E-posta Kara Listesi (Mail Blacklist) Nedir?

Bilinçli veya bilinçsiz bir biçimde IP adresinizden virüs yayma faaliyeti, spam mail gönderme gibi durumlarda e-posta’nız kara listeye alınabilir. Mail Blaclist durumu olarak da adlandırılan bu olaydan sonra gönderdiğiniz mailler karşı tarafın ‘Gelen kutusu’nda olması gerekirken ‘spam’ kutusuna düşecektir. Benzer şekilde kendi Spam klasörünüzde gördüğünüz tüm mailler Mail Blacklist listesinde yer alan IP’lerden gönderilmiş e-postalardır. Bu maillerden bazılarının gönderdikleri bağlantılara tıkladığınızda bilgisayarınıza virüs gelebileceğini de göz ardı etmemelisiniz.

Bunun dışında bir IP adresinin sadece tek bir kara listede değil birden fazla kara listede bulunma ihtimali de vardır. Bu durumuna genellikle yanlış yapılandırılmış bir sunucu çalıştırmak neden olmaktadır. Sunucu veya sabit IP kullanıcısı bireyler mutlaka dönem dönem kara listelerde yer alıp almadıklarını kontrol etmelidir.

E-posta Kara Listeden Nasıl Çıkartılır?

Yaptığınız kontroller sırasında Mail Blacklist’te yer aldığınızı fark etmiş olabilirsiniz veya bir yakınınıza mail gönderdiğinizde iletiniz karşı tarafın ‘spam’ klasörüne gönderilmiş olabilir. Bu durumda maillerinizin direkt olarak gönderdiğiniz kişilerin ‘gelen mesajlar’ listesinde yer alması için IP’nizi kara listeden çıkarmanız gerekir. Bu sayede mail attığınız kişiler sizden gelen mesajın bildirisini alacaktır. Spam klasöründe duran mesajların bir süre sonra silinme riski de bulunduğu için ‘gelen mesajlar’ klasöründekiler gibi kalıcılığını da yitirmektedir.

E-postanızı kara listeden çıkarmak için ilerletmeniz gereken adımlar;

  • Kara listede yer alıp almadığınızı kesin olarak kontrol edebilmeniz için çeşitli yollar vardır ve bu yolları ilerletip kendinizi kara listeden silmek için IP adresinizi bilmeniz gerekir. Bunu öğrenmek için belirttiğimiz bağlantıya tıklayınız; http://whatismyipaddress.com/blacklist-check.
  • Karşınıza çıkan sayfadaki ‘Check My IP Address’ kısmına tıklayıp IP’nizi kopyalayınız.
  • DNSBL sitesine girip burada bulunan kategorilerden ‘Blacklist’ seçeneğine giriniz ve karşınıza çıkan yere IP adresinizi kopyalayıp ‘Check This IP’ butonuna tıklayınız. Eğer IP’niz kara listede bulunuyorsa burası size bunu haber verecek. Dolaylı olarak bu IP üzerinden gönderdiğiniz mailler de kara listede yer almış olacak.
  • Bu listeden çıkmak için girmeniz gereken bir diğer site: SpamCop Blocking List. Kategoriler arasından ‘Blocking List’ kısmını seçiniz. Buraya IP adresinizi yazdığınızda anında kara listeden çıkmış olacaksınız.

Ancak eğer sunucularla ilgili olan spam mail gönderme, virüs gönderme vb. durumlar devam edecek olursa zamanla yeniden kara listeye girme ihtimaliniz vardır. Bu nedenle belirttiğimiz işlemlerin dönem dönem sağlamasını yapmakta fayda vardır.

Sık Sorulan Sorular

Mail Kara liste nedir?

E-posta kutularına gönderilen iletileri gruplandırarak kullanıcının karşısına ‘faydalı’ ‘zararlı’ ‘gereksiz’ gibi farklı şekillerde çıkarılmaktadır. Mail alımını faydalılar ile sınırlandırmak ve tehlikeli olabilecekleri ‘spam’ klasörüne atan bu sistemdeki ‘spam’ klasörüne giden mailler ‘mail kara liste’ üzerinde yer alan IP adreslerinden gönderilmiş maildir.

E-posta kara listeden nasıl çıkılır?

İlk olarak IP adresinizi kopyalamalı ve SpamCop Blocking List sitesinde yer alan ‘Blocking List’ kısmına tıklamalısınız. Buraya IP adresinizi yapıştırdığınızda gönderdiğiniz mailler de kara listeden çıkacaktır.

Blacklist nedir nasıl çıkılır?

Blacklist IP adresinizden gönderilen haberiniz olan veya olmayan kötü yazılımlar (virüs) yayılımı yapma faaliyeti ya da spam mailler gönderme eyleminden kaynaklanan bir durumdur. Buradan çıkmak için bu amaca yönelik hizmet veren çeşitli web sitelerden IP adresinizle işlem yapmanız yeterli olacaktır.

Black listesi ne demek?

IP adresinizin Blacklist veya Türkçe tabirle Kara Liste’de yer alması demek bilinciniz dahilinde veya dahilinde olmayarak IP’nizden giden tuhaf faaliyetler olduğunu göstermektedir. Bunlar spam mail veya virüs olabilir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

DKIM Nedir ? Nasıl Çalışır ?

İnternet dünyasında e-mail trafiğinizi spam ve adres sahteciliğine karşı korumak istiyorsanız Domain Anahtarlarıyla Tanımlanmış E-posta yani Domain Keys…
Daha Fazla

Spam Nedir ? Spam Etimolojisi

Spam, son yıllarda dünyanın mücadelede kaydettiği büyük adımlara rağmen hala günlük e-postaların %85’ini oluşturmaktadır. Amerikan iş dünyası dergi…
Daha Fazla

E-mail Hosting Neden Tercih Edilmeli?

Hosting alanında onlarca farklı hosting türü bulunmaktadır. Bakıldığında her bir hosting paketinin farklı özelliklerinin yer aldığını görmekteyiz. Bazıları…