Cloudlinux CageFS yapısı nedir ? Ne işe Yarar ?

Sunucu, hosting gibi alanlarda birçok farklı anahtar kelime ve terim ile karşılaşmaktayız. Bu terimler arasında sıklıkla duyduğumuz isimlerden birisi de Cloudlinux olmaktadır. 2009 yılında Seletskiy tarafından kurulan ve özellikle de paylaşımlı sunucular ile birlikte hizmet sağlayan firmalara yönelik hazırlanan bir işletim sistemidir. Cloudlinux, yapı olarak OpenVZ kaynak değeri çekirdeğini ve RPM paketlerini barındırarak kullanmaktadır. Cloudlinux kavramının yanında genel olarak CageFS yapısı da sıklıkla kullanılmaktadır. Peki nedir bu CageFS? Bu içeriğimizde sizlerle birlikte CageFS konusuna değineceğiniz. Bu sayede ne tür bilgilerin yer aldığını da görmüş olacağız.

CageFS Nedir?

Her hosting kullanıcısının en çekindiği ve önem verdiği konulardan birisi güvenliktir. Eğer güvenlik yoksa, hiçbir hizmetinin önemi ve değeri yoktur. Cage FS yapısı, bu alanda devreye giren en önemli etkenlerden birisidir. CageFS ile birlikte sunucu üzerinde yer alan tüm hosting hesaplarını aynı anda izole edebilmektesiniz. Aynı zamanda her kullanıcı kendi kabuğunda işlemlerini yapabilmektedir.

Aynı sunucu üzerinde 20 tane hosting paketinin yer aldığını varsayalım. Eğer bir tanesine herhangi bir zararlı sızma durumu olursa, diğer hosting paketleri de aynı sunucuda oldukları için etkilenmektedir. Fakat CageFS ile birlikte bu tür sorunlar ortadan tamamen kalkmaktadır. Dolayısıyla da A kullanıcısının güvenlik riski, B kullanıcısını etkilemeyecektir.

CageFS Avantajları Nelerdir?

Cloudlinux CageFS olarak farklı özellikleri ve avantajları bulunmaktadır. Bu durumu sizlerle birlikte maddeler halinde paylaşmak ve hızlıca sizleri bilgilendirmek istiyorum. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan maddelerimize geçiş yapabilir ve CageFS özellikleri listesine göz atabiliriz.

1- Aynı sunucu üzerinde her bir kullanıcı bağımsız olarak hareket eder,

2- Kullanıcılar sunucu üzerinde kendi limit ve kaynaklarında diledikleri gibi işlem yaparlar,

3- Aynı sunucudaki kişiler, başkalarının hesabının kullanıcı adı, şifre vb göremezler.

4- Kullanıcılar Apahce, config gibi sunucu dosyalarına erişim sağlayamazlar,

5- Sunucuda yer alan diğer kullanıcılara ait işlemler gözükmez ve dinlenemez.

Burada yer alan maddelere baktığımızda, CageFS özelliğinin sunucu ve hostinglerdeki önemini görmüş olmaktayız. Sizlerde aklınızdaki soru işaretlerini atabilmek için, mutlaka buradaki maddelere göz atmanızı tavsiye etmekteyim. Aysima olarak güvenlik alanında sunucu ve hosting için en iyi şekilde güvenlik çalışmalarımız mevcuttur. Linux sunucularımızda Cloudlinux + CageFS yapısı aktif şekilde kullanılmaktadır. Bu sayede güvenli ve daha sağlıklı bir sunucu ile site performansı sizleri beklemektedir.

0 Shares:
You May Also Like