VPS Nedir? Sanal Sunucu Kiralamak İçin 7 Neden

İnternetin uçsuz bucaksız dünyasında belki de milyarlarca web sitesi kuruluyor ve bir o kadar da yarım kalan milyonlarca proje ile karşılaşıyoruz. Yaşanılan çağ itibariyle internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Alışverişlerimiz için dahi evden çıkmadan interneti kullanarak ürünlerin kapımıza kadar gelmesini sağlayabiliyoruz. Tüm bu işlemleri belirli uygulama ve web siteleri üzerinden gerçekleştiriyoruz. Ziyaret ettiğimiz web sitelerin barınmalarına olanak sunan yerler ise hostinglerdir. Sunucular ile sıkı ilişkisi olan hostinglerin de tıpkı internet gibi sanal bir ortamda var olduğunu biliyor musunuz?

VPS Nedir?

VPS, çoğu internet terimi gibi İngilizce bir kısaltmadır. Açılımı, Virtual Private Server yani Özel Sunucu demektir. Genel itibariyle sanal sunucu olarak bilinirler. VPS, çok sayıda sanal makineye bölünebilirler ancak fiziksel bir sunucudan oluşur. VPS sayesinde tek bir sunucu içerisinde birden fazla web sitesi barınabilir. VPS içerisinde her sunucu farklı olsa da esasında yine her sunucu tek bir makine içerisindedir. Bu olay, sanallaştırma teknolojisi sayesindedir. VPS kullanıcılarının kendilerine özel depolama alanları ve bant genişlikleri vardır. VPS’ler genel olarak diğer sunuculara göre daha uygun fiyatlıdır.

VPS Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?

Genel olarak web sitelerin yayınlanması için sanal sunucu olan VPS, web sitelerin içerisinde yer alacak her dökümanı barındırma hizmeti sağlamaktadır. İnternet sitelerini ziyaret etmek isteyen kişi, tarayıcıya internet adresini yazdığında ve giriş yapmaya çalıştığında tarayıcı tarafından o sitenin sunucusuna istek gönderilir. Sunucu isteği kabul ettiğinde, web sitesine girişiniz onaylanır ve bingo! İçerdesiniz. Sanal sunucular bu işlemleri sağlarlar. Herhangi bir web sitesinin görsel, yazılı gibi tüm dökümanlarını depolarlar ve aynı zamanda internet kullanıcılarına transfer etme görevi görürler. Bu sayede web sitelerine erişim sağlanır. VPS’ler aynı zamanda özel sunucudur ancak sanal olmaları sebebiyle avantaj sağlarlar. Sadece kendinize ait bir özel sunucu kiralamış olursunuz. VPS sunucular üzerinde yedekleme yapabilmek de mümkündür hatta dilerseniz film, müzik, fotoğraf ve çeşitli kişisel dosyalarınızı sanal sunucunuz üzerinde saklayabilirsiniz. VPS’in en büyük avantajı, maliyet olarak uygun fiyatlı olmasıdır.

Sanal Sunucu Kiralamak İçin 7 Neden

Sanal sunucuyu adeta size ait bir özel sunucuymuş gibi düşünebilirsiniz. Projelerinizi bekletmenize gerek yok. Sanal sunucular ile dilediğiniz gibi sitenizi uygun fiyatlara barındırabilir, yedekleme alabilir ve performanslı şekilde verim alabilirsiniz. Sanal sunucuyu kiralamak için birçok neden vardır ancak ön plana çıkan 5 neden şunlardır:

  1. Sanal sunucular, fiziksel sunuculara göre daha hesaplıdırlar.
  2. VPS’ler veritabanı olarak kullanılabilirler.
  3. Kişisel ya da kurumsal verilerinizi kolay şekilde yedekleyebilirsiniz.
  4. İnternetin olduğu her yerde kolaylıkla erişim sağlanabilir.
  5. Birden fazla web sitesini içinde barındırabilir ve size ait özel sunuculardır.
  6. SSD destekli sanal sunucular paylaşımlı hostinge göre daha üstün performans sağlarlar.
  7. Kök erişimi ile birlikte daha geniş yetki ve esneklik.

 

Neden Sanal Sunucu Kiralamalıyım?

Sanal sunucular, fiziksel sunuculara göre daha bağımsız, güvenli ve uygun fiyatlıdırlar. Sınırsız trafiğe sahip olan bir web siteniz olsa dahi sanal sunucular ile birlikte daha yüksek performans almaya başlarsınız. Özellikle büyük ölçekli ve yoğun ziyaretçi akınına uğrayan bir sitede, trafik sınırsız olsa dahi performans sorunları yaşanabilir. SSD destekli bir VPN hizmeti alınırsa performansınız oldukça iyileşir ve size fayda sağlar.

Öte yandan sanal sunuculara kök erişim sağlayabilirsiniz. Bu sayede çoğu özelliği kendi projenize uygun şekilde yapılandırma imkanınız vardır. Hizmet üzerindeki kontrolünüz daha geniş ve kapsamlı olacaktır. Bununla birlikte oluşturacağınız projeler için daha uyumlu bir sunucu elde etmiş olacaksınız.

WordPress özellikli siteniz var ise ya da e-ticaret gibi online satış mağazasına sahipseniz, kaynak kullanımı yüksek olabilir. Bu durumlarda ise paylaşımlı hosting hizmeti size yetersiz gelecektir. Bu tip sitelerde çeşitli eklentiler kullanılacağı için performans yetersiz kalabilir. Daha iyi hizmet ve performans alabilmek için SSD destekli sanal sunucu kullanımı sizler için ideal bir seçenektir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

IP Nedir? IP Adresi Bulma

IP kavramı genel olarak internet ortamında sürekli olarak karşılaştığımız kavramlardan biridir. IP olarak ifade edilen bu iki harfli…
Daha Fazla

ARP Spoofing Nedir?

Yabancı bir kavram olan ARP spoofing, dilimize çevrildiğinde ARP zehirlenmesi ya da ARP sahtekarlığı gibi anlamlara gelmektedir. Peki…
Daha Fazla

POP3 Nedir?

Mail erişimi protokolü olarak kullanılan Post Office Protocol (POP3), 1984 yılından bu yana kullanılmaktadır. En son 1986 yılında…