Google Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google, kullanıcı deneyimlerini her geçen iyileştirmeye devam etmektedir. Bu yönde de çok farklı algoritmalar ve programlar geliştirmiştir. Google Trends de bunlardan biridir. Bilindiği üzere arama sayfalarında öne çıkmakta etkili bir anahtar kelime kullanımı çok etkili bir rol oynar. Bu programda da aratılan konular üzerinden en etkili anahtar kelime önerileri belirlenir. Üstelik bunları zamansal, bölgesel olarak görebilir, etki oranlarını da analiz edebilirsiniz. Google Trendler gün gün değişebileceğinden dolayı bu program sayesinde her birini çok daha iyi şekilde takip edebilirsiniz. Trendlerden geri kalmazsınız. En güncel anahtar kelimelerle öne çıkarsınız.

Temelde daha çok trendleri takip etmek için geliştirilmiş gibi dursa da programı çok farklı işlemleriniz için de kullanabilirsiniz.

  • Google’da en çok arananlar konusunda takip yapabilirsiniz.
  • Markanızı veya isminizin etkisini de buradan ölçebilirsiniz.
  • Dönemsel arama eğilimlerini takip edebilirsiniz.
  • Yeni oluşabilecek pazarları öngörebilirsiniz.
  • Ülkelerdeki trendlere hakim olabilirsiniz.
  • Anahtar kelime araştırmasını çok çeşitli kombinasyonlarla yapabilirsiniz.

Kullanıcılar için Google trends nasıl kullanılır rehberinde ele alınması gereken durum sizin kullanım ihtiyacınızdır. Kullanım bu doğrultuda belirlenebilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesine sahipseniz amacınız satış oranınızı artırmak olacaktır. Bu yüzden de ürünlerinizin piyasada aratıldığı noktalar, kelimeler ve pazarlama trendleri noktasında bir kullanımınız olacaktır. Eğer markanız yerele hitap ediyorsa yereldeki trendler, global ise dünya çapındaki gelişmeler sizi ilgilendirecektir.

Bu uygulamayı kullanırken herkesin google trends nedir ve nasıl kullanılır konusunda bilgilere hakim olması gerekecektir. Çünkü kendi içerisinde de belli başlı bir kullanım yöntemi mevcuttur.

Noktalama İşaretleri

Uygulamada arama yaparken kullanılan her tırnak işareti farklı anlamlara sahiptir.

  • Çift Tırnak: Özellikle belirtilmek istenen kelimeler için kullanılır. Bir ürüne dair yapılan aramada özellikle bir zaman aralığı veya özellik istenirse, “en düşük fiyat”, “son bir ay” gibi teknikler kullanılır.

  • Artı (+) İşareti: Aramalarda “veya” anlamı için “+” işareti kullanılır. Alternatif istenen aramalarda tercih edebilirsiniz. Mesela yeşil kazak + siyah kazak + kırmızı kazak vb. bir kombinasyon buna örnektir.

  • Eksi (-) İşareti: Bir aramada ayrı tutulmak istenen özellik için eksi işareti tercih edilebilir. Örnek vermek gerekirse bir markaya ait ürünü arayacaksınız ancak ürünün bir modelini bu aramadan muaf tutmak istiyorsunuz. Bunun için “A firması/A ürünü – B modeli” gibi bir arama yapılır.

Analiz ve Son Haberler

Kimi sektörlerde en son trendlere ayak uydurmak önemlidir. Bu program üzerinden de bölgesel veya genel olarak en son trendleri takip edebilirsiniz. Aynı zamanda geçmişe yönelik olarak da trendleri analiz etme şansınız vardır.

Yıllık Trendler

Yıllık olarak öne çıkan arama trendleri genel bir analizle sunulur. Bununla ileriki dönemler için bir çalışma planı daha rahat oluşturulabilir. Zamansal gelişim ve değişimi fark ederek yeni trendler konusunda da bir öngörü sahibi olabilirsiniz.

Son Trendler

Son dönemlerde en fazla aratılan kelimeler ve trendler de bu program üzerinden analiz edilebilir. İstenilen sektör dahilinde en çok aranan 10 kelime sıralanır. Dönemlik çalışmalarınıza bu trendlerle yön verebilirsiniz.

Alarm Oluşturma

Marka bilinirliğini takip etmek bakımından ilgili kelimeler ve sektörlerde markanızın, ürününüz ismi için alarm oluşturabilirsiniz. Google trends profili oluşturma sayesinde sizi ilgilendiren bir gelişmeden anında haberdar olursunuz. Aynı zamanda bunu rakip firmalar için de yapabilirsiniz.

Google trend aramalar ile pazar analizi size ve markanıza çok fayda sağlar. Burada şu şekilde bir yol izlenebilir;

  • İlgili sektörü belirleyin.
  • Sektörle ilgili hangi alanda aktif olunacaksa yerel/global olarak konumu seçin.
  • Aramalar için istediğiniz zaman aralığını belirleyin.
  • Tercih edilecek ilgi alanlarını seçin.
  • Sektörünüzü veya aramanızı karşılaştırmak istediğiniz sektörü de seçebilirsiniz.
  • Tüm bu tercihler sonucunda karşınıza çıkan sonucu analiz edin.
0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Webp Nedir ?

Sitelerin hızlı açılması sunucu özellikleri kadar sitenin sahip olduğu görsel boyutlarıyla da ilgilidir. Optimize edilmiş görseller her zaman…
Daha Fazla

Cache Nedir?

Cache genel olarak uygulamaların, tarayıcıların ve web sitelerinin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için geçici veriler toplar. Bu…