Alan Adı Transferi Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?

Alan adı transferi kavramını, bir alan adını kayıtlı olduğu hosting firmasından başka bir hosting firmasına taşıma işlemidir şeklinde açıklayabiliriz. Alan adı yani domain transferi, güvenlikten, domain fiyatlarından, yönetim kolaylığından ya da hosting firmasından kaynaklı web site yavaşlığı gibi sebeplerden dolayı yapılabilmektedir. Bu sebeplerin yanı sıra müşteri hizmetleri, UX design, güvenlik ve gizlilik gibi konularda daha iyi hizmet veren bir hosting bulunması transfere neden olabilir. Ayrıca alan adı devretme ya da birisine satmak gibi durumlar da alan adı transfer işlemleri arasına girmektedir.

Transfer işlem süresi, web sitenin uzantısına göre değişiklik göstermektedir. Transfer süreci 12 saat ila 21 gün arasında tamamlanır.

Bu makalemizde alan adı transfer şartları ve domain transfer sürecindeki işlemleri ele alacağız. Hazırsanız birlikte inceleyelim.

Alan Adı Transfer Şartları Nelerdir?

Domain sahibi olan kişilerin transfer taleplerini başlatmadan önce bilmesi gereken birtakım unsurlar vardır. Transfer işlemlerinde bu unsurlara dikkat edilmesi gerekir.

Domain transferindeki unsurları maddeleyecek olursak:

  1. Transfer işlemini yapacak kişinin transfer edilecek alan adının sahibi olmalı.
  2. Alan adı kaydında yer alan bilgilerin güncel olması gerekir.
  3. Yönetici iletişim mail hesabı aktif ve ulaşılabilir konumda olmalıdır.
  4. Alan adı kayıt işlemlerinde olası sorunlarda kullanılması için ek bir e-posta adresi eklenmelidir.
  5. Domainin transfer öncesinde kayıtlı olduğu hosting firmasına herhangi bir borcu olmaması gerekir.
  6. Domain Lock (Alan Adı Kilidi) seçeneği kapalı yani pasif olarak işaretlenmiş olmalıdır.
  7. Domain Status (Alan Adı Durumu) ok veya active şeklinde olmalıdır.
  8. Alan adı aktif olmalıdır. Bekleme, silinme veya kilitli konumda olmamalı, aksi durumda transfer hata verip gerçekleşmez.
  9. Alan adı kaydında bulunan gizlilik koruması bölümü kapalı olacak şekilde işaretmiş olmalı.
  10. Domain Kimlik Sorgusu (Whois) ile şartların doğruluğunu kontrol edin.
  11. Transfer işlemi için ait olduğu hosting firmasından transfer kodu istenmeli.
  12. ICANN kurallarına göre sahip olunan alan adı için gerçekleştirilen son kayıt yenileme ya da aktarım işlemleri tarihlerinden itibaren minimum 2 ay (60 gün) geçmiş olmalıdır.
  13. Transfer işlemi için alan adının yenilenme ya da bitiş gününe minimum 20 gün kalmış olması gerekir.

Not: 20 gün zorunlu bir süre değildir. Bir sorun ile karşılaşıldığında süreci tekrar başlatma süresi verecektir.

Yukarıdaki dikkat edilmesi gereken şartlara uyuyorsanız alan adı transfer işlemi adımlarına geçiş yapabiliriz.

Alan Adı Transfer Adımları

Alan adı transfer işlemi adımlarına geçmeden önce yukarıda belirttiğimiz transfer şartlarına dikkat etmelisiniz. Bu unsurları karşıladığınızdan emin olduktan sonra sürecin devamı için adımları takip edebilirsiniz.

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) politikasında bulunan gTLD alan adlarının transfer işlem süreci ile şartları neredeyse aynıdır. Transfer işlemlerini aşağıdaki adımları takip edip uygulayarak kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • İlk işlem olarak yapılacak adım, ICANN politikasında yer alan kuralları eksiksiz bir şekilde karşılandığından emin olun.
  • Alan adı kaydınızdaki bilgilerin kontrolünü yapın ve bu bilgilerde eksik gedik varsa revize ederek düzeltin.
  • Domainin ait olduğu hosting firmasından yönetim panelinize giriş yaparak domain kilidinizi kaldırarak pasif konuma getirmelisiniz.
  • Ait olduğunuz hosting firmasından transfer kodunu talep etmelisiniz. Bu kodu transfer olacağınız hosting firmasında kullanacaksınız.
  • Kodu edindikten sonra transferin gerçekleşeceği firmaya giriş yapın.
  • Domain kategorisinden alan adı transfer sayfasına geçiş yapın.
  • Transfer sayfasında “www” kısmını yazmadan transfer edeceğiniz domaini yazın. Eski hosting firmasından aldığınız kodu ilgili alana yazdıktan sonra kontrol ederek bir sonraki aşamaya geçin.
  • Alan adı transferini gerçekleştirmek için sepete ekleyerek ödemeyi yapın.
  • Eski hosting firmanız transfer onayı için domain kaydınızdaki iletişim bilgilerini kullanarak oradaki e-posta adresinize bir mail doğrulama gönderecektir.
  • Transfer işlemi başladığında e-posta adresinize gelen onay linkine tıklayarak işleminizi tamamlayın.

Not: E-posta onaylama işlemlerini mutlaka yapmalısınız aksi takdirde transfer işleminizin güvenlik açısından otomatik olarak iptal edilecektir.

Onaylama işlemi tamamladıktan sonra alan adınız birkaç gün içinde transfer edilmiş olacaktır.

Not: Transfer işleminizin tamamlandıktan sonra, eski kayıtlı olan firmanızdan aldığınız servisleri iptal etmeyi unutmayın.

Transfer işleminiz bittikten sonra yeni hosting firmanızda bulunan yönetim kontrol panelinden “Alan adlarım” menüsüne tıklayarak alan adınız için tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler
Daha Fazla

Domain nedir?

Domain nedir, türleri ve uzantıları nelerdir sorularına cevap verebilmek için domain kavramını genel anlamda ele aldığımız bu makalemiz…