Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır? Güvenli Hosting Hakkında Her Şey!

Hosting ya da Türkçe ismi ile Barındırma, bir web sitede yayınlanmak istenilen tüm yazılı, sesli, görsel vb. tüm içeriklerin ve dokümanların internet kullanıcısına sunulabilmesi için bir sunucuda size özel alan oluşturulması ve bilgilerin burada saklanmasıdır. Sunucu kiralamak çok fazla boş alan ve büyük bütçeler anlamına gelecektir.

Hosting firmaları size bir sunucuda ihtiyacınız olacak kadar alanı temin ederler ve güvenlik hizmetleri gibi ek hizmetler de sunarlar. Barındırma hizmetini internetteki siteniz için bir depolama alanı gibi düşünebilirsiniz. Bu depolama alanı olmadığında sitenizdeki hiçbir şey internette tıklanabilir, erişilebilir olmayacaktır. Bu da eğer bir web siteniz veya e-ticaret siteniz olmasını istiyorsanız bunun için en başta hosting hizmeti almanın elzem olduğunu göstermektedir.

Hosting Güvenliği Neden Önemlidir?

Hosting güvenliğini sağlamak için öncelikle en iyilerle çalışmaya özen göstermelisiniz. Bir firma seçerken sektörde isim yapmış, uzun yıllardır hizmet veren, hakkında çevrimiçi ortamlarda çözümsüz bırakılmış ve çok sayıda problem görmediğiniz, genel olarak beğenilen ve kurumsal bir hosting firması ile çalışmanız sitenizin, harcamalarınızın ve verdiğiniz emeklerin zarar görmemesi adına oldukça önemlidir.

Web sitesi kurarken bunun en önemli aşamalarından biri de hosting hizmeti almaktır. Sitenin teması, sayfaları, girdiğiniz bilgiler vb. hepsi hosting sayesinde saklanır ve ziyarete açık hale getirilir. Eğer hostinginizde bir sorun varsa sitenizin ziyaretçisi düşer, erişime kapanabilir, yavaş çalışan bir site elde ettiği başarıyı çok ciddi hızda bir düşüşle kaybedebilir. Bu tip problemler yaşamamak adına hosting hizmetinin güvenliğini sağlamak gerekir.

Sitenize karşı bir saldırı olduğunda da hosting hesabınıza ihtiyacınız olacaktır. Bu anlamda da hosting hizmetinin önemli olduğunu belirtmemiz gerekir. Eğer böyle bir durumda hosting hesabınıza erişme imkanınız olmazsa sitenizi tamamen kaybetme riskiniz ortaya çıkar.

Hosting Güvenliğini Sağlamak İçin Ne Yapılabilir?

Hosting güvenliğini sağlamak için dikkat etmeniz gereken birtakım durumlar bulunmakta olup bunların her birini detaylı bir şekilde ele alalım.

Sahte Hosting Firmaları

Sahte veya merdiven altı olarak nitelendirebileceğimiz hosting firması gibi görünen sahte web sitelerinden uzak durmalısınız. Bunları tespit edebilmeniz için;

  • Tuhaf bir şekilde fazla vaatlere mümkün olmayan ucuzlukta hizmet verme aldatmacası,
  • Teknolojinin çok gerisinde kalan sunucu yazılımları ile hizmet vermeleri
  • Güvenlik konusunda yeterince işlerinin arkalarında durmaması gibi durumlara dikkat etmelisiniz.

Site ve yapılan işlem gerçek olsa dahi zamanın gerisinde kalmış yöntemlerin kullanılması sitenizi saldırılara daha açık hale getireceğinden verilecek hizmetlerin güncel olup olmadığını da sorgulamalısınız.

Güçlü Parola Oluşturmak

Şifrenizi oluştururken kolayca çözülemeyecek, tamamen özgün, oldukça uzun harf, karakter ve sayı kombinasyonu kurmalısınız. Şifrenizi sizin dahi aklınızda tutmanız zor olmalı ve karakterleri unutmamak adına sağlam bir yere not etmelisiniz.

Basit bir şifre oluşturmak, çok kısa şifreler kullanmak, aynı şifreyi başka herhangi bir yerde (özellikle FTP, MySQL ve cPanel gibi yerlerde) kullanıyor olmak da sitenizin güvenliğini tehlikeye atacaktır. Şifreleriniz aynı olduğunda şifreyi kıran kişi diğer hesaplarınızda da ilk olarak benzerlik kontrolü yapar ve diğer hesaplarınızı da ele geçirebilir.

Bu tip sorunlar yaşamamak adına dijital ortamda kullandığınız her şifrenizi çok güçlü, benzersiz, herhangi bir kelime vb. ifade etmeyen, tahmin edilmesi imkansız hale getirmeli ve her birini birbirinden farklı olacak şekilde düzenlediğinizden emin olmalısınız.

Eğer kendiniz bir şifre kombinasyonu oluşturmak istemiyorsanız tarayıcınızdan yardım alabilirsiniz. Yandex, Google Chrome ve Opera gibi yaygın kullanılan tarayıcılara girip arama motorunuzda ‘Güçlü Şifre Öner’ yazarsanız karşınıza kimsenin tahmin edemeyeceği zorlu şifreler çıkacaktır. Yine de sizin kendinizin bir şeyler oluşturması ve bunu bir yere not etmesi daha hızlı, basit ve özgün sonuç almanızı sağlayacağını unutmamalısınız.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Linux Web Hosting

Bir internet sitesi kurabilmek için isim ve barındırma hizmetine ihtiyaç duyulur. Web sitenizin adına domain adı verilirken, siteyi…