Hosting Türleri Nelerdir ? Detaylı Rehber

Hosting hizmeti, internetin gelişip yaygınlaşması ile birlikte birçok alanda hızla gelişim yaşadı. Hostingler, aslında bir tür bilgisayarlardır fakat bu bilgisayarlar evdeki bilgisayara benzemez. Daha güçlü ve sunucular sayesinde kesintisiz bir barındırma hizmeti verebilir. Hem erişimi daha iyi hale getirmek hem de sistem sorunlarını çözebilmek için ile ilgili çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Barındırma hizmeti olarak da bilinen hosting, kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik üretilen uygulamalardan biri olarak öne çıkmaktadır.

Peki barındırma hizmetlerinin türleri nedir?

Hosting türlerini 3 başlıkta inceleyebiliriz:

  • Sunucunun işletim sistemine göre hosting türleri
  • Paylaşımınına göre hosting türleri
  • Diğer hosting türleri

Sunucunun İşletim Sistemine Göre Hosting Türleri Nelerdir?

Web sunucuları da bir bilgisayar olduğu için bireysel kullandığınız bilgisayarlar gibi işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle web sunucuların işletim sistemine göre iki farklı hosting çeşidi bulunmaktadır.

Windows Hosting

Sektörde Windows tabanlı hosting hizmeti olarak da bilinmektedir. Windows işletim sistemine sahip cihazların hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil Windows hosting üzerinde çalışır. Ek olarak Access ve MSSQL veritabanının en iyi çalıştığı hosting türüdür.

Linux Hosting

Sektörde Linux tabanlı hosting hizmeti olarak da bilinmektedir. Linux işletim sistemine sahip cihazların kullandığı hosting türüdür. PHP, MySQL, Cgi ve Perl gibi siteleri barındırmak için idealdir. Ek olarak WordPress ve OpenCart gibi popüler İçerik Yönetim Sistemleri (CMS) en iyi Linux hosting paketleri ile barındırılır.

Paylaşımınına Göre Hosting Türleri

Host hizmetinin verildiği sunucularda bir site barındırılabileceği gibi, çeşitli yöntemlerle parçalanarak birden fazla site de bulunabilmektedir. Barındırma hizmeti paylaşım türüne göre dört farklı kategoride sınıflandırılabilir.

Fiziksel Sunucu

“Dedicated Server” olarak da bilinir. Sunucunun müşteriye ait olduğu hosting türüdür. Fiziksel serverlarda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma yöntemleri kullanılarak birden fazla siteye de ev sahipliği yapabilir.

Kiralık Sunucu

“Dedicated Server” olarak da bilinir. Bu barındırma hizmetinde istenilen performans elde edilir. Paylaşımlı sunucularda hız düşüklüğü gibi problemler söz konusu olmamaktadır. Ayrıca kiralık sunucu kurulumu kolay olmasına karşın maliyet açısından diğer hosting çeşitlerine göre daha pahalı olabiliyor.

Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu (VDS)

İngilizce’de “Virtual Dedicated Server” kelimelerinin baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. Türkçe anlamı ise “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak isimlendirilmiştir. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun çeşitli uygulamalar yardımıyla birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak tanır. Özetlemek gerekirse bir sunucudaki VDS hesapların bazıları Linux sistem bazıları ise Windows kullanabilmektedir.

Sanallaştırılmış Özel Sunucu (VPS)

VPS, İngilizce’de Virtual Private Server kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe de ise Sanallaştırılmış Özel Sunucu olarak çevrilmiştir. Tıpkı sanallaştırılmış fiziksel sunucular gibi bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak ana serverın yazılımsal olarak bölüp farklı farklı fiziksel sunuculara ayrılma durumunu ifade eder. VDS ile aralarındaki fark, sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Sanallaştırma sisteminde bütün işlemci ve ram paylaşımı yazılımsal olarak yapılır.

Paylaşımlı Hosting

“Shared Hosting” adı ile de bilinir. Bir sunucuda sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre fazla sayıda hosting barındırılabilir. Eğer ortalama bir internet sitesi kurmayı düşünüyorsanız tercihinizin Paylaşımlı hosting (shared hosting) hizmeti olması gerekir. Nedeni ise diğer türlere göre daha uygun ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak türde olmasıdır.

Diğer Hosting Çeşitleri

Makalenin üst kısmında yer alan barındırma türleri dışında kalan diğer hosting türleri; wordpress hosting, bulut server, kurumsal hosting ve mail hosting adı ile satılan dört farklı hosting hizmeti daha bulunmaktadır. Bu hosting türlerini incelemek gerekirse:

WordPress Hosting

WordPress kullanımı için özel olarak tasarlanmış ve düzenlenmiş hosting türüdür. Linux sunucular üzerinden kullanılmaktadır. WordPress tabanlı siteler, sunucu kaynaklarını fazla tükettiği için bu web hosting türü tercih edilmektedir.

Bulut Sunucu

İngilizce’de “Cloud hosting” anlamına gelir. Cloud teknolojisi, birçok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan, sanallaştırma yolları ile sanal-fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir. Bu teknolojinin en büyük avantajı, sunucu kaynaklarının bir panel üzerinden tam kontrol erişimi ile ihtiyaca yönelik aksiyon alınabilmesini sağlıyor. Bulut sunucularda oluşabilecek olası bir donanım probleminde web siteniz olumsuz etkilenmeyecektir. Bu sayede web siteniz kapalı kesintiye uğramaz ve hız kaybetmez.

Mail Hosting

Türkçe anlamı e-posta sunucusudur. Yoğun mail trafiği olan işletmelerde kullanılması gereken en ideal barındırma türünden biridir. İçerisinde web site yayınlanamaz sadece e-posta kullanım amaçlı kullanıma açıktır.

Kurumsal Hosting

Kurumsal hosting, işletmelerin güçlü web siteleri ve yüksek kotalı e-posta sistemlerine güvenli bir şekilde sahip olabilmeleri için özel olarak optimize edilmiş hosting türüdür. Özellikle yüksek trafiği bulunan e-ticaret sitelerinde kullanılabilecek birçok hizmeti içerisinde bulundurur. E-ticaret site sahiplerinin ve kurumsal işletmelerin kullanabileceği en mantıklı çözüm bu hosting türüdür.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

CDN Nedir? Ne İşe Yarar?

İnterneti kullananların büyük bir kısmı site hızı yavaş olan siteleri tercih etmezler. Sabırsızlar ve zamana karşı yarışırlar. Bu…