Hosting Seçiminin SEO Açısından Önemi

SEO İçin Hosting Neden Bu Kadar Önemlidir?

Hosting seçimi yapılırken SEO konusu oldukça mühim bir konudur. Hosting sağlayıcı seçerken SEO performansınız açısından dikkatlice verilmesi gereken bir karardır. Web siteniz var olan en iyi web site olsa dahi kötü bir hosting seçimi sitenizi olumsuz olarak etkileyebilir. Bu nedenle ilk düşünülmesi gereken şey, hosting seçiminde web sitesinin performansının etkilenip etkilenmeyeceğidir.

SEO kavramı günümüzde hem markaların hem de e-ticaret sektörünün vazgeçilmezlerinden biridir. Arama sonuç sayfalarında ilk sırada çıkmak için kıyasıya rekabet edilmektedir. SEO nedir konusunu ise şu şekilde açıklayabiliriz. SEO, bir web sitesinin arama motorlarına optimize bir şekilde çalışması için uyguladıkları yöntemlerin tamamını kapsayan çalışmalara verilen isim olarak nitelendirilmektedir. Türkçe’ye Arama Motoru Optimizasyonu olarak çevrilmiştir. Web sitesinin etkileşimi ve popülaritesini arttırmak için yapılır.

Bu yazımızda, bir web hosting sağlayıcı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç temel faktörü açıklayacağız. Peki nedir bu temel faktörler?

SEO Dostu Hosting için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1.   Web Hosting Hızı

Yüksek hız mobil ve masa üstü fark etmektesinizin kullanıcılarının çok önem verdiği bir konudur. Uygun şartlar sağlandığında bir site için maksimum 2 saniyelik bir site tepki süresi kadar sürmelidir. Fakat bu durum ne kadar böyle olması istense de zaman zaman olamayabiliyor. Herkesin kolayca başarabileceği bir faktör değildir.

Hosting seçiminde site hızını etkileyebilecek birkaç farklı sebep vardır. Bu sebepler ise şunlardır:

  • Donanım: Sabit disk sürücü hızı, RAM, CPU ve diğer donanımsal araçlar.
  • Sunucu türü: VPS(Virtual Private Server), Kiralık (Dedicated), Bulut (Cloud) ve Paylaşımlı (Shared) olmak üzere 4 adettir.
  • Sunucu konumu: Kullanıcı sunucunuzdan ne kadar uzak bir konumda olursa web sayfasının tepki süresi de o kadar uzayacaktır. Bu yüzden konum olarak yakın ve performanslı bir seçim yapmak sizin faydanıza olacaktır.
  • Bant genişliği: Web sayfanız ile kullanıcı arasında belli bir zaman dilimi içinde alabileceği veri miktarıdır.
  • Özellikler: Önbelleğe alma, içerik dağıtım ağları ve eklentiler gibi pek çok farklı özellik bulunmaktadır.

2.   Sunucu Kesintileri

Sunucu kesintisi yaşayan bir site hiç açılmaz ve kullanıcı karşısına durum kodu çıkartır. Bu hem web sitesi sahibinin hem de kullanıcın istemeyeceği bir durumdur. Olası bir sunucu kesintisinde hosting firmanızın olayı çözüme kavuşturulmasını beklemekten başka bir şey elinizden gelmez. Bu nedenle düzenli periyotlarda sunucu bakımları yapılmalıdır. Google arama motoru botları çevrimdışı olduğunu gördüğünde sitenizin sıralaması için hiç de iyi olmayacaktır (bakım çalışmalarını buna dahil etmiyoruz).

3.   Site Güvenliği ve Yedekleme

Web sitenizi detaylı ve düzenli bakım periyotlarından geçirmek, sitenizin güvenliğini sağlayacak yegane temellerden biridir. Böylece SEO performansınız üzerinde de olumlu bir etki bırakabilirsiniz. Aksi durumda, web sitenizdeki trafik kötü amaçlı sitelere, illegal bahis sayfalarına ve +18 yetişkin içeriklerine yönlendirme saldırılarına maruz kalabilir. Google ve diğer arama motorları, SSL gibi güvenlik sertifikalarını önemsemektedir. Bu tarz çalışmalar yürütebilir ve sitenizi HTTPS internet protokolüne sahip bir yapıya dönüştürebilirsiniz. Yedekleme işlemleri internet siteleri için hayati önem arz eder. Hosting paketinizde yapacağınız değişiklikler ile günlük yedekleme hizmeti alabilirsiniz.

4.   Sunucu Lokasyonları

Sitenizin içeriği local bir kitle içinse o kitlenin yakın konumunda bulunan bir sunucuyu seçmenizde yarar var. Sunucu konumu, site içerisinde veya herhangi bir web sitesinde ziyaretçi olarak hızlı ve kaliteli bir kullanıcı deneyimi sağlamakta çok önemlidir. Bağlantılar arası geçiş sürelerinin azalmasında pozitif bir etki sağlayacaktır. Daha hızlı bir bağlantı SEO hosting performansında da önemli bir etki bırakır. Arama motorları sitenizi daha hızlı tarayacağı için rakiplerinize üstün gelmiş olursunuz. Bu da SERP sıralamasındaki pozisyonunuzda bir adım öne taşıyacaktır.

Eğer yerel bir kitleye değil de büyük çaplı global bir hedefiniz var ise, web sitenizi içerik dağıtım ağları (CDN) sayesinde farklı ülkelerdeki sunuculara yayarak başka ülkelerde de hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz. Web sitenize gelen ziyaretçiler olabildiğince yüksek hızlarda sayfalar arası gezme deneyimi sunabilirsiniz. Bu tür hizmetler için sayfamıza bakabilirsiniz.

5.   Kaliteli Destek

SEO dostu hosting için nelere dikkat etmelisiniz sorusunda en önemli noktalardan biri de Kaliteli Destek’tir. Sitenizin SEO performansını etkileyebilecek bir durumda yeterli bir donanıma sahip değilseniz veyahut o an müdahale edemeyecek bir konumdaysanız başvurulabilecek noktalardan birisi de kullandığınız hosting firmasının destek hattadır. Size anlık destek sağlayabilecek bir hosting seçimi yapmak çok önemlidir. Müşterisine değer veren ve memnuniyetini gözeten kaliteli bir hosting firması 7/24 ücretsiz destek sunabilir.

Özetle

Web sitenizin SEO hosting performansı için sitenizin sunucusu oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu yazımızda da hosting seçiminin SEO açısından önemi, SEO dostu hosting için nelere dikkat etmelisiniz ve güvenilir bir web hosting firması nasıl seçilir konu başlıklarını ele aldık. Yukarıda bahsettiğimiz maddelere dikkat ettiğiniz sürece iyi işler çıkarabileceğinizi düşünüyoruz. Kalite bir hosting seçimi ve hizmeti için Aysima.com hosting hizmetlerine de başvurabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler
Daha Fazla

CDN Nedir? Ne İşe Yarar?

İnterneti kullananların büyük bir kısmı site hızı yavaş olan siteleri tercih etmezler. Sabırsızlar ve zamana karşı yarışırlar. Bu…
Daha Fazla

Web Hosting Nedir?

Web sitenizi internet üzerinde yayına alabilmenizi sağlayan online hizmete web hosting adı verilir. Web sitenizin düzgün bir biçimde…