5 Adımda Alan Adı Almanın Yolu

Domain nedir?

Domain (alan adı), kullanıcıların sizin web sitenize ulaşmasını sağlayan site adresinizdir. Sitenize özgüdür başka kimse bu adı aynı isimle ve uzantıyla kullanamaz. Domain bireye ya da işletmeye özeldir. Bir alan adı satın almak, kişisel veya işletme olarak markalaşma çabalarınızda önemli rol oynamaktadır. Genel olarak günümüz dünyasının internet çağında var olduğunu göz önüne alırsak domain sahibi olmak daha da önemli bir konuma gelecektir. Dijital dünyadaki varlığınızı geliştirmek için domain önemli bir unsurdur.

İster yayınlanmaya hazır bir blog ister e-ticaret mağazası açacak olun farketmez, web siteniz için karar verdiğiniz hayalinizdeki alan adını alıp tescil ettirmelisiniz. Web sitesi için bir domain alıp nasıl tescil ettirmelisiniz sizler için araştırdık.

Sıradan bir kullanıcı için 5 adımda alan adı almanın yolları nedir? Hadi birlikte detaylarına bakalım.

Domain alımında izlenmesi gereken 5 basit adım bulunuyor. Bu adımları özetlemek gerekirse:

  1. Domain sorgulama
  2. Alan adı araması yapın
  3. Domain alma işlemine geçin
  4. Satın alma sürecini tamamlayın
  5. Yeni alan adı adresini onaylayın

Özetlediğimiz bu adımları şimdi tek tek birlikte inceleyeceğiz. 5 adımda alan adı almanın yolu nedir, nasıl satın alınacağı rehberine geçebiliriz.

Web siteniz için domain (alan adı) almak için ICANN yetkilisi bir kayıt merkezi bulmalısınız. Örneğin; “Aysima.com”. Seçeceğiniz domain uzantısına göre işlem tutarı değişiklik gösterecektir.

Alan adı satın alma detaylı işlemleri nelerdir?

1. Adım: Domain Sorgulama

Adımlarımıza başlamadan önce web siteniz için karar verdiğiniz alan adının geçmişte başka bir yerde başka biri tarafından alınıp alınmadığını öğrenme işlemine domain sorgulama denmektedir.

Aysima.com’da sorgulamanın yapılması için oldukça iyi tasarlanmış anlaşılır ve detaylı bir domain sorgulama aracı bulunmaktadır. Bu sorgulama işlemi için Aysima web sitesine girdikten sonra “Domain” kategorisinde açılan sayfadan “Domain Sorgulama” bölümün tıklayıp girerek açılan sayfada bu sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

Domain satın alma işlemi ilk önce bu şekilde sorgulanarak belirlenen alan adının kullanılabilir bir durumda olup olmadığını kontrol etmekle başlar.

2. Adım: Alan Adı Araması Yapın

İkinci adımda karar verdiğiniz domain için “Yeni alan adınızı arayın” kutusuna girerek arama sonuçlarını incelemeye başlayın.

Domain sorgulama aracı kayıt edebileceğiniz en popüler 3 seçeneği karşınıza çıkartacaktır.

3. Adım: Domain Alma İşlemine Geçin

Beğenip seçtiğiniz alan adını “Sepete Ekle” butonu ile sepetinize ekleyin.

Daha sonra “Ödeme” butonuna tıklayarak ödeme sayfasına geçiş yapın. Burada karşınıza “Alan Adı Yapılandırması” sayfası çıkacaktır.

Bu kısımdan alan adının Kayıt Süresi, Hosting Paketi, ID (Whois Kimlik Bilgileri) Koruması ve İsim Sunucuları gibi bölümler için çeşitli işlemler yapabilirsiniz.

Alan Adı Yapılandırma sayfasındaki işlemleriniz bittikten sonra “Devam et” butonu ile bir sonraki adıma geçin.

4. Adım: Satın Alma Sürecini Tamamlayın

İnceleme ve Ödeme sayfasına geçiş yaptınız. Burada varsa indirim kodu veya tahmini vergiler gibi kısımları görebilirsiniz. Sol paneldeki kısımda sepet tutarınızın tamamını içerikleri ile birlikte göreceksiniz. Eğer burada bir değişiklik yapmayacaksanız “Ödemeyi yap” butonuna tıklayıp ödeme işlemlerini tamamlayın.

Müşteri yönetim paneli sayfasından kişisel bilgiler, hesap güvenliği ve adres bilgileri gibi ilgili bölümleri uygun olacak şekilde doldurun. Tüm alanlardaki bilgilerinizi doğru girdiğinize emin olun. Çünkü bu bilgiler alan adı sahiplik veritabanına kaydedilecektir. Ardından “Kayıt ol” butonuna tıklayıp işlemleri tamamlayın.

Burada domain kaydınızı tamamlamanız için bir kurulum kutusu göreceksiniz. Bundan sonraki süreçte bir adım daha uygulamanız gerekecektir.

5. Adım: Yeni Alan Adı Adresini Onaylayın

İşleminizin son adımında kullandığınız e-posta adresine gelen maildeki doğrulama işlemini yapmanız gerekiyor. Ardından birkaç dakika içerisinde alan adı kurulumunuz gerçekleşmiş olacaktır.

Tebrikler! Artık sizin de bir alan adınız var.

Sadece 5 adımlık bir kurulum rehberini takip ederek hayalinizdeki alan adına sahip olabilirsiniz. Bunun için gerekli ayrıntıları yukarıdaki domain satın alma rehberinde detaylı olarak anlattık. Dijital dünyaya adım atmak için tek yapmanız gereken web sitenizi hayata geçirmek.

Alan Adı Fiyat Listesi

Alan adı fiyat listesini öğrenmek için Aysima.com adresine giriş yaptıktan sonra “Domain” kategorisine tıklayıp açılan bölümden “Domain Fiyatları” bölümüne girin. Açılan sayfada domain uzantıları hakkında detaylı bilgiler ve fıyatları bulunuyor.

0 Shares:
Önerilenler