Web sitelerinin barındırma işlemin en yaygın olarak kullanılan terimlerinden birisi inode olmaktadır. Dosya sistemlerinin temel parçalarını oluşturan gereksinimlerinden birisi de inode demek mümkündür. Özellikle kendi hosting ve web sitesini yöneten kişilerin ilgilenmesi gereken adımlardan birisidir. Inode kavramı e-postalar, dizinler, dosyalar gibi sunucuda yer alarak depolanmış olan veriler hakkında bilgilerin yer almış olduğu dosya sistemini belli etmektedir. Kısacası hosting hesabınızda yer alan her bir dosya bir inode anlamına gelmektedir. Hesabınızda bulunmuş olan ve zamanla eklediğiniz tüm dosyaların tamamı, inode topluluğunu oluşturmaktadır.
Hosting alanında yer alan tüm terimler, yöneticiler ve kullanıcılar tarafından bilinmesi gereken özelliklere sahip olmaktadır. Bu alanda inode kavramının da bir hayli merak edildiğini ve araştırıldığını görmekteyiz. Aysima olarak sizlere özel olarak bu konuya değinerek, gerekli bilgileri paylaşmak istiyorum.
Inode Nedir?
Inode, bir veri yapısıdır. Bir dosya yada klasörün içeriği ile dosya adları dışında; depolandığı cihaz, dosya boyutu, grup kimlikleri gibi bilgileri içeren bir disk tablosu kaydı olarak tanımlanabilir. Hosting hesabında depolanmış olan dosyalar da, inode biçimindedir. Veri tabanları, e-postalar, bloglar gibi birçok bilgiler dahil olmak üzere dosyalar hakkında bilgiler içermektedir. Inode, dosya isimleri dışında tüm bilgileri depolayan bir sisteme dahildir. Web sitenize yüklediğiniz her bir dosya için, otomatik olarak bir inode kaydı oluşturulmaktadır.
Inode Limiti Nedir?
Her bir dosyanın bir inode anlamına geldiğini yukarıda bahsetmiştim. Inode limiti alanında da hosting paketleriniz ön plana çıkmaktadır. Her bir hosting paketinde farklı inode depolama alanları mevcut olmaktadır. Örnek olarak hesabınızın inode limiti “100.000” diyelim, sizlerin 100.000 tane dosya açma limitiniz anlamına gelmektedir. Tabi burada fazla inode sayısına sahip olmak, mantıklı olmayan adımlardan birisidir. Çünkü ne kadar fazla dosya ve klasörünüz olursa, sunucunuz bir o kadar yorulacaktır. Bunların hepsi de sitenizin ve sunucunuzun daha az performanslı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
Inode limitini aşmak konusunu bir kenara alarak, inode sayısını düşürmek kavramına odaklanmak daha mantıklıdır. Sitenizde yer alan tüm gereksiz dosyalar, görseller vb. şeyler sunucunuzdan temizlenmesi gerekmektedir. Bu sayede hem inode sayınız düşmüş olacak, hem de daha hızlı bir site performansı yaşayacaksınızdır.