Bootstrap Nedir? Bootstrap Nasıl Kullanılır?

Web tasarımı ile ilgilenen kişiler birden fazla tasarım dili ve framework ile karşılaşırlar. Bootstrap tasarımcıların ismini sıklıkla duymaya başladığı ve pek çok tasarımcı tarafından tercih edilmeye başlayan frameworktur. Peki Bootsrap nedir, nasıl kullanılır, neden kullanılır ve nasıl kurulur? Bu soruların cevaplarını yazımızda sizler için bir araya getirdik.

Bootstrap Nedir?

Bootstrap, web tasarım alanında kullanılan açık kaynaklı olarak geliştirilmiş olan bir tasarım aracıdır. Bu araç Twitter tarafından geliştirilmiştir. Bu tasarım aracının içerisinde etiket, tablo, navigasyon, menü ve buton başta olmak üzere tüm fonksiyonlar bulunur. Bu fonksiyonlar kullanılarak web sitesinin kolay bir şekilde hazırlanması sağlanabilir.

Ücretsiz ve kolay kullanılabilir bir araç olan Bootstrap ile web sitesinin mobil cihazlara, tabletlere ve bilgisayarla uyumlu olacak şekilde hazırlanması mümkün olur. Bu aracın ortaya çıkma sebebi de web sitelerin mobil cihazlarda kullanılmak istendiğinde görüntü kalite ve işlev özelliklerini kaybetmesidir.

Bootstrap Nasıl Kullanılır?

Bootstrap teknolojisi hazır kodlardan oluşarak kullanıcılara kolaylık sağlayan bir teknolojidir. CSS kodlarının hazır bulunduğu tasarım aracında web tasarımcılar hazır kodlardan yararlanarak istedikleri özelliklere sahip web sitelerini hazırlayabilirler. Kodların kullanılabilmesi için kopyala yapıştır işleminin yapılması yeterli olur.

Bootstrap aracından yararlanmak isteyen kişilerin hazırladıkları web sayfasının HTML 5 olması gerekir. Bu sayede site üzerindeki responsive işlemleri sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca hazırlanan sayfaların kullanılır olması için CSS ve Jquery Script dosyalarının da eklenmesi gerekir.

Bootstrap Neden Kullanılır?

Açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiş olan Bootsktrap’ın kullanılma nedenleri insanlar tarafından merak edilmektedir. Bu teknolojinin kullanılmasını sağlayan nedenler şunlardır;

  • Hazırlanan web sitesinin mobil cihaz, bilgisayar ve tablet gibi cihazların tamamında düzgün şekilde açılmasına sağlaması
  • Hazır kodlara sahip olduğu için kopyala yapıştır işlemi ile tüm fonksiyonlar kolay şekilde siteye eklenebilmesi
  • Bootstrap tarafından hazırlanan web sitelerin arayüzlerin gelişen teknolojiye uyumlu olarak ileriki zamanlarda da kullanılabilir olması
  • Kolay bir şekilde kullanılabilmesi
  • Tema çeşitliliğinin fazla olması ve tema gelişiminin devam etmesi
  • Seo uyumlu web sitelerinin hazırlanmasına imkan tanıması
  • Web sitesinin özelleştirilebilmesi
  • Kod yazımını ortadan kaldırması

Bu nedenler son dönemlerde web tasarımı ile ilgilenen kişilerin Bootstrap’ta yönelmesini sağlamıştır. Özellikle bir web sitesinden mobil cihazda menü ve sayfa özelliklerini yitirmeden kullanılabilir olması tasarımcıların aracı tercih etme oranını artırmıştır. Aynı zamanda bu alanda yaptığınız tüm işlemler, doğrudan hosting firmanız ile de alakalıdır.

Bootstrap İle Neler Yapılabilir?

Bootstrap framework genel olarak web sitelerinin hazırlanması ve özelleştirilmesi için kullanılır. Açık kaynak kodlu olan bu framework kullanılarak web sitesinde tabloların, butonların, etiketlerin, imajların ve navigasyonun hazırlanabilmesine imkan tanır. Bu simgelerin sitede bulunması için kod yazılmasına gerek kalmaz ve hazır şablonlar kullanılarak kopyalama işlemi yapılır.

Bootstrap Nasıl Kurulur?

Bootstrap isimli framework kullanılmak isteniyorsa web sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde indirme işlemi gerçekleştirilebilir. İndirme işlemi tamamlandığında araca ait olan bootstrap.css veya bootstrap.min.css isimli dosyalardan birisi hazırlanan web sitesine ait CSS klasörüne kaydedilmesi gerekir.

Ayrıca web sitenizde animasyon kullanmayı düşünüyorsanız bootstrap.js dosyasını da indirebilirsiniz. Bu dosyaları kullanarak web sitenizi responsive edebilir ve site türünüze uygun şekilde özelleştirme yapabilirsiniz.

Bootstrap Özellikleri Nelerdir?

Bootstrap’ın tasarımcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlaması tasarım aracının sahip olduğu özelliklerle alakalıdır. Bootstrap’ın dikkat çeken özellikleri ise şunlardır;

  • Javascript desteğine sahiptir.
  • Kod, etiket, buton, tipografi, simge ve tablo gibi hazır kodlara sahiptir.
  • Cihazlara göre responsive özelliğine sahiptir.
  • Tüm tarayıcılar tarafından desteklendiğinden her tarayıcıda sorunsuz çalışır.
  • Geniş tema desteğine sahiptir.
  • CSS ve HTML temeli olan herkes tarafından kolay bir şekilde kullanılabilir.
  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiştir.
  • Web sitelerini dinamik hale getirmeye yardımcı olur.
  • CSS kodları kullanılarak animasyon yapılmasına imkan verir.
  • Kendisine özgü grid sistemine sahiptir.

Bu özellikler arasında web tasarımcıların Bootstrap tercih etmesi için en temel özellik responsive imkanı sağlamasıdır. Responsive özelliği sayesinde web sitesinin açılacağı tarayıcı veya cihaza uygun şekilde şekil alarak düzgün bir görünüm sağlanabilir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilenler
Daha Fazla

Cache Nedir?

Cache genel olarak uygulamaların, tarayıcıların ve web sitelerinin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için geçici veriler toplar. Bu…