İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir ?

Content Management System olarak bilinen ve Türkçede de içerik yönetim sistemi adıyla bildiğimiz işlem, firmaların dijital içeriklerini yönetmesi konusunda büyük kolaylıklar sağlar. Hazır kaynak kodları sayesinde istenilen site tasarımları elde edilerek yayına alınabilmektedir. Tasarlanan içerikler birçok farklı yönetici tarafından düzenlenebilir, istenen zaman yayına alınabilir ve hatta otomatik seçeneklerde de üretimler gerçekleştirilebilir. Kısacası cms sistemi nedir sorusunu, birden fazla kişinin tek bir proje üzerinde üretim, düzenleme ve yayınlama yapabileceği bir içerik yönetimidir, şeklinde yanıtlayabiliriz.

İçerik Yönetim Sistemlerinin Amacı Nedir?

İlk olarak içerik yönetim sistemleri, yazılım bilgisi olmadan kişilere site oluşturma imkanı üzerine kurulmuştu. Hazır site tasarımları ve site kaynak kodları arasından seçimler yaparak kendilerine özgü bir site elde eden kullanıcılar buradan markalarına ve kişisel sayfalarına yön verebiliyordu. Ancak dijital dünyada bu sistem zamanla çok daha önem kazandı ve kullanıcı sayısıyla birlikte sistemlerin çeşitliliği de artmış oldu. İlk başta tasarım, yazılım bilgisine sahip olmadan insanların site oluşturmalarına yardımcı olma amacı taşıyan bu sistem, artık gerekli bir durum halini de aldı. CMS sistemi ile haber sitesi, e-ticaret siteleri, tanıtım veya konu odaklı blog siteleri oluşturulabilir.

İçerik Yönetim Sisteminin Temel Özellikleri

Kişisel olarak ya da marka için tercih edilecek bir cms içerik yönetim sistemi olacaksa, bu doğrultuda ilk olarak işletmeniz için öncelikli özellik belirlenmelidir. Bununla birlikte de çeşitler arasında bir tercih yapılabilir. Genel olarak CMS özelliklerine değinecek olursak, daha doğru bir tercih yapılabilir.

  • Dijital varlık yönetimi, çevrimiçi olan e-mail pazarlama, blog sayfaları, ücretli aramalar vb. olanaklarda kullanıcılara avantajlar sunar. Burada öne çıkarılan dijital varlıklarınız, yani video, fotoğraf gibi sunumlar etkilidir.
  • Kullanıcı rolleri tabanlı içerik yönetimi içerisinde de kaynak kısımda kullanıcıların hangi içerikleri görüntüleyebileceğine karar verebilirsiniz. Hazırlanan dijital içeriklerin kullanıcılarına ulaşmasında bu özelliğin önemi büyüktür.
  • Web siteleri oluşturma, kullanıma hazır olan şablon, sayfa düzeni, temalar sunar. Konseptinizi belirleyerek hızlıca çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.
  • Bulutta içerik yönetimi, içerik yönetim sistemlerinin yönetilmesinde en çok yapılan taşıma, silme, kopyalama gibi işlemlerin yönetilmesini sağlar. İçeriklerini dilediğiniz gibi klasörlere ayırabilir mobil veya masaüstünden bunları yönetebilirsiniz.
  • İçerik işbirliği yönetiminde de hazırlanan içerikler farklı kullanıcılarla her an paylaşılabilir. Son düzenlemeler görüntülenebilir. İzinler doğrultusunda üzerinde değişiklikler yapılması da mümkün olabilir.

CMS Çeşitleri Nelerdir?

CMS’yi iki aşamada görebiliriz. Ön ve arka kısımlarıyla bir bütünü oluştururlar. Ön kısım, daha çok görünen taraftır. Arka tarafta ise CSS, HTML gibi işin teknik kısmı yer alır. Temelde aynı ihtiyaca karşılık verseler de birbirinden farklı içerik yönetim sistemi türleri bulunur.

  • WordPress
  • Shopify
  • Joomla
  • Magento
  • Opencart
  • Prestashop
  • Drupal

Bunlar gibi daha birçok sisteme rastlanabilir. Her biri kullanıcılarına kendine özgü avantajlar da sunabilir.

İçerik Yönetim Sistemlerinin Avantajları

İçerik yönetim sistemlerinde kullanıcılar kısa bir zamanda dijital içeriklerini üretip yayına alabilecekleri ve mobilde ya da masaüstünde, diledikleri her yerden yönetebilecekleri bir sisteme sahip olurlar. CMS içerik yönetim sistemi çeşitleri avantajı ile birlikte genelde bu sistemlerin sağladığı faydaları da sıralayacak olursak;

  • Teknik veya yazılım bilgisi gerektirmez. Site temaları, kaynak kodları hazırdır. Kullanıcılar sadece aralarından seçim yapar. Çoğu şablon ücretsiz olup gelişmiş seçenekleri de ücretli olarak sunabilir. Ancak temelde bunlarda da herhangi bir teknik bilgiye gerek duyulmaz.
  • Eklenti çeşitliliği vardır. Yönetim noktasında sizlere yardımcı olacak programlar yani eklentiler de bu sistemler içerisinde yer alır.
  • Tema çeşitliliği ile kullanıcılara özgünlük sunulur. Temaların renkleri veya yerleşim planında oynamalar yapılabilir.
  • Responsive tasarım geçerlidir. Yani tercih edilen tasarım masaüstü cihazlarda değil mobil, tablet, televizyon gibi farklı cihazlarda da istenen görünümde olur. Kullanıcıları her kanalda sitenize sorunsuz ulaşabilir.
  • Yardımcı dokümantasyon çeşitliliği ile yaşadığınız sorunlara kısa sürede çözüm bulabilirsiniz. Tercih ettiğiniz şablon ve temalarda bir sorun çıktığında bunu yaşayan başka kullanıcılara rahatlıkla ulaşabilir, çözüm yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Ancak sunulan her tema ve şablon için sürekli iyileştirici güncellemeler de gelmektedir.
0 Shares:
Önerilenler
Daha Fazla

Github Nedir ?

Teknoloji ve yazılım dünyasında önceden gerçekleştirilen yeniliklere bakıldığında bireysel çalışmalar daha çok öne çıkmaktaydı. Ancak bu üretim alışkanlığı…
Daha Fazla

SEO Nedir?

SEO nedir sorunu incelediğimizde SEO kavramının “Search Engine Optimization” baş harflerinden geldiğini anlayabiliriz. Türkçe’de ise “Arama Motoru Optimizasyonu”…
Daha Fazla

Webp Nedir ?

Sitelerin hızlı açılması sunucu özellikleri kadar sitenin sahip olduğu görsel boyutlarıyla da ilgilidir. Optimize edilmiş görseller her zaman…