First Input Delay (FID) Nedir?

Kullanıcı deneyimi ile alakalı olan First Input Delay, ilk giriş gecikmesi anlamında kullanılır. Bir web sayfası ziyareti üzerinden bunu açıklayacak olursak, kullanıcıların siteye giriş yaptıktan sonra yapmak istedikleri işleme aldıkları cevap süresi, first input delay nedir sorusuna verilecek bir cevap olur. Kullanıcıların sitede daha iyi bir deneyim sağlaması için FID puanının da iyi bir aralıkta olması gerekir. Tersi bir durum olsa da FID üzerinde iyileştirmeler yapılabilir.

First Input Delay (FID) Neden Önemlidir?

Dijital ortamda markanızın başarıyı yakalaması, iyi bir web sayfasından da geçmektedir. Eğer sektörel olarak fazla rekabetin içindeyseniz, e-ticaret gibi işlemleriniz varsa FID performansınız mutlaka iyi olarak değerlendirilen aralıkta olmalıdır.

Çünkü, kullanıcılar artık bekleme süresi uzadıkça diğer alternatiflere yönelebiliyor. Böyle bir durumun yaşaması sitenizin görünürlüğü ve marka değeri bakımından olumsuz bir tabloyu ortaya çıkarabilir. Hatta eski müşteriler bile FID performansının kötü olmasından dolayı başka sitelere yönelebilir.

Google sıralamasında da belirleyicidir. FID, kullanıcıların isteklerine verilen cevabın süresini arama motoruna iletir. Burada iletilen süreye göre bir FID puanı belirlenir ve arama motoru sıralamayı buna göre ayarlar.

FID Puanı Nasıl Ölçülür?

FID puanında doğru bir ölçüm için gerçek kullanıcılar üzerinden değerlendirme yapmak daha sağlıklı sonuç verir. Sitenizde FID performansını ölçebilmek adına kullanabileceğiniz araçlar vardır.

  • Search Console
  • Chrome User Experience Report
  • PageSpeed Insights

Bunlar dışında kimi geliştiriciler JavaScript ile de FID ölçebilir. Javascript’te FID performansı ölçmek için ise genelde Event Timing kullanılır. Ancak bu yöntem, yukarıdaki araçlarla yapılan ölçümlere göre daha karmaşık olabilir.

FID Performansı Nasıl İyileştirilir?

İnternet dünyasında sitenizin göz önünde olmasının temelinde FID performansınız olabilir. Kullanıcı deneyimi ve SEO bakımından oldukça önemli görülen bu metrik, kötü bir aralıkta olsa bile iyileştirme yapılabilir bir özelliğe sahiptir.

FID performansı iyileştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • Üçüncü taraf kodları olarak bilinen sosyal medya butonları, anatik butonları veya komut dosyalarını azaltabilir, yahut optimize işlemi uygulayabilirsiniz.
  • Artık tarayıcılar çoklu dolgulara çok ihtiyaç duymaz. Bunlarda azaltmaya gidebilirsiniz.
  • Web sayfasında kullanılmayan CSS’leri kaldırma, küçültme ya da sıkıştırma işlemi uygulayın.
  • Kullanılmayan Javascript de kaldırılabilir. Yerine Chrome DevTools önerilebilir.
  • Önbelleğe alma işlemini uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte site yüklenmesinde bir hız artışı sağlanır.

FID performansının yüksek olmasına sebebiyet veren durumlar farklı olabilir. Düzensiz bir şekilde indirilen, optimize edilmemiş fotoğraflar ve dosyalar en başlıca nedenlerindendir. Düzensiz olarak yapılan her indirme, kodlama, fotoğraf yükleme sitede geç yüklenmeye sebebiyet verecektir. Performansı etkileyen sorunlar tespit edildiği takdirde bu yönde de iyileştirme çalışmaları yapılabilir.

FID puanı kaç olmalıdır?

FID süresi ne kadar yüksek olursa kullanıcıların web sayfasında işlem bekleme süresi de o oranda uzamaktadır. Buna göre iyi bir FID puanı kaç olmalıdır, hangi aralıklarda kötü bir FID performansı ortaya çıkar, bunlara göz atalım.

  • 100 milisaniye ve altında süre iyi FID puanı,
  • 100-300 milisaniye arasındaki süre iyileştirilmesi gereken, ortalama FID puanı,
  • 300 milisaniye ve üstü süre ise kötü FID performansı ortaya çıkarmaktadır.
0 Shares:
Önerilenler