Icann Nedir?

Internet Corporation Of Assigned Names isimli kuruluşun kısaltımı olan ICANN, ülkemizde ise İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurulu adıyla bilinir. Kuruluş, 1988 yılında ABD Los Angeles’ta hizmet vermeye başlamıştır. İnternet hizmetinin kullanıcılara belirlenen etik kurallarla birlikte ulaşmasını ve işleyişin de aynı şekilde olmasını hedeflemektedir.

Bu kuruluşu oluşturan unsurlar da bu anlamda küresel internet toplulukları olmaktadır. Türkiye’de de ofisi bulunur. Icann nedir olarak ad bu kuruluşun işleyişini ele alabiliriz. IP (internet protokolü), protokol tanıtıcı ataması, genel kod (gTLD) ve ülke kodu (ccTLD), alan ismi ile kök sunucu sistemi yönetim işleyişlerinden sorumludur.

ICANN’in Görevi Nelerdir?

Daha yoğun olarak internette teknik işlemlerle ilgilenen Icann görevleri olarak şunları özetleyebiliriz;

  • İnternette kullanıcıların uygun ve kabul gören alan isimlerini bulabilmesi için DNS tekniklerini yönetir.
  • Alan adı uzantılarında da kullanıma uygunluklarını yönetir.
  • Spam, veri korunması, çalıntı öğe ve mali prosedürler Icann’in görev alanında değildir.
  • IP adreslerinde veri merkezini korur ve IP adreslerinin tedarik edilmesini de sağlamaktadır.
  • Alan adlarına dair teknik konularda destek sağlar.
  • Bu konularda herhangi bir sorununuzda Icann resmi web sayfası veya Türkiye ofisiyle irtibata geçebilirsiniz.
  • Şu anda toplam 240 ülkede 200 milyonun üzerinde alan adı ile 4 milyardan fazla ağ adresinde yönetim sağlıyor.

Icann Nasıl Çalışır?

İnternet kullanımında alan adı, IP adresi kullanımı, talebi ve bunların dağıtımını tek bir yerde toplayan Icann, küresel olarak hükümet, resmi kurum ve kuruluşlar ile sürekli olarak fikir alışverişinde bulunur. Sorunların çözümü noktasında da küresel olarak sürekli büyür. Çünkü günden güne artan internet kullanımı müdahale edilmesi gereken işlemleri de çoğaltmıştır.

İşlemlerin daha düzenli bir işleyişe sahip olması bakımından kendi bünyesi içerisinde farklı kuruluşları da barındırır:

  • Protokol Destek Kuruluşunu (Protocol Supporting Organization-PSO): İnternet protokol numaraları ile ilgili işlemleri yürütür.

  • Alan Adları Destek Kuruluşu (Domain Name Supporting Organization-DNSO): Alan isimleriyle alakalı çalışmaları yürütmektedir.

  • IP Adresleri Destek Kuruluşu (Address Supporting Organization-ASO): IP adresleriyle ilgili çalışmaları yürütür, IP atama ve kontrollerini sağlar.

Icann Neden Önemlidir?

İnternette işleyişin resmi kuruluş veya şahıs fark etmeksizin tek bir yerden yönetiminin yapılması ihtiyacı çok yaygındır. Icann, ABD merkezli özel bir kuruluştur. Ve DNS’i de yönetme yetkisini IANA sözleşmesiyle ABD hükümetinden almıştır. Bu anlamda bağımsız olarak işleyişi anlamında bazı endişeler dile getirilebiliyor.

Sözleşmeye göre ülkelerin bundan daha fazla etki alacağından endişe edilse de Icann, hükümetlerin internetteki gücünü artırmanın önüne geçmek veya bundan kaçınmak amacıyla tasarlanmıştır.

Fakat IANA ile geçiş sürecinden sonra Icann’in içerikleri düzenleyememesi adına çalışmalar yapılması da soru işaretlerini artırmaktadır. Bu ve diğer endişe duyulan sorularda Icann’in tarafsız olarak yaklaşımı veya etki edebileceğini alanlar endişelere neden olabilmektedir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Domain nedir?

Domain nedir, türleri ve uzantıları nelerdir sorularına cevap verebilmek için domain kavramını genel anlamda ele aldığımız bu makalemiz…