Favicon Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bir web sitesini daha şık, daha güvenilir ve kurumsal gösteren favicon genellikle tarayıcılardaki sekmelerde gördüğümüz 16×16 piksel ebadında bir ikondur. İngilizceden türetilmiş bir kısaltma olan favicon ‘favorite icon’ kelimelerinin birleştirilmesinden meydana getirilmiştir. Bu simgelere en çok web tarayıcıların üst tarafında sekmelerde rastlasak da başka kullanım alanları da vardır. Bu içeriğimizde faviconun ne olduğundan ve nasıl web sitenize favicon oluşturabileceğinizden detayları ile söz edeceğiz.

Favicon Nedir?

Simgeler hayatımızın her alanında özgünleştirmek istediğimiz herhangi bir nesnede kullandığımız özel ifadelerdir. Simgeleri kullanmaktaki amacımız bir nesnenin zihinde anımsanması ve ilgili nesne ile simgenin zaman içerisinde bütünleşmesidir. Çağrışımlar ve hatırlatmalar özellikle ticarette sıklıkla kullanılan hedef kitle stratejilerinden biridir.

Tıpkı bu belirttiğimiz durumlarda olduğu gibi web sitelerin de tanınmasını sağlamak için çeşitli yerlerde site ile özdeşleşmiş imgeler kullanmak mümkündür. İnternet dünyasında ‘favicon’ olarak adlandırılan bu simgelerin öncelikle web sitelerde hangi alanlarda kullanılabileceğini açıklayalım. Bu alanlar;

  • Mobil arama ve Google arama sonuçları
  • Sekme
  • Arama motoru geçmişi
  • Tarayıcı geçmişi
  • Yer imi ikonu (Bookmark)
  • Sık kullanılanlara sitenin eklenmesi şeklinde belirtilebilir.

Favicon Nasıl Yapılır?

Genellikle firmaların kendi logolarının küçültülmüş bir versiyonunu ekleme şeklinde gerçekleştirilen favicon site üzerinde kullanılmadan önce 16×16 piksel boyutunda net olacak şekilde tasarlanmalıdır. Tasarım için profesyonel grafikerlerden yardım almanızı tavsiye ederiz.

Tasarım aşaması tamamlandıktan sonra siteye ikon eklemeden önce bir favicon.ico dosyası oluşturmak gerekmektedir. Bu dosyayı şu adımları takip ederek oluşturabilirsiniz;

  • İlk tarayıcıda görüntünün bozulmaması için tasarımın kare boyutunda olması ve jpg, png, gif ve bmp gibi formatlarda olması gerekmektedir.
  • Ardından convertico.com gibi online dosya dönüştürücüler kullanarak görseli .ico uzantılı bir dosyaya dönüştürmeniz gerek.
  • Siteye girdiğinizde bir sürükleme alanı olduğunu göreceksiniz. Bu alana görseli çekip bırakın ve oluşturulan dosyayı bilgisayarınıza indirin.
  • Ardından dosyanın ismini tarayıcının daha kolay algılaması için ‘favicon.ico’ olarak değiştirin.
  • Son olarak dosyayı siteye yüklemek için ‘Dosya yöneticisi’ ya da FTP istemcisi kullanmalısınız.

Ana makinenin Linux tabanlı olması durumunda genellikle dizin public_html şeklindedir. Ancak ana makine farklı ise dizin de değişebilmektedir. Dizinin farklı olduğunu düşünüyorsanız hosting sağlayıcınızdan yardım alabilirsiniz. Dosya yüklenmesi tamamlandıktan sonra yeni faviconunuz sitede görünür olacak.

0 Shares:
Önerilenler