Cloud Hosting ile Cloud Server’ın Farkı Nedir?

Cloud connection abstract concept vector illustration. Connectivity method, remote central storage, online data transfer, database connection, internet, secure cloud service abstract metaphor.

İyi bir hosting ve sunucu seçimi yapmak yaptığınız işte başarıya gitmenin temel unsurlarından biridir. Doğru bir barındırma türünü seçmek sizin için karmaşık olabilir. Bunun nedeni piyasada bulunan birbirinden farklı birçok hosting paketi ve sunucu türünün olmasıdır. Cloud server ve cloud hosting kavramları çok sık karıştırılan terimlerdir. Her cloud host aslında bir sunucudur ancak her bulut sunucu bir host değildir.

Gelişen teknoloji ile birlikte kullanılan web dosyalarının boyutları da büyümüştür. Haliyle daha büyük veriler için daha büyük depolama alanına sahip sunucular gerektirmiştir. Bu ihtiyacı ortadan kaldırmak ve bulut tabanlı bir yapıya geçebilmek için cloud hosting ve cloud server denilen bulut teknolojisini geliştirmişlerdir. Bu sayede kapasite sorunu olmadan ve fiziksel bir alana ihtiyaç duymadan depolama yapılabilmektedir.

Bu yazımızda size cloud hosting ve cloud server karşılaştırmasını yapacağız. Aynı zamanda bu cloud servisleri nedir, ne işe yarar ve farkları nelerdir konularını açıklayacağız.

Cloud Hosting Nedir?

Cloud hosting teknolojisi, aynı anda birden fazla sunucuda web bandırma hizmetini sağlamaktır. Web siteniz yalnızca bir tek fiziksel server içerisinde değil de bir sunucu çiftliği içinde barınması olayıdır. Bu sayede 7/24 erişim sağlanabilir. Yoğunluğun dengelenmesi ve uptime’ı artırmak için birden çok sunucu kullanan hosting türüdür. Olası bir sunucu probleminde yerine başka bir sunucu devreye girer ve çalışmaya devam eder.

Bulut hosting teknolojinin gelişmesi ve interneti hızlarının artmasıyla birlikte popülerlik kazanan bir hal almıştır. Geleneksel hosting paketlerine kıyasla çok daha avantajlı yönlerinin olduğunu görebiliyoruz. Bu avantajların en önemlisi kuşkusuz ulaşılabilirlik konusudur. Kullanıcılarına büyük avantaj sağlayan bu hosting türünde ağa ne kadar fazla sunucu bağlanırsa, bulutta da o kadar fazla kaynak oluşur.   

Cloud hosting avantajları nelerdir?

  • En güvenilir hosting teknolojilerinden biridir.
  • Donanımsal hatalardan/arızalardan etkilenmez.
  • Yeni nesil sistemler ile uyumlu olması.
  • Geleneksel hosting paketlerine göre daha ekonomiktir
  • Genişletilebilir ve ölçeklendirilebilir bir hizmet türüdür.
  • Yoğun trafik ve ani kesintilerden minimum düzeyde etkilenir.
  • Yüksek performans ile çalışır.
  • Veri kaybı ihtimalini en aza indirir.

Cloud Server (Bulut Sunucu) Nedir?

Cloud server, web sitenizi tek bir sunucuda barındırmak yerine internete bağlı durumda birçok farklı konumdaki sunuculara yayılır. Yani bulut teknolojisi üzerinden farklı sunuculara erişim için bir sanal makina kullanırsınız. Bulut sunucu kullanıcıların internet ağı üzerinden ulaştığı sanal sunucu sistemdir. Bulut sunucular, veri merkezlerinde yer alan fiziksel sunucular ile benzer performansları gösterebilmektedir. Geleneksel fiziksel sunucular gibi fonksiyon uygulayabilir ve bir işlemin sistemine sahiptirler. Fakat geleneksel sunuculara göre çeşitli avantajları olduğu için günümüzde daha popüler bir hale gelmiştir. 

Cloud server avantajları nelerdir?

  • Site açılış hızını arttırır. Böylece site trafiğini olumlu etkiler.
  • Yönetim arayüzü basittir ve kulumu kolaydır.
  • Diğer sunuculara göre daha ekonomik ve pratiktir.
  • Fiziksel bir alanda yer almadığı için taşınabilirliği kolaydır.
  • Sanal şifreleme imkanı sayesinde, acil durumlarda anında müdahale edilebilir ve sistem daha güvenli hâle getirilebilir.
  • Depolama alanına gerek duyulduğu takdirde optimize edilerek depolama alanı ölçeklendirilebilir.
  • 7/24 kesintisiz hizmet verir.
  • Yüksek performans sağlar.

Cloud Hosting ile Cloud Sunucu’yu Birbirinden Ayıran Özellikler Nedir?

Birbiri ile sık sık karıştırılan bu hosting kavramlarının birbirinden ayıran birkaç temel farklılıkları olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu kavramlar temelde ihtiyaçlardan doğan depolama alanı, erişilebilirlik, güvenlik ve hız gibi konularda kendini göstermektedir.

Cloud hosting kavramı, bir sitenin bir sunucuda barınmasına denilmektedir. Sunucu kavramı ise hosting hizmeti sağlayan cihazlara verilen genel bir isimdir. Serverda (sunucu) bir tane web sitesine barındırma hizmeti verilebileceği gibi birden çok web sitenin de hostluğu yapılabilmektedir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Bandwidth Nedir Neden Önemlidir?

Türkçeye ‘bant genişliği’ olarak çevrilen Bandwidth ifadesinin tanımını; bir süreç içerisinde aktarılan en yüksek miktardaki veri birimi şeklinde…
Daha Fazla

ARP Spoofing Nedir?

Yabancı bir kavram olan ARP spoofing, dilimize çevrildiğinde ARP zehirlenmesi ya da ARP sahtekarlığı gibi anlamlara gelmektedir. Peki…