DNS_probe_finished_nxdomain Hatası Nedir?

Google arama motoru kullanıcılarının web sayfalarına göz atarken en az bir kere karşısına çıkmış olan hatalardan biri DNS_probe_finished_nxdomain hatası olmaktadır. Peki DNS_probe_finished_nxdomain hatası nedir? nasıl çözülür? inceleyelim.

Yanlış yapılandırma ve DNS’deki bir sorun olan bu hata, web sitesi DNS sunucusunun alan adı IP adresini tespit edememesi ile ortaya çıkar. Domain Name System (DNS) yani alan adı sistemi, host isimlerini IP adresine çevirir. Arama motorları üzerinde araştırma yapmak üzere bir web adresine girerken o web adresinin IP adresini ezberlemek yerine domain ismi ile basit bir şekilde ziyaret sağlanabilir. Domain adını girerek ziyaret ettiğiniz web sitesinin arka planında ise DNS sunucuları ile IP adresi işlem halindedir.

Ziyaret etmek istediğiniz web sitesinin adını yazdığınızda tarayıcılar, DNS sunucusundan aldığı bilgiye göre web sitesini açmaktadır. Ancak sunucuda herhangi bir bilgi bulunmuyorsa ya da mevcut bilgiler eksik ise DNS_probe_finished_nxdomain hatası ile karşılaşılır.

DNS_probe_finished_nxdomain Hatasının Nedenleri

Web sitelerinin çalıştığı web sunucuları üzerinde IP adresleri olmaktadır. DNS_probe_finished_nxdomain hatası ise bu IP adreslerinin bulunamamasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte DNS sunucularının IP adreslerine ulaşamamasının birçok sebebi olabilir.

Karşılaştığınız bu hata IP adresine ulaşılamadığını ifade ediyor olsa da bu durum her zaman domainin olmadığı anlamına gelmez. DNS’nin domaini tanımlamasını engelleyen bir problemde, bu hata ile karşılaşılmasına sebebiyet verebilir. Detaylı olarak incelendiğinde DNS_probe_finished_nxdomain hatasının nedenleri arasında;

  • Antivirüs programları
  • VPN
  • Tarayıcı uzantıları
  • Kötü amaçlı yazılımlar
  • Domain – Hosting
  • Güvenlik duvarı

DNS_probe_finished_nxdomain Hatasının Çözümü

Karşılaşılan DNS_probe_finished_nxdomain hatasının çözümü için öncelikle hatanın neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Tespit edilen hata nedeni sonrası oldukça kısa bir süre içerisinde hatanın çözümü yapılabilir ve işlemlere kalınan yerden devam edilebilir.  Peki DNS_probe_finished_nxdomain hatası nasıl çözülür?

  • Eğer DNS_probe_finished_nxdomain hatası ile karşılaştıysanız ilk olarak web adresini doğru yazdığınızdan emin olmalısınız. Gözden kaçan ufak bir url hatası, DNS hatası verebilir.
  • Ek olarak web sitesi adını arama motoruna girdikten sonra web sitesine erişim sağlıyorsanız ilk yazdığınız url ve gelen url’i karşılaştırarak eşlemeden emin olabilirsiniz. Web sitesi SERP’te açılıyor ve web sitesi doğru ise Chrome’u güncellemeyi deneyebilirsiniz.
  • Bir diğer hata çözüm yolundan biri de cihazı yeniden başlatmak olacaktır. Cihazın yeniden başlatılmasının işe yaramadığı durumlarda yönlendiricinizi yeniden başlatabilirsiniz.
  • VPN bağlantısını kestikten sonra web sitesine giriş yapmayı deneyebilirsiniz. VPN kaynaklı sorunlarda bu çözüm önerisi işe yarayacaktır.
  • Bu adımlardan sonra hala DNS_probe_finished_nxdomain hatası ile karşılaşıyorsanız güvenlik yazılımınızı devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak bu devre dışı bırakma işlemi öncesi ziyaret etmek istediğiniz web sitesinin güvenli olduğundan emin olmalısınız. Bu aşamada çeşitli ücretsiz uygulamalardan, web sitesinin kara listede olup olmadığına bakabilmeniz mümkün.
  • Cihazınızda depolanan DNS ayarlarını temizlemek, hata çözümü için uygulayabileceğiniz bir diğer işlemdir. Cihazınızdaki komut satırı üzerinden IP adresi yenileme işlemi yaparak depolanmış ayarları temizleyebilmeniz mümkün.
  • Windows kullanıcılarının yapabileceği dnscache hizmetini yeniden başlatmak, deneyebileceğiniz bir diğer hata çözüm yoludur.
  • Hatanın, mevcut DNS yapılandırmanızdan kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için cihazınızın DNS ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Bir diğer sorun çözme adımı ise Chrome seçeneklerini varsayılana sıfırlamak olacaktır. Tarayıcı adres çubuğuna chrome://flags yazdıktan sonra ‘tümünü sıfırla’ > ‘yeniden başlat’ adımlarını takip ederek varsayılana sıfırlama işlemini yapabilirsiniz

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

ARP Spoofing Nedir?

Yabancı bir kavram olan ARP spoofing, dilimize çevrildiğinde ARP zehirlenmesi ya da ARP sahtekarlığı gibi anlamlara gelmektedir. Peki…