RTT (Round Trip Time) Nedir?

Temelde gidiş-dönüş anlamına gelen Round Trip Time (RTT), işleyişi bakımından, verilerin bir tarayıcıdan ayrılıp tekrardan aynı noktaya gelme durumunu anlatır. Bu durum, RTT’de milisaniyeler ile ölçülür. Site ve sayfaların yüklenmesi ve ağ kalitesinin belirlenmesinde bu değerlere bakılır. RTT nedir sorusunu da bu anlamda, verilerin ağda seyahat etmesi ve ilk noktasına geri dönmesinde geçen süre olarak açıklayabiliriz. Ancak bu işleyiş, nasıl çalıştığı noktasında çok daha detaylıdır.

RTT (Round Trip Time) Nasıl Çalışır?

RTT çalışmasında ping benzeri bir komut aracından yararlanılır. Burada, başka bir cihaz veya sunucuya ‘ping’ gibi bir istekte bulunulur. İstek yapıldığı ilk anda bir zaman damgası alınır.

Karşı taraf bu isteği aldığında kaynak tarafına bir yanıt göndermektedir. Bu yanıt verilen an da zaman damgası alır. Ağ gecikmelerini belirleyebilmek adına bu sürelerden yararlanılır. Ancak burada tahmini bir durum vardır. Çünkü ağ tıkanıklığı gibi durumlar yaşanabileceğinden iki nokta arasındaki yol değişebilir, bu da RTT süresini etkileyecektir.

RTT Nasıl Ölçülür?

Gidiş-dönüş süresi ölçmek adına RTT’de verinin gönderim ve yanıt alındığı sürelere bakılır. Veri kaynağından çıkış zamanı ile alınan yanıt süresinden çıkarım yapılarak hesaplanır.

Örnek vermek gerekirse istek gönderilen zaman A1, alınan cevap ise A2 olsun. Burada süre A2-A1 olarak hesaplanır. Süre milisaniye cinsinden hesaplanır. Çıkan sonuçta düşük RTT varsa hızlı ve verimli bağlantı, yüksek RTT varsa da düşük ve verimsiz bir bağlantı var demektir.

Windows’ta RTT ölçmek  için şu işlemler uygulanır;

  • Başlat > Çalıştır penceresi açılır.
  • “Çalıştır” penceresine “cmd” yazılır.
  • Karşınıza çıkan pencerede de “ping” yazılarak, RTT ölçümü yapılmak istenen IP adresi yazılır.
  • Bunlarla birlikte karşınıza veri trafiğinin, yani RTT analizleri çıkar.

RTT’yi Ölçmek Neden Avantajlıdır?

RTT ölçmek en başta kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri bakımından çok önemlidir. Farklı olarak ise;

  • Ağ bağlantısının çalışılabilirlik durumu ölçülür.
  • Bağlantı hızı ve güvenirliği tespit edilebilir.
  • Bağlantıda veri aktarım süresinin ne kadar olabileceği de bu yöntemle belirlenebilir.
  • Operatörler ya da kullanıcılar bununla veri sinyaline dair bilgiler edinir. Bu doğrultuda altyapı çalışmaları yapılabilir.

RTT’yi Etkileyen Yaygın Faktörler Nelerdir?

Gidiş-dönüş süresinde yaşanan durumlar sürenin yüksek veya düşük olmasına neden olabilir. RTT’yi etkileyen en önemli faktörler şunlardır;

  • Mesafe
    Başlangıç ve bitiş noktası arasındaki fiziki mesafe yüksek RTT’ye neden olabilmektedir. Bir verinin farklı bir ülkedeki sunucuya bağlanmak istemesi buna örnektir.

  • LAN Trafiği
    Yerel bir alan içerisinde sıkışıklık, aşırı yüklenme söz konusuyda RTT yüksek olabilir.

  • Cihaz sayısı
    İstek ve yanıt işlemlerinin çok fazla cihazdan geçmesi de RTT süresini etkileyecektir.

  • Ağ Parazitleri
    Ağ yapısı içerisinde bulunan parazitler süre belirlenirken olumsuz olarak etki edebilir.

  • İletim Teknolojisi
    Gidiş ve dönüş işleminin kablolu bağlantı, fiber optik ya da uydu aracılığıyla olması da RTT kalitesini belirleyecektir.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

POP3 Nedir?

Mail erişimi protokolü olarak kullanılan Post Office Protocol (POP3), 1984 yılından bu yana kullanılmaktadır. En son 1986 yılında…
Daha Fazla

DHCP Nedir?

IP ağları üzerinde aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştiren ağ yönetim protokolü DHCP olarak tanımlanır. Tam adı ile Dynamic Host…