Bozuk Bağlantı Sayfası Nedir?

sayfa bulunamadı

Bozuk bağlantı veya kırık bağlantı olarak ifade edilen sayalar herhangi bir nedenle bir kullanıcının erişemediği web sayfalardır. Bozuk bir bağlantıya bir kullanıcı erişim sağlamayı denediğinde web sunucuları tarafından bir hata mesajı iletilir. İnternet dilinde bu bağlantılara ‘bağlantı çürümeleri’ ya da ‘ölü bağlantılar’ da denilmektedir. Peki bozuk bağlantı hataları nelerdir ve bunları nasıl tespit edip düzeltebiliriz? Bu içeriğimizde bozuk bağlantı sayfaları hakkında en çok merak edilen konulara detayları ile değineceğiz.

Bozuk Bağlantı Hata Kodları

Bozuk bağlantılar için web sunucusu tarafından gönderilebilecek bazı hata kodlarının ne anlama geldiğini inceleyelim.

  • 400 kodu ‘Hatalı İstek’ anlamına gelip ana sunucunun sayfa URL’sini anlamadığı anlamına gelir.
  • 404 kodu ‘Sayfa Bulunamadı’ hatası olup kaynağın sunucuda mevcut olmadığını gösterir.
  • ‘Kötü URL’ olarak karşınıza çıkan hata kodu; fazladan eğik çizgi kullanılmış olması, eksik parantez olması, yanlış protokol girilmiş olması gibi nedenlerden ileri gelir.
  • ‘Kötü ev sahibi’ şeklinde karşılaşılan hata kodu ana bilgisayar adının geçersiz olduğunu ve o isimde bir sunucunun olmadığını ya da sunucuya ulaşılamadığını göstermektedir.
  • ‘Boş’ hata kodu ana sunucunun yanıt kodu ya da içerik olmayacak şekilde boş yanıt vermesidir.
  • ‘Kötü Kod’ ise sunucu yanıtının http özelliklerine uygun olmadığını gösterir.
  • ‘Sıfırla’ şeklinde alınan hata kodu ana sunucunun bağlantıları ya çok meşgul olmaktan dolayı ya da yanlış yapılandırmadan dolayı kesmesinden kaynaklanır.
  • ‘Timeout’ ise bağlantı kontrolü sırasında http isteklerinin daima zaman aşımına uğradığını göstermektedir.

Bozuk Bağlantı Sayfaları ile Karşılaşma Nedenleri

Birçok farklı nedenden dolayı bozuk bağlantı sayfaları ile karşılaşılabilir. Bu nedenle sebebi tespit etmek adına aldığınız hata kodunu iyi incelemeli ve buna uygun sebepleri incelemelisiniz. Bazı sebepler şu şekilde belirtilebilir:

  • Sitede URL yapısının (kalıcı bağlantıların) son zamanlarda yönlendirme yapılmadan değiştirilmiş olması 404 hatasına yol açacaktır.
  • Siteniz çevrimdışı ya da kalıcı şekilde taşındıysa harici sitenin artık kullanılmamasından kaynaklı bozuk bağlantılar ortaya çıkabilir.
  • Site sahibinin imla ya da noktalama hatasından dolayı URL’yi yanlış girmesinden dolayı problem çıkabilir.
  • Silinmiş ya da taşınmış içerikler varsa bunlara dair bağlantılar çalışmıyor olabilir.
  • Firewall kullanımı ya da coğrafi konum kısıtlamasının dışarıdan erişime izin vermemesinden ileri gelen sıkıntılar olabilir.
  • Sayfa içinde CMS, Javascript, CSS, HTML gibi eklentilerin bozuk olması, birbirleri ile çakışmaları gibi bir durumda da bozuk bağlantılar ortaya çıkabilir.

SEO Çalışmaları Açısından Bozuk Bağlantı Değerlendirilmesi

Bozuk bağlantı sayfaları ne yazık ki SEO çalışmalarını olumsuz yönde etkileyen bir unsurdur. Google arama sonuçlarında sitenin daha gerilere düşmesine yol açar. Bu nedenle sitenizde düzenli olarak başarısız yanıtların olduğu URL’leri tespit etmeli ve bunları iyileştirmelisiniz. Bir sitede çok sayıda bozuk bağlantı olması Google tarafından o site ile yeterince ilgilenilmediği ya da artık tamamen terk edildiği ve kullanıcı deneyiminin kötü olacağı gibi bazı açılardan olumsuz bir algı ortaya çıkmaktadır.

Google Botları tarafından düzenli olarak ziyaret edilen sitenizde bozuk bağlantıların tespit edilmesi uzun süredir yaptığınız SEO çalışmalarının neden sonuç vermediğini veya emek vererek yukarılara çıkardığınız sitenizin düşüş sebebi olabilir. Peki, bozuk bağlantıları nasıl tespit edebilirsiniz?

Bozuk Bağlantı Tespiti

Web sitenizde bozuk bağlantılar olup olmadığını düzenli kontrol etmeniz gerektiğinden söz ettik. Belirli aralıklarla bu işlemi yapıp tespit ettiğiniz hataları düzelttikçe SEO çalışmalarına olan olumlu etki gözle görülür halde olacaktır.

Bozuk bağlantıları tespit etmek için bir araç kullanabilir ya da Google Search Console üzerinden kolayca bu işlemi yapabilirsiniz.

Google Search Console ile Bozuk Bağlantı Tespiti

Google Search Console’a giriş yapıp sırasıyla ‘Tarama’, ‘Tarama Hataları’ bölümüne girerek sitenizdeki bozuk bağlantıları kontrol edebilirsiniz. Ancak bu yöntem ile sitedeki URL sorunlarını tespit edebileceğinizi, bozuk dış bağlantıları bu şekilde tespit edemeyeceğinizi belirtmemiz gerekir.

Tespit ettiğiniz bozuk sayfalardaki hata kodları problemin ne olduğunu anlamanıza ve nasıl çözeceğinize dair size ipucu oluşturacaktır. Örnek olarak 400 hatası alıyorsanız sayfanın ana URL’sini yeniden düzenleyip ana sunucunu okuyabileceği hale getirebilirsiniz.

0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Webp Nedir ?

Sitelerin hızlı açılması sunucu özellikleri kadar sitenin sahip olduğu görsel boyutlarıyla da ilgilidir. Optimize edilmiş görseller her zaman…