DKIM Nedir ? Nasıl Çalışır ?

İnternet dünyasında e-mail trafiğinizi spam ve adres sahteciliğine karşı korumak istiyorsanız Domain Anahtarlarıyla Tanımlanmış E-posta yani Domain Keys Identified Mail (DKIM) protokolü ile bunu sağlayabilirsiniz. Bu doğrulama protokolü sayesinde gönderen ve alıcı sunucu arasında gönderim sağlanırken değiştirilmediğinden ya da sahtecilik işlemlerinin yapılmadığına emin olmak adına tercih edilir.

E-postalar için dijital kriptografik imzalar türeten bir doğrulama işlemi, dkim nedir sorusu için en özet bir ifade olabilir. Bu sistemi kullanmak oldukça önemlidir. Çünkü e-postalar için bir doğrulayıcı güvenlik yoktur. Bu da dolandırıcılık işlemlerinin önünü açabilir. Veya aktif değilse tanıtım, pazarlama işlerinizde e-postalarınızın spam klasörüne düşmesine neden olabilir.

DKIM Ne İşe Yarar?

Genel bir açıklama sonrasında DKIM’in ne işe yaradığını daha detaylı ele alabiliriz.

  • Elektronik postaların gönderim sırasında başkaları tarafından değiştirilmediğini kontrol eder. Doğrulanan mesajlar sayesinde alıcılarda güven inşa edilir. Sahtecilik işlemlerinin önüne geçilir.
  • Belki de en çok rastlanan durumlardan biri, gönderilen postaların spam klasörüne düşmesidir. Hedef kitlesine ulaşmayan postalarla siz de amacınıza ulaşamazsınız. Bu doğrulama protokolüyle gönderileriniz direkt olarak gelen kutusu içerisinde görülür.
  • Bunları genel olarak düşünecek olursak, firmanıza, şahsınıza güvenilirlik sağlayan bir işlem olduğunu da belirtebiliriz.

DKIM Nasıl Çalışır?

Sahtecilik ve spama karşı en çok tercih edilen e-posta kimlik doğrulama protokolleri DKIM ile birlikte SPF ve DMARC’tır. Bir takım farklılıklar içerirler. Şöyle ki SPF gönderici e-postanın gönderim yapmaya izni olan bir sunucudan gelip gelmediğini kontrol eder. DKIM ise kuruluş olarak alıcılar tarafından doğrulanan e-postaların sorumluluğunu talep eden protokoldür.

Bu süreç ise şöyle ilerler;

  • Gönderici taraf posta sunucularına imza ekler ve mesaj kişisel olarak imzalanmış olur.
  • Alıcı sunucu ise bu imzayı gördüğü an doğrulama protokolü işlemi başlar.
  • DKIM ortak anahtarı kontrol edilir.
  • Bu işlem DNS sorgu çalışması ile yapılır. Anahtarların eşleşmesi ile kimlik doğrulama tamamlanır.
  • Aksi bir durumda, yani eşleşme olmazsa e-posta gönderim süreci olumsuz etkilenir.

DKIM Kaydı Nasıl Yapılır

Bu protokol avantajlarından yararlanmak için DKIM kaydı yaptırmanız gerekir. Bu işlem SPF’den biraz farklı olabilir. Kullandığınız e-posta hizmetine göre ayarlanabilir.

  • İlk adımda, DKIM protokolüne ne kadar detay dahil edilirse o kadar güvenilir olur. Bu adımda da çok fazla e-posta sunucusu varsa birden fazla özel anahtar da olabilir. Kendi seçicinizi, anahtarınızı oluşturun.
  • İşletim sisteminize göre özel bir anahtar tercih edin. Windows için PuTTY veya Linux, Mac işletim sistemleri için Keygen ile SSH en fazla tercih edilen anahtar araçlarındandır.
  • Tüm işlemler tamamlandıysa DKIM ayarı yapabilirsiniz. Elde edilen anahtar DNS ayarlarına kayıt edilir. Ancak bu da yine sizin tercih ettiğiniz hosting altyapısına göre değişkenlik gösterebilir.

Kaydı oluşturup işlemlerinize başladıktan sonra doğruluğunu test etmek için dkim kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için işletim sisteminize uygun olarak Mail Tester, MXToolbox gibi araçları tercih edebilirsiniz.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Spam Nedir ? Spam Etimolojisi

Spam, son yıllarda dünyanın mücadelede kaydettiği büyük adımlara rağmen hala günlük e-postaların %85’ini oluşturmaktadır. Amerikan iş dünyası dergi…
Daha Fazla

E-mail Hosting Neden Tercih Edilmeli?

Hosting alanında onlarca farklı hosting türü bulunmaktadır. Bakıldığında her bir hosting paketinin farklı özelliklerinin yer aldığını görmekteyiz. Bazıları…