Sunucu (Server) Nedir? Türleri Nelerdir?

Bilişim dünyasında oldukça önemli ve olmazsa olmaz yapılardan biri de sunuculardır. Server olarak da bilinen (İngilizcede sunucu anlamına gelir) sunucular, veri merkezlerinde güvenli bir alanda tutulan ve hiçbir zaman kapanmaması gerektiğinden gerekli tüm enerji önlemleri alınmış bir alanda korunan oldukça dayanıklı özel bilgisayarlardır.

Sunucular uzaktan bağlantı ile bilişimciler tarafından kullanıldıklarından 7/24 kesintisiz biçimde çalışması gereken, bağlantısı hiçbir zaman kopmaması gereken, kesintisiz ve sorunsuz internet bağlantısı olması gereken bilgisayarlardır. Günlük hayatta evlerimizde, ofislerimizde vb. kullandığımız bilgisayarlar ile server bilgisayarlar bazı yönlerden birbirlerinden farklılıklara sahiptirler.

Örnek olarak sunucu bilgisayarlarda daha gelişmiş ağ bağlantıları, yüksek bellek, gelişmiş sabit sürücüler, güçlü işlemciler, ileri düzey yazılım ve program içeriklerini çalıştırılabilir kılma gibi özellikler vardır.

Sunucu (Server) Nedir?

Sunucu donanım ve yazılımları pek çok kullanıcının verileri paylaşmasına olanak tanımaktadır. Günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ile simultane olarak milyonlara kullanıcının üzerinde işlem yapmasına olanak tanıyan sunucular vardır.

Farklı çeşitleri bulunan sunucuların türleri arasında en çok ön plana çıkan web sunuculardır. Web sunucular bir web sitesindeki dosyaların ve veri tabanının depolanması için alan sağlarlar. Bir site bu şekilde depolanmaması halinde internette görünür ve erişilebilir olamaz. Sunucular çok daha pahalı ve gerektiğinden çok daha fazla alan sağladıkları için sunucuları kiralayarak her bir web kullanıcısına yetecek kadar daha küçük alanlar sağlayan aracı firmalara da ‘hosting firmaları’ adı verilmektedir. Bu firmalarla çalışarak da hem daha ekonomik hem de siteniz için gayet yeterli alanlar edinebilirsiniz.

Sunucu Türleri Nelerdir?

Hangi amaçla sunucu kullanmak istiyorsanız ilgili türde bir sunucuya ihtiyacınız vardır. Bu sayede gerçekleştirmek istediğiniz çalışmalarınızı optimum düzeyde ele alabilirsiniz. Farklı içerikleri depolama ve farklı alanlarda internet kullanıcıları ile etkileşime girme imkanı tanıyan sunucu türlerini daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekmektedir. Açıklanacak olan sunucu türlerinin isimlerine bakıldığında da hangi özelliğin ön plana çıktığı açıkça görülmektedir.

Dosya Sunucuları (File Server)

Orijinal adı File Server olan Dosya Sunucuları bir ağda bulunan diğer istemcilerin kullanılabilir duruma getirdikleri farklı formatlardaki görsel, metin vb. dosyaların depolanmasını sağlar.

Veritabanı Sunucusu (Database Server)

Veritabanı Sunucuları bir veritabanı yönetim sistemi ve veritabanı dosyalarının depolandığı sunucu türüdür. Alıcı cihazın talebine göre sisteminde sakladığı dosyalar arasından bilgiyi araştırır ve sonuçları bulup alıcıya aktarır. Bunlar arasından en bilinenler Oracle, MySQL ve SQL Server’dır.

DNS Sunucusu (Domain Name System Server)

Adres çubuğunda bulunan alan adlarını IP adresine dönüştürmek için hem domain hem IP adreslerini barındıran sunucu türüdür. Bir domain için geniş internet ağında IP sorgulama yapıldığında işlem bu server üzerinde gerçekleştirilir.

Proxy Server

Sunucu ve istemci arasında bağlantı transferini gerçekleştirirken performansın daha yüksek olmasını sağlamak için destek sağlayan bir sunucudur. İstemci tarafından iletilen talebi filtreler ve ayrıştırır.

Web Server

Web sitelerin içeriklerinin depolayan ve istemci tarafından gelen talepler doğrultusunda verinin aktarımını sağlayan sunucu türüdür.

Game Server

Giderek daha gelişmiş hale gelen bilgisayar oyunlarının verilerini, içeriklerini sağlayan server türüdür.

Mail Server

E-maillerin taşınması, depolanması görevini üstlenen server türüdür. Mail trafiğini yönetir ve mail alışverişini sunucular arasında yürütmeyi sağlar.

VPN Server

VPN (Virtual Private Network Türkçesi Sanal Özel Ağ) hizmetlerinin içeriklerini barındıran ve talebe göre bunları aktaran sunuculardır. Sanal ya da fiziksel olarak geliştirilirler.

Uygulama Serverı

Uygulamaların sorunsuz çalışmasına odaklanan özel bir sunucu türüdür.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Bandwidth Nedir Neden Önemlidir?

Türkçeye ‘bant genişliği’ olarak çevrilen Bandwidth ifadesinin tanımını; bir süreç içerisinde aktarılan en yüksek miktardaki veri birimi şeklinde…
Daha Fazla

RTT (Round Trip Time) Nedir?

Temelde gidiş-dönüş anlamına gelen Round Trip Time (RTT), işleyişi bakımından, verilerin bir tarayıcıdan ayrılıp tekrardan aynı noktaya gelme…
Daha Fazla

POP3 Nedir?

Mail erişimi protokolü olarak kullanılan Post Office Protocol (POP3), 1984 yılından bu yana kullanılmaktadır. En son 1986 yılında…
Daha Fazla

CyberPanel Nedir?

Web sitelerimizin yönetiminde kullanabileceğimiz onlarca web hosting çeşidi vardır. Ancak en popüler ve bilinen web kontrol panellerinin kullanım…