Linux Hosting ve Windows Hosting Farkı

Hosting (Barındırma) hizmeti, web sitesi oluşturmak isteyenler açısından olmazsa olmaz niteliği taşıyan, web sitede yer alacak her türlü görsel, metin, animasyon gibi içeriklerin depolandığı görünür olmayan alandır. Web sitesi oluşturmak isteyen herkes mutlaka hosting hizmetinden yararlanmak zorundadır.

Hostinglerin kullandığı çeşitli altyapılar vardır. Hostingler, Linux ve Windows olarak iki türdedir. Linux ve Windows altyapılı hostinglerin birbirinden farkları bulunmaktadır. Oluşturacağınız web sitesine ve kullanılacak yazılıma göre Linux ya da Windows paketlerinden birini seçmeniz gerekir.

Linux Hosting Nedir?

Linux hosting adından da anlaşılacağı üzere Linux işletim sistemini kullanan hosting türüdür. Linux hostingler genel olarak PHP ve MySQL yazılım diline daha uygundurlar. Bu uygunluk sebebiyle özellike PHP yazılım dilini kullanan WordPress kullanıcıları tarafından tercih edilir.

Linux hostingler, hızlı ve oldukça performanslı hostinglerdir.

Windows Hosting Nedir?

Windows hosting ise Windows tarafından oluşturulan MsSQL, .NET, ASP yazılım dilini kullanan web siteleri için daha uygun hosting türüdür. Windows işletim sistemini kullanmaktadırlar.

Linux Hosting ve Windows Hosting Arasındaki Farklar

Linux hostingler ile Windows hostingler arasında bazı farklar bulunmaktadır.
Genel olarak ele almak gerekirse, Linux hosting hizmetleri maliyet açısından daha uygun olmaları sebebiyle daha çok tercih edilirler. Windows hostingler ise maliyet açısından Linux hostinglere göre daha pahalıdır.

Güvenlik açısından Linux hostinglerin açık kaynaklı olması sebebiyle Windows’a göre bir tık daha avantajlıdır. Windows hostingleri güvende tutmak için genel itibariyle antivirüs gibi programlar ya da yazılımlar tercih edilmektedir.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, Linux’u Windows hostingden ayıran en temel özellik ise açık kaynak kodlu olmasıdır. Linux hostingler, açık kaynak kodları olduğundan dolayı kullanıcıları tarafından geliştirmeye ve yenilenmeye her daim açıktır. Windows ise Windows yazılımı sebebiyle sadece merkezden gelen güncellemeler doğrultusunda yeniliğe ya da gelişimi açıktır. Burada Linux, rakibine göre önemli bir fark ortaya koymuş olmaktadır.

Web sitesi oluşturmak için Linux ya da Windows hosting türünden birini tercih etmeniz gerekecektir ancak bu tercihin doğru biçimde yapılması oldukça önemlidir. .NET, ASP, VBScript dilleri üzerinden bir web sayfası oluşturmak isteyenler mutlaka Windows hosting tercih etmelidirler. Öte yandan Linux tercih etmek isteyenler ise PHP, Python, Perl, Ruby gibi dilleri kullanılanmalıdırlar.

WordPress, Joomla, Magento ve Drupal gibi hazır paketlere dayalı kurulum yapacak olanların Linux hosting tercih etmeleri daha sağlıklı olacaktır zira tüm bu paket yazılımlar Linux’un desteklediği PHP yazılım diliyle kodlanmışlardır.

Hosting seçimi yapılırken birçok müşteri yanlış seçimlere maruz kalmaktadırlar. Özellikle teknik bilgisi yeterli olmayan başlangıç aşamasındaki webmasterler, bilgisayarlarında Windows işletim sistemi kullandıkları için Windows hosting türüne daha yatkın olacaklarını düşünerek Windows hosting seçerler. Tüm proje ve iş planlarınızı elbette kullanacağınız yazılım diline göre seçmeniz oldukça önemlidir. Bu bağlamda herhangi bir satın alma yapmadan önce araştırma yapmak son derece iyi bir eylem olacaktır.

İki hosting türü de oldukça popüler ve tercih edilen hosting türleridir. Linux ve Windows altyapısı yıllardır rekabet içinde olsa da, mutlak bir kazanan yoktur. Her web tasarımcısının aklındaki projeye göre seçim yapmalarından dolayı iki hosting türü de birbirlerinin alternatifi niteliği taşımaktadırlar.

Sadece maliyet konusunda Linux hostingin Windows’a göre çok daha uygun olduğunu söylemek gerekir. Windows hostginler, lisans ücretinden kaynaklı daha pahalıdırlar. Linux ise açık kaynak kodlu olmalarından dolayı daha ucuz fiyatlara sunulurlar.

Bu içeriğimizde sizlere Linux hosting ile Windows hosting arasındaki temel farkları anlatmaya çalıştık. Umarım içeriğimizi beğenmişsinizdir. Umarız bu içerikte yer alan tüm bilgilerden faydalanarak, hosting seçiminizi doğru şekilde yapabilirsiniz.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Bandwidth Nedir Neden Önemlidir?

Türkçeye ‘bant genişliği’ olarak çevrilen Bandwidth ifadesinin tanımını; bir süreç içerisinde aktarılan en yüksek miktardaki veri birimi şeklinde…
Daha Fazla

Linux Web Hosting

Bir internet sitesi kurabilmek için isim ve barındırma hizmetine ihtiyaç duyulur. Web sitenizin adına domain adı verilirken, siteyi…