Redis Nedir? Cache ve Depolama İçin Kullanımı, Kullanım Alanları

Yazılım dünyasında adını sıklıkla duyduğunuz Redis, geliştiricilerin en fazla tercih ettiği NoSQL veritabanıdır. Github üzerinden de geliştirilebilen açık kaynaktır. Bu açık kaynak, C program diliyle yazılabilir ve buna bağlı olarak çok daha performans sonucu ortaya çıkarır. Farklı kullanım ihtiyaçları için tercih edilebilir. Session yönetimi, caching message broker gibi amacıyla daha çok tercih edilmektedir.

Redis Nedir?

Remote Dictionary Server kelimelerinin kısaltması olan Redis nedir sorusu, uzak sözlük sunucusu olarak açıklanabilir. Bu tanımı daha da açacak olursak, değer veri tabanlarını veya önbellekleri kullanmak için kullanılır. Kısaca teknik bir veri deposu olduğu da söylenebilir. Ancak yüksek yapıdaki verileri saklama özelliğinden dolayı diğerlerinden ayrılır. Bellek içi veritabanı olarak çalışır. Saniyede birden fazla isteğe yanıt verebilir ve çalışabilir.

Redis Özellikleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?

Bellek içi veritabanı işleyişinde olan yani in memory olarak bilinen Redis, bunun haricinde de özellikleriyle öne çıkar.

  • Veri yapısında kümeler, diziler, listeler, sıralanmış kümeler ve karmalar olarak beş farklı seçenek sunar.
  • Olay tabanında bir işleyişe sahiptir. Bu sayede karmaşık bir yapıda değildir. Okuma veya yazma işlemleri için aynı anda yüksek performansı sağlayabilir.
  • Bağlı bir yapısı yoktur. POSIX ortamında da sorunsuz bir şekilde çalışabilir.
  • Kullanılabilirlik özelliklerinin yüksek olmasıyla  kullanıcılara kolaylık da sağlamaktadır.

Çalışma işleyişinde de ZSET, HASH, LIST, SET ve STRING olarak 5 veri yapısı vardır. Bunlar arasında eşleşen anahtarları depolayarak çalışmasını gerçekleştirir. Veri tabanındaki bütünlüğü korumak için de 4 ana sürümü vardır. Bunları da şöyle sıralayabiliriz;

  • Bağımsız Redis
  • Redis Sentinel
  • Slave Replication/Master Redis
  • Redis Cluster

Redis Kullanım Alanları Nelerdir?

Genel olarak önbelleğe alma amacıyla kullanılır. Özellikle yüksek trafiğe sahip sitelerde sayfaların önbelleğe alınmasında çokça tercih edilir. Bir diğer kullanım amacıysa oturum saklamadır. Oturum depolanmasında kalıcılık sunar. Bununla birlikte de kullanıcı deneyimini yükselmiş olur. Çünkü veri kaybının önlenmesinde oturumların kalıcı olması önemlidir. Bu özellik daha çok online alışveriş sitelerinde önemli bir özellik olarak mutlaka kullanılır.

Redis Avantajları

Redis avantajları kullanıldığı alanlar, yüksek performansı ve kullanım kolaylığı olarak ana başlıklarda sıralanabilir. Bunu daha özelde anlatacak olursak da;

  • Yüksek performansa dayalı işleyişi vardır. HDD ve SSD’de bulunan veritabanlarına göre veriler RAM üzerinde tutulur. Bu da disklere erişim ihtiyacının ortadan kalkması demektir. işlemler daha hızlı olur.
  • In Memory veri tabanlarına sahiptir. Buradaki her değere göre bir anahtar farklı veri yapılarında tutulabilir. Yani her türden veri bu sayede bellekte saklanabilir.
  • Verilerin ikili dosyalarda güvenle saklanması olanağına sahiptir.
  • Anahtar tabanlı erişimiyle veri erişimlerinde yüksek performans sağlar.
  • Geliştirilmeye açık bir veritabanı yazılım dilidir. Github üzerinden geliştirim işlemleri yapılabilir.
  • Açık kaynaklı olması sayesinde teknoloji ve satıcı anlamında kilitlenme yaşatmaz.
  • İşlemlere hızla yanıt verir.

Redis Cache ve Depolama İçin Kullanımı

Özellikle yüksek trafiğe sahip olan siteler, e-ticaret siteleri için hızlı sayfa açılımları önemlidir. Bu şekilde kullanıcı deneyimi yüksek oranlara çıkar. Bu noktada etkili olan da cache işlemidir. Redis, önbelleğe alma ve saklama gibi işlemleriyle bilinir. Veri erişiminin yavaşlamasını engeller. Bir sitede en fazla kullanılan nesneler Redis ile önbellekte tutulur. Kişiler bir daha o siteyi ziyaret ettiğinde bu nesneler çok daha kolay yüklenir. Kalıcı oturum da önbellekte tutulur. Kişilere özel bir deneyimi en hızlı şekilde sağlamış olur. Cache ve depolama konusunda Redis en iyi önbelleğe alma çözümü olarak bilinir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Github Nedir ?

Teknoloji ve yazılım dünyasında önceden gerçekleştirilen yeniliklere bakıldığında bireysel çalışmalar daha çok öne çıkmaktaydı. Ancak bu üretim alışkanlığı…