CDN Nedir? Ne İşe Yarar?

İnterneti kullananların büyük bir kısmı site hızı yavaş olan siteleri tercih etmezler.

Sabırsızlar ve zamana karşı yarışırlar. Bu durum dijital pazarlama faaliyetlerini olumsuz etkileyebilir. CDN servisi, sitelerin hızı artırmak için yapılan teknik çalışmaların başında gelir..

CDN Servisi Nedir?

CDN’nin açılımı “Content Delivery Network”’tür. Türkçesi ‘’İçerik Dağıtım Ağı’’ olarak geçmektedir. Farklı coğrafi bölgelere konumlandırılmış sunucunun bir sitenin içeriğini zayıf ağ bağlantısı ile hızlı bir şekilde kullanıcılara sunma işlemine denir. Günümüzde birçok haber ve blog siteleri sayfa açma süresini düşük tutarak kullanıcıların isteklerini yapmaya çalışmaktadır. Bu yüzden cdn internet kullanmaktadırlar. Kullanıcılara, HTML sayfaları, CSS ve javascript dosyaları dahil olmak üzere birçok içeriği yüklemek için gereken kodların hızlı bir şekilde sunulmaktadır. CDN’lerin ana sunucu hariciden farklı noktalardan da bu verileri aktarabilmektedirler. Facebook, Amazon, YouTube, Microsoft, HP gibi markalar CDN sayesinde düşük veride bilgiler sunmaktadır.

CDN Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Bir çok bilgi çeşidini aktarabildiği için uygulamaların kolay, güvenli ve hızlı kullanılmasını sağlar. Web sitelerinde CDN Kullanmanın faydalarını aşağıdaki şekilde yazıldığı gibidir.

  • Web Sitesi Yükleme Hızını İyileştirme

Web sitesindeki içeriklere en yakın sunucudan kullanıcıya daha hızlı ulaşmasına yardımcı olur. Zaman kaybını en aza indirir. CDN sayesinde iyileştirilen yükleme hızıyla sayfalar daha hızlı açıldığı için ziyaretçiler sitede daha fazla kalırlar.

  • Tasarruf Sağlamak

Web sitesinde fazla göz atılan içerikler önbellekte tuttuğu için veri depolama kapasitesini azaltır. Bu da maliyetlerinin azalmasına ve paradan tasarruf edilmesine yardımcı olur.

  • Kullanıcı Deneyimi

CDN sunucusu yükleme süresini düşürdüğü için yoğun veri trafiği olduğunda bile gelişmiş kullanıcı deneyimi elde etmiş olunur.

  • SEO Optimizasyonu

Çok fazla trafiğe sahip olan, ancak yükleme işleminde bir saniyeden az süren bir web sitesi, arama motoru sonuçlarında en üst sırada yer alır. Tıklamalar için ödeme yapmanız gerekmemektedir. Google‘ın listesindeki en üst sıralardaki siteler arasında yer almak çok önemlidir.

CDN Sağlayıcısı Nasıl Seçilir?

CDN sistemlerinde, diğer web sitesi altyapısındaki gibi geniş bir isim listesi vardır. Bu listeye göre Hizmet verilen coğrafya, içeriğin türü, bant genişliği ve miktarına göre bir seçim yaparak, bütçenize göre tercihte bulunabilirsiniz. Seçmiş olduğunuz CDN sağlayıcısını fiyatı ve bulunduğu özellikleri değerlendirmeniz gerekir. bir değerlendirme yaptıktan sonra, hız konusunda tekrar bir kontrol yapmanızda fayda var. CDN’ler HD ve 4K görüntü kalitesinde video olmak üzere belli içerik türünü sunmak için optimize edilmiştir. Bazı önemli CDN sağlayıcıları, orijinal sunucunuzdaki yükü azaltmak için, önbellek katmanları da kullanmaktadır.

0 Shares:
You May Also Like