Alan Adı Reputasyonu (İtibarı) – E-posta Teslim Edilebilirliğini Artırın!

Alan Adı Reputasyonu, Domain İtibarı ya da Alan Adı İtibarı gibi farklı şekillerde ifade edilebilen durum e-posta sistemlerinin maillerinden hangilerinin kullanıcının gelen kutusunda olacağı gibi konulara karar veren bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sistemi gönderilen e-postanın alıcının spam ya da gereksiz kutusuna düşmesini engelleyecektir. Özellikle e-posta pazarlamacılığı yoluyla ürün ya da hizmet satışını arttırmak isteyen firmalar, pazarlama uzmanları alan adı reputasyonlarının yüksek olmasına özen gösterirler.

Alan Adı Nedir?

Alan adı reputasyonu konusundan bahsetmeden önce alan adının tanımlamasını yapmak konunun daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır. Şirketinize ait web sitenizin .com, .org, .net gibi uzantıları ile aldığınız sitenizin adres çubuğunda yer alan kısım ‘domain’ ya da Türkçe ‘alan adı’ olarak adlandırılmaktadır. Şirket üzerinden bir mail ileteceğinizde genellikle ileti alan adınız üzerinden gidecektir. İtibar da bu adresten gelen bütün e-postalara uygulanan bir ilişkidir.

Alan Adı Reputasyonu (İtibarı) Hesaplama

Alan adı reputasyonunuzun düşük olup olmadığını kontrol etmenizin bir yöntemi vardır. Bu durumdan şüpheleniyorsanız şimdi belirteceğimiz hususlara dikkat ederek kolayca itibar hesaplamanızı yapabilirsiniz.

Öncelikle bu hesaplamanın karmaşık bir yapısının olduğunu ve tüm kriterlerin neye göre belirlendiğinin bilinmediğini belirtmemiz gerekir. Bazı hizmetler ve kriterler saklı tutularak güvenliğin arttırılması ve itibarın herkesçe arttırılabilir olmaması hedeflenmiştir. Kötü niyetli spam göndericileri tarafından itibarın arttırılması ihtimalinin bu şekilde önüne geçilmiştir.

İtibarınız konusuna hesaplama yapabileceğiniz durum e-posta iletilerinizde alan adını kullanırken bunu nasıl yapmanız gerektiği ve bu iletilerin alıcıya nasıl gittiğine bakılmasıdır. Gönderilen mesajlar için yapılan hesaplamalar ileride çok sayıda e-posta göndermek istediğinizde puanınıza göre gelen kutusuna düşüp düşmeyeceğinizi belirleyecektir. Bu durum hem lehinize hem de aleyhinize ilerleyebilir. Her e-posta adresinin farklı bir itibar hesaplaması ve farklı itibar puanının olduğunu ve ileti gönderme çokluğu ile sıklığının bu durumu doğrudan etkilediğini de bilmeniz gerekir.

Alan Adı Reputasyonu Nasıl Arttırılır?

Alan adı reputasyonunu arttırma hedefinizi gerçekleştirmek için uygulayabileceğiniz bazı ipuçları vardır. Öncelikle isminiz yeniyken çok daha dikkatli olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Olumlu bir alan adı oluşturmalı, basit hatalardan kaçınmalı, henüz çok yeni bir alan adından çok fazla sayıda ve sık sık mail göndermekten kaçınmalısınız. Alan adınızı satın almadan önce eski olup olmadığı, güvenliği sarsıcı bir isminin olmadığı, daha önce spama düşecek eylemlerde bulunulmamış bir isim olup olmadığı gibi unsurlara mutlaka dikkat etmelisiniz.

Alan adınızdan mail almak istemeyen ve sizin bülteninizde kayıtlı olmayan kişilere hiçbir zaman mail göndermemelisiniz. Spam tuzaklarından bu sayede kaçınmanız daha kolay olacaktır. Hacim ve tutarlılık konusunda doğru bir ritim oluşturmanız gerekir. Şüpheli görünen, anında yoğun hacimli gönderimlerden uzak durmalısınız.

Sabır ve profesyonellik gerektiren alan adı reputasyonunuzu arttırmak için bu alanda hizmet veren uzmanlardan yardım almanız en doğrusu olacaktır.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Icann Nedir?

Internet Corporation Of Assigned Names isimli kuruluşun kısaltımı olan ICANN, ülkemizde ise İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurulu…