SMTP Nedir? SMTP Bilgileri Nasıl Öğrenilir?

E-posta, hayatımızda yaygın olarak kullandığımız iletişim kaynaklarından biridir. Özellikle firmalar, bu yöntemi çok sık kullanmaktadır. Kişi ya da işletmelerle kurulan iletişimin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için kolay ve doğru içerik aktarılması gerekiyor. SMTP, bulunduğu özelliklerle bunu sağlamaktadır. Smtp nedir.

Smtp bilgileri nasıl öğrenilir. Smtp portu kaçtır. Smtp ne işe yarar. Bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde sizler için açıkladık.

SMTP Nedir?

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), internet üzerinden e-posta gönderimi yapmasını sağlayan bir TCP/IP protokolüdür. Bir e-posta adresindeki içerikleri birden fazla e-posta adresine göndermek için yapılır. Basit bir şekilde içeriği aktardığı için sadece yazıyı gönderir.

Yazının tipi ve diğer eklemeler SMTP nin ilgilendiği konular arasına girmemektedir. Bunun dışında daha güvenli bir e-posta gönderimi gerçekleştirmek için IMAP (Internet Message Access Protocol) ve POP3 (Post Office Protocol 3) protokolleriyle birlikte kullanılması gerekmektedir. Bu protokollerin, gönderilmek istenen mesajları sıralama ve kaydetme özelliği vardır. Firmalar, mail trafiğini azaltmak ve sistem hatası yaşamamak için SMTP kullanırlar. Gönderilecek maillerin güvenli bir şekilde paylaşılması için POP3 ve IMAP ile birlikte kullanılması gerekir.

SMTP Bilgileri Nasıl Öğrenilir?

SMTP bilgilerini öğrenmek için POP ve IMAP ayarlar bölümüne gidilmesi gerekir.

Bilgi öğrenme işlemi oldukça basit. Herhangi bir e-posta hesabına girdikten sonra ayarlar bölümüne gidilir. Daha sonra Postalar bölümünden POP ve IMAP bölümüne tıklanır. Sadece SMTP bilgileri değil, POP ve IMAP bilgileri de bu bölümde bulunmaktadır.

Kısacası şu şekilde; Mail > Ayarlar > POP & IMAP > SMTP Bilgileri

Buradaki adımları takip ettiğinizde, herhangi bir mail sunucusundan kolaylıkla SMTP bilgilerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Genel olarak tüm mail sunucularında bu işlem aynı şekilde ilerlemektedir.

SMTP Portu Kaçtır?

SMTP portu, 3 ayrı katmanda çalışmaktadır. Bu katmanlar, 587, 465 ve 25 tir.

Ayrıca SSL ve TLS güvenlik sertifikaları da bulunmaktadır. En çok tercih edilen port 587 dir. Mail gönderim ve alım yapanlar 25 numaralı portu kullanırlar. Sunucular arasındaki mail gönderiminin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için 465 numaralı portun kullanılması gerekmektedir. Türkiye, genellikle 25 ve 587 numaralı port sayılarını kullanır. Ancak çok sayıda spam içerikli mailler geldikten sonra 25 numaralı portu kapatmak zorunda kaldı. Şu an sadece 587 numaralı port kullanılmaktadır.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

E-mail Hosting Neden Tercih Edilmeli?

Hosting alanında onlarca farklı hosting türü bulunmaktadır. Bakıldığında her bir hosting paketinin farklı özelliklerinin yer aldığını görmekteyiz. Bazıları…