Bandwidth Nedir Neden Önemlidir?

Türkçeye ‘bant genişliği’ olarak çevrilen Bandwidth ifadesinin tanımını; bir süreç içerisinde aktarılan en yüksek miktardaki veri birimi şeklinde yapabiliriz. Genel olarak da Mbps (Megabayt saniye) şeklinde ölçü birimi kullanılarak niceliği belirlenir. Daha açık başka bir deyişle Bandwidth, ‘saniye başına yüklenme ve indirme işlemi esnasındaki maksimum veri ölçüsü’ anlamına gelir.

Bu ölçeği belirlemek için bir web sitesinin içerik boyutlarının toplamı ve trafiği bilgilerinin ölçümüne ihtiyaç vardır. Paketlenerek saklanan verilerin saniyede aktarılabilecek maksimum sayısı böylece tespit edilmiş olur.

Web hosting’de bant genişliği bir web sitesinde yer alan verilerin internet kullanıcısına ne kadar hızlı aktarıldığını belirlemek için kullanılan önemli bir bilgidir. SEO çalışmaları için elzem olan bu ölçünün olabilecek en iyi hıza ulaştırılması sitenin hem Google hem de hedef kitle tarafından daha çok beğenilmesini sağlar. Hızlı bir site daima daha prestijli ve olumlu bir izlenim bırakacaktır. Zira, sayfa yüklenmelerinin yavaş olduğu günümüz dünyasında internet kullanıcısı hemen ortamı terk ederek daha hızlı rakip siteye gidecektir.

Bandwidth Neden Önemlidir?

Bandwidth veya bant genişliğinin yüksek tutulması gerekir. Web sitenin hızı direkt olarak bu genişlikle doğru orantılı şekilde hareket eder. Yani, genişlik ne kadar yüksek olursa web site de o kadar hızlı çalışır. Çünkü birim miktarda hızlı bir site daha fazla veri aktarımı yapabilir. Böylece ziyaretçi sitede herhangi bir işlem yaparken fazla beklemez ve sabrının tükendiğini hissetmez. Alacağı bilgiye çabuk ulaşır, sitede daha fazla zaman geçirir veya e-ticaret siteleri açısından düşünüldüğünde daha fazla ürünü inceleyecektir.

Bant genişliğinin yüksek olması web sitelerde şu alanlarla ilişkilidir:

  • Kullanıcı Deneyimi
  • Web sitesinin genel hız durumu
  • Trafiğin ölçülebilmesi

Kullanıcı Deneyimi

İnternet kullanıcıları daima hızlı sitelerden hoşlanır. Sayfa yüklenmesinin uzun sürdüğü veya herhangi bir şeye tıkladığında bekletildiği yerleri çabuk terk eder. Aradığı bilgi veya ticaret unsuruna daha hızlı erişmek için Google’a tekrar dönerek rakiplere yönelecektir. Hedef kitleyi veya potansiyel müşterileri kaybetmemek, dolayısıyla kullanıcı deneyimini olumlu yönde arttırmak adına, Bandwidth değerinin yüksek tutulması önerilir.

Web Sitesinin Genel Hız Durumu

Veri aktarımında saniyede daha çok veri yüklemek demek Bandwidth’in yüksek bir değerde olması anlamına gelir. Bu durum sitedeki sayfa yüklenmelerinin hızlı gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bu da SEO çalışmaları açısından son derece olumlu etkiler bırakır.

Trafiğin Ölçülebilmesi

Site trafiğini ölçmek SEO çalışmalarına yön veren temel unsurlardan biridir. Yapılan çalışmaların faydalı olup olmadığı ziyaretçi durumu kontrol edilerek, ziyaretçinin sitede kalma süresine de bakılarak anlaşılabilir.

Ayrıca belirli zaman aralıklarında site trafiğinin arttığı durumlarda yüksek bant aralığı sıkışıklığı önleyecektir. Veri aktarım hızı yüksek olduğundan yoğunluk halinde verileri aktarırken sitenin ciddi derecede yavaşlaması yüksek Bandwidth değeri ile önlenebilir.

Bandwidth Değeri Nasıl Belirlenir?

Web sitenizin ne kadar Bandwidth değerine ihtiyaç duyduğunu hesaplamak için şu unsurları kontrol etmelisiniz:

  • İlk olarak video, resim, metin gibi sitede bulunan tüm dosyaların sayfa boyutunu hesaplamalısınız.
  • Aylık sitenin aldığı trafik miktarını belirlemelisiniz. Bu niceliği elde etmek için Google Analytics kullanabilirsiniz.
  • Otalama sayfa boyutu sayısı ile aylık ortalama trafiği için elde ettiğiniz sayıyı birbiriyle çarpınız. Bant genişliğinin ölçü birimi bit olduğu için depolama birimini aktarım hızına çevirmek için baytları 8 ile çarpmanız gerekmektedir.
  • Son olarak bir hata payı bırakmak için tüm toplama %30luk bir ekleme yapmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede trafik dalgalanmalarını meydana getiren bir durum ortaya çıktığında veri aktarım hızının düşmesinden kurtulabilirsiniz.
0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

DirectAdmin Nedir ?

Hosting yönetimi konusunda kullanıcılara yol gösterici basit bir sistem olan DirectAdmin, işlerinizin kolay ve hızlı şekilde yürütülmesini sağlar.…
Daha Fazla

ARP Spoofing Nedir?

Yabancı bir kavram olan ARP spoofing, dilimize çevrildiğinde ARP zehirlenmesi ya da ARP sahtekarlığı gibi anlamlara gelmektedir. Peki…
Daha Fazla

KVM Nedir? KVM Ne İşe Yarar?

En basit tanımıyla sanallaştırma teknolojisi olarak bilinen Kernel-based Virtual Machine (KVM), Linux çekirdeği için geliştirilmiş altyapı sistemidir. Bu…