketine göz atarak FireFTP’yi tarayıcınıza ekleyebilirsiniz. Birçok siteyi tek seferde yönetme imkanı sunan bir istemcidir. Başka ek özellikleri nedeniyle de çeşitli işlemleri kolaylaştırdığını belirtebiliriz.

CuteFTP

Windows ve MAC uyumlu CuteFTP piyasanın en çok tercih edilen FTP istemcilerinin arasında yer alır. Ancak ücretli şekilde hizmet veren FTP istemcisinin 30 günlük deneme sürümü vardır. Piyasada bulunan en stabil ve güvenilir FTP istemcilerinden biri olan CuteFTP; FTP/S, SFTP ve HTTP/S ile geniş protokol desteği sunma, mobil – bilgisayar ve tablet cihazlarının arasında paylaşım imkanı (yalnızca Windows), sürükle bırak ile 100 adede kadar simultane transfer olanağı, gelişmiş şifre yöneticisi, gelişmiş doğrulama protokolü ve kesintisiz dosya düzenlemek için dahili metin editörü gibi bir dizi avantaj sağlamaktadır.

CoffeeCup Free FTP

Pek çok kullanıcının iyi bildiği CoffeeCup Software tarafından geliştirilmiş FTP istemcisi CoffeeCup Free FTP şeklinde adlandırılmaktadır. Belki diğer seçenekler de değerlendirildiğinde en iyi seçenek değildir ancak oldukça avantajlı özellikleri vardır. İzin düzenleme, SSH transferi ve dosya düzenleme gibi özellikleri oldukça iyidir. Arayüzünü özelleştirme özelliği nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilir. Ücretli sürümünün daha gelişmiş olduğunu ve ücretsiz sürümde karşınıza çokça reklam çıkacağını da belirtelim.

WinSCP

En güçlü FTP istemcilerinden biri WinSCP’dir. Taşınabilir ve standart sürümleri bulunan bu FTP istemcisi kurulabilen bir program değildir. USB sürücü içerisine atılıp istenilen cihazda çalışır hale getirilebilir. Farklı makinelerde işlem yapanlar için idealdir.

0 Shares:
Önerilenler