POP3 Nedir?

Mail erişimi protokolü olarak kullanılan Post Office Protocol (POP3), 1984 yılından bu yana kullanılmaktadır. En son 1986 yılında aldığı sürüm yenilenmesiyle POP3 olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Bu sistemde tek yönlü bir iletişim vardır. Basit bir temelde işleyen bu sistem, dünya çapında farklı mail sistemleri tarafından da desteklenmektedir. Outlook, Gmail, Yahoo gibi daha birçok çevrimiçi hizmetleri bu sistemle kullanabilirsiniz.

IMAP Nedir?

POP3 protokolünden farklı olarak IMAP’te farklı bir işleyiş vardır. Temelde haberleşme üzerine kurulu olsalar da POP3 IMAP farkı kendini belli edecek şekildedir. Sunucu üzerinden maillerin görüntülenmesi sağlanan bu sistemde, gelen e-mailler otomatik olarak indirilmez. Çift yönlü bir iletişimden bahsedilebilir. Birden fazla sayıda cihazdan mail erişimi sağlanabilir. Özellikle Gmail, bu özelliğinden faydalanarak IMAP’ın kullanımınıda artışa da sebebiyet sağlamıştır.

POP3 ve IMAP Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genelde her iki protokol de aynı mantıkta çalışır. Burada belirleyici olan kullanıcıların hangisinden yararlanmak istediğidir. Ancak kimi durumlarda kullanılan protokolü belirleyen sunucu olabilir. Her iki protokol arasındaki farkları da şu şekilde sıralayabiliriz;

  • POP3’ü yalnızca kurulumu yapılan cihaz üzerinden kullanabilirsiniz.
  • IMAP ise birden fazla cihazdan bağlanılarak çevrimiçi iletişim sağlayabilir. (Bilgisayar, tablet, mobil telefon vb.)
  • Güncellemelerde de aynı şekilde, IMAP’ta alınan güncellemeler kullanılan tüm cihazlar için geçerli olur.
  • İki protokolde de indirilen mailler, internetin olmadığı zamanlarda da görüntülenebilir.
  • POP3’te sunucu depolama alanı sınırlıdır. IMAP’ta ise yerel depolama alanı sınırlıdır.

POP3 Nasıl Çalışır?

POP3’ün çalışma prensibi için öncelikle pop3 sunucusu nedir sorusuna cevap verebiliriz. Postane protokolü 3 olarak adlandırabileceğimiz bu sunucu temelinde, yerel e-posta sunucuları uzak e-posta sunucularını indirme işlemini gösterir. Kullanıcılar, e-postaları görüntülemek istediğinde direkt olarak POP3 sunucusuna bağlanmış olur. Bu aşamada kullanıcı adı ve şifre doğrulanması için e-posta istemcisi tarafından sunucuya aktarma olur. Bağlantının sağlanması halinde e-postalar da o cihaza bağlanmış olur ve görüntülenir.

POP3 E-posta Uygulamalarıyla Çalışma

Yazının en başında ele aldığımız pop3 hesabı nedir ve ımap pop3 nedir sorusunda olduğu gibi bunların birçok çevrimiçi iletişim protokolünde kullanıldığını söyleyebiliriz. Web tabanlı bir depolama varsa, yani Gmail, Yahoo, İcloud tarzı hesaplar, internet erişiminin olduğu tüm cihazlarda güncellenerek görüntülenebilir.

Masaüstü veya Mac gibi bir sistem kullanıyorsanız da Thunderbird, Outlook gibi programlar kullanılıyordur. Ancak e-postaların alınması adına bunlar da kendi sağlayıcı hizmetleri ile iletişim kurmak zorundadırlar.

Kullandığınız e-posta uygulamasına farklı bir çevrimiçi hizmet de eklenebilir. Yani Gmail, Yahoo, Outlook gibi uygulamalara kendi içerisinde farklı uygulamalarda da oturum açılabilir. İş mail adresinizi de bu uygulamalar da kullanabilirsiniz.

POP3 Mail Kurulumu Nasıl Yapılır?

Outlook örneğinden yola çıkarak pop3 hesabının kurulumu anlatacak olursak;

  • Outlook uygulamasını açın.
  • Hesaplar kısmından Dosya > Hesap Ayarları sonrasında yeni adımları şeklinde ilerleyin.
  • “Sunucu ayarlarını veya ek sunucu türlerini el ile yapılandır” seçeneğini tercih edin.
  • Ardından karşınıza çıkan seçeneklerde “Internet E-Posta” seçeneğini tıklayın.
  • Bu aşamadan sonra karşınıza çıkan bölümde hesap türü olarak POP3’ü seçin. Hesap bilgilerinizi eksiksiz ve doğru girin.
  • “Diğer Ayarlar” bölümüne de geçerek, “SMTP için kimlik doğrulaması” aktif edin.
  • “Gelen sunucum ile aynı ad ayarlarını” kullanın.
  • Gelişmiş bölümünde, Gelen Sunucu Portu yani POP3 110, SMTP ise 587 olmalıdır.

Pop3’ün Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

E-posta uygulamaları içerisinde farklı uygulamalarında senkronize edilebilmesi kişisel pop3 nedir için cevap verilebilir bir sorudur. IMAP vs POP3 olarak farklılıklara sahip olsa da ikisi de aynı ihtiyaç için kullanılır. Çevrimiçi hizmetler arasında yer alan pop3’ün avantajlarını da bu anlamda şu şekilde sıralayabiliriz;

  • POP3’te, gelen mailler cihaza indirilir. Bu sayede cihaz çevrimdışıyken de maillere erişim sağlanabilir.
  • E-postalar indirildiğinden dolayı içeriğinde yer ekler, dosyalar da direkt indirilebilir, görüntülenebilir.
  • Diğerlerine göre daha az az sunucu depolaması gerektirir.
  • E-postalarınızı sabit diskin boyutuna göre muhafaza edebilirsiniz.
  • Kurulumu ve kullanımı çok kolaydır.
0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

ARP Spoofing Nedir?

Yabancı bir kavram olan ARP spoofing, dilimize çevrildiğinde ARP zehirlenmesi ya da ARP sahtekarlığı gibi anlamlara gelmektedir. Peki…
Daha Fazla

DHCP Nedir?

IP ağları üzerinde aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştiren ağ yönetim protokolü DHCP olarak tanımlanır. Tam adı ile Dynamic Host…
Daha Fazla

Bandwidth Nedir Neden Önemlidir?

Türkçeye ‘bant genişliği’ olarak çevrilen Bandwidth ifadesinin tanımını; bir süreç içerisinde aktarılan en yüksek miktardaki veri birimi şeklinde…