Alan Adlarının Süresi Dolduktan Sonra Ne Olur?

Bir web sayfası oluştururken aldığımız alan adları, yani domainler, belirli bir süre için geçerliliğini sürdürür. Daha doğrusu işlemlerinizde en az 1 yıl ile başlayan bir alan adı kiralama yapıldığını söyleyebiliriz. Bir alan adını aldığınızda ömür sonuna kadar kullanım hakkını almış olmazsınız. İlk işlemlerde tercih ettiğiniz süre boyunca kullanabilir ve istediğiniz takdirde bu süreyi sonrasında da uzatabilirsiniz. Bir domaini ancak süresi bitmeye yakın yenileyerek ömür boyu kullanabilirsiniz. Kullanıcılar yenilenmeyen ve boşa düşen domainleri alabilirler. Ancak bu sürece gelmeden önce bir domainin süresi dolduktan sonra ne gibi süreçler geçirdiğine bakmamız gerekir.

Domain Süresi Nedir, Ne Zaman Dolar?

Bir alan adı için belirli bir domain süresi vardır. Domain süresi burada sizin talep ettiğiniz zamanı iade eder. Sunulan en az 1, en fazla 10 yıl olur. Ancak sizler ihtiyacınıza arada kalan bir süreyi de seçebilirsiniz. Bir domain süresinin dolması da bu anlamda tamamen sizin tercih ettiğiniz süreye bağlıdır. Ancak alan adını alırken otomatik yenileme talimatı vermişseniz, süre dolmaya yakın kullanım süreci uzaltılır.

Eğer ki önemli bir kuruluş, e-ticaret sitesi ve firma iseniz domain isimlerinizde otomatik yenileme talimatı kullanmanız mantıklı olur. Çünkü domainin boşa düşmesiyle başkaları alan adını satın alabilir. Bu sayede sizin bilinirliğinizden yararlanarak siteye trafik çekebilir. Ya da domain adını size satmak için de bir teklif sunabilir.

Alan Adının Süresi Dolduktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Bir alan adının süresinin dolması, o alan adının birileri tarafından rezerve edildiği ancak bir sebepten dolayı ise bırakıldığı, kullanılmadığı anlamını taşır. Alan adınızın süresi dolmaya yakın domain firmanız tarafından size e-posta veya SMS gelir. Sürenin yakında dolacağı hatırlatılır. Otomatik yenileme seçeneği yoksa sisteme girerek kendini alan adının kullanım süresini yenilemeniz gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken ise kredi kartı ve ödeme seçeneklerinizin değişmemiş olmamasıdır. Olası bir ihtimal olarak eğer kredi kartınız değişmişse bunu da güncelleyerek işlemlerinize devam etmelisiniz.

İstediğiniz bir alan adının alınmış olması durumunda site sahibiyle direkt iletişime geçerek domaini satın alma teklifi sunabilirsiniz.

Alan Adı Ne Zaman Boşa Düşer?

Kullanıcıların en çok merak ettiği soru da bir alan adının ne zaman boşa düştüğüdür. Alan adları için 4 aşamadan bahsedilebilir. Alınmamış bir alan adı için kaydedilebilir süreci vardır. sonraki aşamalar için ise Renewed (yenilenmiş), Expired (süresi dolmuş), Redemption (Kefaret), Pending Deletion (Silme bekleniyor) süreçleri vardır.

  • Domaininizin süresi dolduğu gün hemen işlem olmaz. 24 saat sonrasında domain operatörünüz alan adınızı ‘süresi dolmuş’ olarak belirtilir. Yine de o alan adı üzerinde kullanımınızı hemen yitirmemiş olursunuz. Genelde 40 güne kadar domain firmanıza gecikme ücretini de ödeyerek haklarınızı yenileyebilirsiniz.
  • Süresi dolan bir domainde 40 güne kadar yenileme yapılmadığı takdirde 30 günlük kefaret süreci başlar. Bunun anlamı ise alan adında kayıtlı olan site bilgilerinizin silinmesi, adınızın internetten kaldırılması anlamını taşır.
  • Kefaret sürecinin sonunda ise 5 günlük pending delete süreci başlar. Bu sürede ise sizin alan adını almak adına yapabileceğiniz bir şey kalmamış olur.
  • Alan adının boşa düşmesi ve tekrardan kullanıma sunulması (yeni bir IP adresinin tanımlanması) ise pending delete işleminin sonunda olmaktadır.
0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Icann Nedir?

Internet Corporation Of Assigned Names isimli kuruluşun kısaltımı olan ICANN, ülkemizde ise İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurulu…
Daha Fazla

Domain nedir?

Domain nedir, türleri ve uzantıları nelerdir sorularına cevap verebilmek için domain kavramını genel anlamda ele aldığımız bu makalemiz…