FTP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Gelişen internet dünyasıyla birlikte teknolojik yenilikler de hayatımıza girmeye devam ediyor. Kimimiz bu teknolojik gelişimleri yakından takip edebilirken kimimiz ise sadece uzaktan izlemekle yetiniyoruz.

Sürekli olarak gelişen teknolojiyle birlikte internet yaşamımız içerisine yeni kavramlar da ekleniyor. Bu kavramlara yabancı kalanlar içerikleri internetten aratırken, konuyla ilgili bilgisi olanlar ise daha fazla bilgilendirici detay almaya ihtiyaç duyabiliyorlar.

İnternetin ve web sitelerin hayatımıza kattığı kavramlardan birisi ise FTP yani File Transfer Protocol.

FTP İstemcisi Nedir?

Peki o zaman şu meşhur soruyu soralım, ‘’FTP Nedir?’’. FTP istemcisi, karşılıklı dosya aktarımı yapabilmeyi ifade eder. Biz bunu Türkçe bir ifade kullanarak, dosya transfer protokolü olarak tanımlayabiliriz.

Bilgisayar başına geçtiğinizde tarayıcınızı açarak internet siteleri arasında gezinmeye başlarsınız, değil mi? FTP, işte o gezindiğiniz internet sitelerini tasarlayan ya da siteyi oluşturan web tasarımcılarının olmazsa olmazlarındandır. En basit tabirle, web sitelerine dosya aktarımı sağlar.

FTP Nasıl Çalışır?

Oldukça karmaşık görünen FTP’nin esasen basit çalışma prensipleri vardır. Bu istemci, webmasterler için hayati önem taşıyabilir. İnternet sitelerini güncellemek ya da sıfırdan oluşturmak isteyen tasarımcılar, FTP programları yoluyla dosya aktarımı yaparak bu işlemleri gerçekleştirirler. Bu başlık altında ise, ‘’FTP Nasıl Çalışır?’’ sorusunun cevabını siz değerli okurlarımıza anlatmak isteriz.

Dosya transfer protokolü yapmak isteyen bir kişi, öncelikle FTP uygulamasına sahip olmalıdır. FTP programını çalıştırmak için kullanıcı adı, şifre ve sunucu adresi gerekmektedir. Bu bilgilere sahip olan kişi, oturum açma işlemini başlatır. Bu esnada ise komut satırı arabirimi kullanılmaktadır. FTP’nin varsayılan bağlantı noktası numaraları ise 20 ve 21’dir.

FTP’ye anonim olarak da bağlanabilir. Herhangi bir kullanıcı adı ve şifreniz olmadan da dosya transferi yapmanız mümkündür.

FTP programlarında iki tür aktarım modu bulunmaktadır. Bunlar, ASCII ve Binary’dir. Bilgi değişimi yapabilmek için kullanılan Amerikan Standart Kodu (ASCII) 7 bit ve 128 karakter içeren bir kümedir. PostScript, txt, HTML gibi dosyalar ASCII dosyalarıdır. Farklı aktarım modu gerektiren ikili dosyalar tamamen farklı yapıya sahiptir. Bu ikili mod sayesinde gönderim yapmak çok daha kolaydır. Metin tabanlı dosyaların gönderilmesinde Amerikan Standart Kodu olan ASCII modunu tercih etmek işlemlerin çok daha hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.

FTP istemcileri muazzam bir hafızaya sahiplerdir. FTP’ler, aktarım sağlanan ya da indirilen her dosyayı kayıt altına alır. Böylelikle geçmişe dönük hareketlerin tümünü görmek mümkündür.

FTP Yapabilmek İçin Neler Gerekir?

Dosya transferi sağlayabilmek için bazı koşullar gerekir.

Bu koşulları maddeler halinde sıralayacak olursak:

  • Bağlanılacak bilgisayarın internet adresi.
  • Bağlanılacak olan bilgisayarın dosyalarına erişim sağlayabilmek için kullanıcı adı ve şifre.
  • Dosya transferi sağlanacak olan karşı bilgisayarda FTP yazılımı bulunması gerekir.
  • Aynı zamanda erişim sağlanan bilgisayarda FTP protokollerini sağlıklı biçimde yorumlayabilecek ve çalışır durumda bulunan FTP sitesine ihtiyaç duyulur.

FTP Bağlantısı Nasıl Yapılır?

FTP bağlantısı yapabilmek için iki yöntem bulunmaktadır:

  1. FTP programı kullanmak.
  2. Web tarayıcısı kullanarak FTP işlemi yapmak.

Bu iki yöntem arasında en çok kullanılan yöntem, FTP programlarını kullanmaktır. Çoğu webmaster, FTP programları aracılığıyla işlemlerini gerçekleştirmektedirler.

En İyi Ücretsiz FTP Programları

Genel olarak dosya transfer işlemleri FTP programları üzerinden yapılmaktadır. FTP programları kolay kullanımları ile birçok webmaster tarafından tercih edilmektedirler. Bu programların ücretli ve ücretsiz versiyonları mevcuttur. Bizler ise, FTP işlemlerinizi yapabilmek için kullanacağınız en iyi ücretsiz FTP programlarından popüler olanlarını sizlere sunuyoruz.

1-) FileZilla

FileZilla ücretsiz olarak kullanılabilen bir FTP programıdır. Web tasarımcılarının neredeyse tamamının tanışık olduğu bu program ile aklınıza gelen her işlemi ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz.

FileZille ile dosya aktarımlarını durdurabilir, durdurduğunuz işlemi devam ettirebilirsiniz. Aynı zamanda birden fazla FTP sunucusuna bağlanmanıza olanak sağlar. Tüm bunların yanında FileZilla sizlere özelleştirilebilir arayüz imkanı da sağlar. FileZilla’nın ücretsiz versiyonunda aklınıza gelebilecek birçok işlemi daha yapabilirsiniz.

Öte yandan FileZilla’nın ücretli olan bir pro versiyonu da mevcut. FileZilla Pro’yu satın aldığınızda Microsoft One Drive, Google Drive gibi birçok uygulamalar arasında dosya transferlerini sağlayabilirsiniz.

FileZilla programı şüphesiz ki internet alemindeki FTP programları arasında en çok tercih edilen programdır.

2-) Cyberduck

Açık kaynak kodlu Cyberduck, en iyi ücretsiz ftp programları arasında FileZilla sonrası iki numarada yer alıyor. Kodlama bilgisine sahip olan her insan için geliştirmeye açık bir program olduğundan, Cyberduck üzerinde çeşitli geliştirmeler de yapılabiliyor.

Kullanımı yaygın olan ve basit bir arayüze sahip olan Cyberduck, ücretsiz FTP programıdır.

3-) Core FTP LE

Core FTP LE’nin çok yaygın olduğunu söylemek pek mümkün olmayabilir ancak kendisini avantajlı kılan en önemli iki özelliğinden biri proxy kullanımına imkan vermesidir. Core FTP LE’nin bir diğer önemli özelliği ise tarayıcı entegrasyonu yapabilmesidir. Yine diğer programlarda olduğu gibi Core FTP LE’ye ulaşmak ve kullanmak ücretsiz.

4-) WinSCP

Dosya erişimi oldukça kolay ve gelişmiş arayüze sahip, ücretsiz bir FTP programıdır. 2000 yılının sonlarından bu yana erişime açık olan WinSCP zamanla çok daha fazla gelişerek günümüz ücretsiz FTP programları arasında en iyiler klasmanında yerini almayı başarıyor.

5-) Fire FTP

Fire FTP esasen bir program değil eklentidir. Bu eklentiyi kullanarak, doğrudan internet tarayıcınız ile erişim sağlayabiliyorsunuz. Diğer ücretsiz FTP programlarında da olduğu gibi sürükle bırak, dosya arama ve dosya filtreleme gibi temel özellikleri içinde barındırıyor. Eklentinin programlara göre tek farklı yanı, tarayıcı üzerinden direkt erişim sağlamak.

Sonuç olarak yukarıda listelenen ücretsiz FTP programları arasından isteklerinize en uygun olanını seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

0 Shares:
Önerilenler