Sitemap.xml Nedir? Nasıl Oluşturulur ve Optimize Edilir?

SEO çalışmalarında önemli bir rolü olan sitemap.xml; bir web sitesinde bulunan tüm içeriklerin arama motoru tarafından indexlenmesini kolaylaştırma ve arama motorları tarafından keşfedilmesini sağlama gibi işlevleri olan oldukça elzem bir dosya biçimidir. Bu dosyada sitedeki sayfaların yapısı, sitedeki sayfaların URL bilgileri, içerik düzenleme tarihi ve önem sırası gibi birtakım önemli veriler yer alır.

Arama motoru bu dosyayı tarar ve siteyi daha verimli ve hızlı şekilde indexler. Bu sayede SEO çalışmaları ciddi bir hız kazanmış olur. Özellikle bazı web sitelerde derin ve karmaşık bir bağlantı yapısı ile karşı karşıya kalındığında arama motorlarının siteyi taraması ve konumlandırması daha zorlayıcı ve fazla zaman alıcı bir sürece dönüşebilmektedir. Bu durumda arama motorunun işini kolaylaştırmak için yine sitemap.xml dosyasına gereksinim duyulur. Bu içeriğimizin devamında sitemap.xml dosyası oluşturma ve optimizasyonu için ihtiyacınız olan bilgileri sizlerle detaylı bir şekilde paylaşıyor olacağız.

Sitemap.xml Nasıl Oluşturulur ve Optimize Edilir?

Öncelikle sitemap.xml oluşturma işleminin uzmanlık gerektirmediğini ve günümüzde çeşitli yazılımlar sayesinde çok kolay ve hızlı bir şekilde sitemap.xml dosyası oluşturulabildiğini belirtmek isteriz. Bunun için birden fazla teknik ve araç bulunmaktadır.

Pek çok web sitesi platformu tarafından kullanıcılara otomatik sitemap.xml dosyası oluşturma imkanı tanınmıştır. Platformlarda yer alan eklentileri kullanarak otomatik şekilde sitemap.xml dosyası oluşturabilir ve bu dosyayı dilediğiniz zaman yine eklenti kullanarak güncelleyebilirsiniz.

Sitenize yeni bir içerik ekledikten hemen sonra sitemap.xml dosyasını güncellemek içeriğin oldukça hızlı bir şekilde, günlerce beklemeye gerek kalmadan indexlenmesini sağlayacaktır. Güncelliğe ve içerik paylaşımına oldukça önem veren Google gibi arama motorları bu durumdan hoşlanarak sitenizi daha üst sıralara taşıyabilir. Elbette bu noktada içeriklerinizin ve SEO çalışmalarının kalitesinin de önemli olduğunu unutmamalısınız.

Manuel Sitemap.xml Oluşturma

Eğer kullanmakta olduğunu web sitesi platformunuz size bir sitemap.xml dosyası oluşturma konusunda yardımcı olmuyorsa birkaç adımı takip ederek manuel sitemap.xml dosyası oluşturabilirsiniz.

Ancak bunun için teker teker sitede bulunan tüm sayfaları bir önem sırasına koymanız gerekmektedir. Bu da oldukça uzun zaman isteyen ve zahmetli bir işlem olduğundan bir dosya oluşturma aracı satın alabilir veya bu konuda teknik destek talep edebilirsiniz. XML dosya formatına uygun kod yazma işlemi gerektiren bu işlem mutlaka bir uzman tarafından düzenlenmelidir. Aksi halde düzgün çalışır bir sitemap.xml dosyasına sahip olup olmadığınızdan emin olamayabilirsiniz.

Bu konuda kurumsal bir firmadan, piyasanın en hızlı ve en iyi çözümüne ulaşmak istiyorsanız Aysima ile çalışmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Firma bünyesinde görev yapan yazılım ve SEO uzmanları sitenizi arama motorlarında en üst sıralara taşımanız için size mümkün olan en kısa sürede, görevini yerine getiren harika bir sitemap.xml dosyası hazırlayacaktır.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Magento Nedir?

Ticaretin dijital dünyaya taşınmasıyla birlikte e – ticaret çalışmaları her geçen gün hız kazanıyor. Bu kapsamda firmaların çalışmalarını…
Daha Fazla

WEB 3.0 Nedir?

WEB kavramı, hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Artık yapmamız gereken tüm işlemleri WEB yani internet üzerinden yapıyoruz.…